Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΖάκυνθος: Βίντεο με την στιγμή της κατολίσθησης στο Ναυάγιο

Ζάκυνθος: Βίντεο με την στιγμή της κατολίσθησης στο Ναυάγιο

Είναι η στιγμή που οι βράχοι πάνω από τα κεφάλια των λουομένων, καταρρέουν λες και είναι χάρτινοι! Ένας τουρίστας φωνάζει «Ω Θεέ μου» στα αγγλικά. Δευτερόλεπτα μετά, ένα τεράστιο κύμα έρχεται καταπάνω του. Κόσμος τρέχει να σωθεί…

Οι εικόνες από τη στιγμή που έγινε η κατολίσθηση στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου, είναι πραγματικά συγκλονιστικές…


Μέσα σε δευτερόλεπτα, η χαλαρότητα της παραλίας, μετατράπηκε σε εφιάλτη. Τρεις άνθρωποι, μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά την πτώση βράχων που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη συγκεκριμένη και πολύ δημοφιλή παραλία του νησιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ, υπάρχουν ακόμη φόβοι, μήπως υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τους βράχους. Απάντηση θα δοθεί, όταν θα φτάσουν στο σημείο τα ειδικά μηχανήματα και απομακρύνουν τους τεράστιους βράχους…

Νωρίτερα, έγινε καταμέτρηση του λουομένων από τα ιδιωτικά τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στο σημείο ενώ στην περιοχή έφτασε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 8 άτομα. Ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής στην Ελευσίνα αναχωρεί με σούπερ πούμα για τη Ζάκυνθο.

Άλλα δέκα άτομα από την ΕΜΑΚ Πάτρας με εκπαιδευμένο σκύλο μεταβαίνουν με οχήματα στην Κυλλήνη και από εκεί στο νησί προκειμένου να συμμετάσχουν μαζί με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία και το λιμενικό στις έρευνες.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ζακύνθου κ. Κόκλα που μίλησε στο Newsit.gr, οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για τρεις αγνοούμενους που επέβαιναν σε σκάφος που ανετράπη, ωστόσο αυτοί έχουν εντοπιστεί σε άλλο σκάφος που τους διέσωσε.

«Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί αγνοούμενοι, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Έρχονται άνθρωποι από πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ για να ψάξουν την περιοχή. Δεν έχουμε κάποια επιπλέον ενημέρωση. Τρία άτομα που ψάχναμε που έλειπαν από ένα σκάφος βρέθηκαν σε ένα άλλο σκάφος. Επίσης έρχονται και από την Πάτρα δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Μέχρι στιγμής αυτό» είπε ο Αντιδήμαρχος στο Newsit.

Λέκκας: Είχαμε προειδοποιήσει

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων. Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.

Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε  ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για την κατολίσθηση στο Ναυάγιο

Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες. «Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλος πληρώματος που βρίσκονταν στο σημείο.

Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν από την παραλία.

Δείτε φωτογραφίες από την κατολίσθηση στο Ναυάγιο

zakynthos navagio12zakynthos navagio11zakynthos navagio10zakynthos navagio9zakynthos navagio8zakynthos navagio4zakynthos navagio3zakynthos navagio7zakynthos navagio6zakynthos navagio5

4392d090e565cca2aab6525494e419df

Φωτογραφίες ΑΠΕ, Eurokinissi

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ, imerazanteermisnews

Τα πιο σημαντικά