Ζακ Κωστόπουλος: Μεγάλη πορεία για τη μνήμη του στο κέντρο της Αθήνας – «Οργή και θλίψη»

4 Μαΐου, 2022 12:58 ΠΜ
More videos

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα, 3 Μαΐου, στο κέντρο της Αθήνας για να τιμήσει τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, τη μέρα που το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών στους δύο βασικούς κατηγορούμενους για τον θάνατό του.

Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε από την πλατεία στο Μοναστηράκι και κατέληξε στη διασταύρωση Πατησίων και Γλάδστωνος, στο σημείο όπου ο ακτιβιστής είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν το «οργή και θλίψη η Zackie θα μας λείψει».

Σημειώνεται πως το κάλεσμα στη συγκέντρωση απηύθυνε, μεταξύ άλλων, η σελίδα «Justice For Zak/Zackie» που έχει δημιουργηθεί στο Facebook για τον Ζακ Κωστόπουλο που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018.

Σήμερα, ομόφωνα το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στους κατηγορουμένους κανένα ελαφρυντικό, ούτε του σύννομου βίου, ούτε των μη ταπεινών αιτίων ή της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Οι ποινές

Ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς ελαφρυντικά, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, τον κοσμηματοπώλη και το μεσίτη που καταδικάστηκαν για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Για την περίπτωση του κοσμηματοπώλη ωστόσο, πρότεινε να εκτίσει την ποινή του κατ’οίκον λόγω της ηλικίας του (σ.σ είναι 77 ετών). Οι συνήγοροι υπεράσπισης από την πλευρά τους ζήτησαν από το δικαστήριο να «μην υποπέσει στην πίεση της κοινής γνώμης» και να αναστείλει την έκτιση της ποινής.

Ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος εισηγήθηκε ότι δε θα πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες. Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή του, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια, αντιθέτως φάνηκαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους.

«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης» υποστήριξε στο δικαστήριο προσθέτοντας: «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί».

Πατέρας Ζακ: «Το κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο»

Ένταση στη δίκη των έξι κατηγορούμενων για τον Ζακ Κωστόπουλο, με μέλη του ακροατηρίου να φωνάζουν «Δολοφόνοι», ενώ δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις με τους συνηγόρους υπεράσπισης. Κατά την έξοδό της, η οικογένεια Κωστόπουλου δήλωσε την αγανάκτηση της ως προς την απόφαση. Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου υποστήριξε ότι «Το κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο», ενώ η γιαγιά του ανέφερε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτι καλύτερο».

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μη χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στους δύο κατηγορούμενους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεσίτης να οδηγείται στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ποινή του ενώ ο κοσμηματοπώλης -λόγω ηλικίας- θα εκτίσει την ποινή του κατ/ οίκον.