Ποια τα νέα μέτρα για υποχρετικό εμβολιασμό σε όλους άνω των 50; Πότε θα επιβληθεί το πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα;
Η χθεσινή επιβεβαίωση, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα ότι επίκειται επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών, υπήρξε άλλη μία απόδειξη του γεγονότος ότι οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται κυρίως με πολιτικά κριτήρια.
Βεβαίως, ακόμα δεν έχει κλειδώσει ποια μέριμνα θα συνοδεύει την εξαγγελία της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά θεωρείται πιθανό να επιλεγεί ανάλογη «ποινή» με αυτή που ισχύει για τους άνω των 60 ετών.
Και αυτό, διότι παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφουν εκθετική αύξηση, κοντά στο 300% και ταυτοχρόνως αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ποσοστό πάνω από 40%, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα του δημόσιου τομέα και έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, όπως πχ οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και όχι μόνο.
Παρά ταύτα, νέα μέτρα θα υπάρξουν, πριν από τις 16 Ιανουαρίου που λήγουν όσα σήμερα είναι σε ισχύ. Θα έχει προηγηθεί και η ευρεία εικόνα από τα περίπου 1,8 εκατ. self tests που θα πραγματοποιηθούν με την αφορμή του ανοίγματος των σχολείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά το ποια θα προκριθούν, είναι νωρίς για να προβλεφθεί. Πάντως, και έχει ενδιαφέρον αυτό, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται αφορούν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, όπως η βασική πρόταση που ζυγίζεται είναι ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες το ΕΣΥ, να μην δοθεί παράταση και να βρεθούν εκτός, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 31/03.
Το σενάριο αυτό λαμβάνει υπόψη τόσο τον διπλό κίνδυνο που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία λόγω αυξημένων νοσηλειών αλλά και μαζικών μολύνσεων των υγειονομικών και αφετέρου την ανάγκη να διαχυθεί ακόμα πιο εμφατικά το μήνυμα του εμβολιασμού. «Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα» αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι η πρόταση συζητείται σοβαρά.
Παράλληλα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ ρύθμιση για 7μηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ για να μην καταρρεύσει εντελώς το ΕΣΥ, αρχίζει και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών και αναμένεται να σταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας. Ακόμη κι έτσι, όμως, το προσωπικό δεν επαρκεί και ενώ το διάστημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 κρούσματα και παράλληλη αύξηση και των νοσηλειών.
Μόνο για λόγους υγείας και με γνωμάτευση γιατρού θα απαλλάσσονται οι 60+ από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Υπενθυμίζεται ότι εάν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Το οικονομικό πέναλτι θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Όπως είχε τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται για ποινή, αλλά «για ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους».
Μόνο για αποδεδειγμένους λόγους υγείας η απαλλαγή
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Παράλληλα, περιγράφεται και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου οι πολίτες με αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας να απαλλαγούν από το μέτρο.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το ΦΕΚ:
Άρθρο 2 Λόγοι απαλλαγής από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1, τα οποία, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238), έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794), όπως εκάστοτε ισχύει.
Άρθρο 3 Αρμόδια όργανα για την απαλλαγή από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19
Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα διενέργειας εμβολιασμού, είναι τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που συνιστώνται με απόφαση των διοικητών τους ή των νομίμων αναπληρωτών τους, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή/και πανεπιστημιακούς ιατρούς με τους αναπληρωτές που καλύπτουν τις ειδικότητες της παθολογίας, καρδιολογίας και αλλεργιολογίας. Οι τριμελείς υγειονομικές επιτροπές δύνανται, κατά την κρίση τους, να ζητούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη αρμόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν μετέχει ήδη στη σύνθεση της επιτροπής ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, π.χ. αιματολογίας.
2. Προς τις επιτροπές αυτές διαβιβάζονται, σύμφωνα με την τοπική τους αρμοδιότητα ανά υγειονομική περιφέρεια, αυθημερόν οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποκλειστικά μέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα κάθε ΔΥΠε.
3. Η αίτηση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος και του θεράποντος ιατρού, ήτοι: όνομα, επώνυμο, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Στην ίδια αίτηση αναφέρονται επίσης η ημερομηνία της αίτησης απαλλαγής, ο λόγος εξαίρεσης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης της συνδρομής του λόγου εξαίρεσης με όλα τα αναγκαία κατά τα ανωτέρω στοιχεία της, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.
4. Από τη δημοσίευση της παρούσας χορηγείται αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερολογιακών ημερών για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους προς τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών από την αποστολή τους.
Η απόφαση, στην οποία αναφέρονται μόνο τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, κοινοποιείται αμελλητί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο στον αιτούντα όσο και στον θεράποντα ιατρό.
Κατά το χρονικό διάστημα της προθεσμίας υποβολής αίτησης απαλλαγής, καθώς και της προθεσμίας απάντησης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, αναστέλλεται η διαδικασία υπαγωγής των αιτούντων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εφόσον εν τω μεταξύ επέλθει το χρονικό σημείο έναρξης του μέτρου, και δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειάς του.
Όλες οι αιτήσεις που δεν αναφέρονται σε λόγους εξαίρεσης του άρθρου 2 ή δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, απορρίπτονται παραχρήμα ως απαράδεκτες και η απόφαση απόρριψης κοινοποιείται αμελλητί στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.