Ζάεφ: «Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε γεωγραφικό προσδιορισμό»

6 Φεβρουαρίου, 2018 10:58 ΜΜ
More videos

Τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία, επίσης, της εθνικής οδού των Σκοπίων, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία», ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κυβέρνηση των Σκοπίων στην οποία αναφερόταν ότι «η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν επίσης ότι στην πρόσφατη συνάντηση Ζάεφ – Τσίπρα, στο Νταβός, «για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

«Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως» προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων»

Ικανοποίηση Κοτζιά για τα βαφτίσια του αεροδρομίου και του κεντρικού δρόμου

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ήρθε η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας. Η οποία είναι δήλωση του υπουργού, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αναφέρει για τα Σκόπια:

«Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα σε «Αυτοκινητόδρομο Φιλία».
Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας».

[kathimerini] [newsit]

Ακολουθήστε μας στο facebook: