Υπάρχει ένα πανεπιστήμιο παγωτού στην Ιταλία που σας μαθαίνει να φτιάχνετε παγωτό

12 Νοεμβρίου, 2017 4:55 ΜΜ
More videos

Στο πανεπιστήμιο παγωτού Καπριτζάνι στην μικρή πόλη Anzola dell’Emilia στην Μπολόνια μπορείτε να γίνετε ειδικοί στην παρασκευή παγωτού μέσα από έναν κύκλο μαθημάτων μόλις 4 εβδομάδων.

Από την εκμάθηση την διαφοράς μεταξύ παγωτού και τζελάτο (περισσότερο γάλα λιγότερη κρέμα) μέχρι το να μάθετε να φτιάχνετε καταπληκτικές γεύσεις στρατσιατέλλα, φιστίκι και νουτέλα το πανεπιστήμιο παγωτού υπόσχεται να σας μάθει όλα τα μυστικά και να σας κάνει τους καλύτερους στον τομέα του παγωτού.

Το πανεπιστήμιο Καπριτζάνι ιδρύθηκε το 2003 ως “εκπαιδευτικός βραχίονας” της Καπριτζάνι: μιας Ιταλικής εταιρίας γνωστής για την παραγωγή παγωτών. Το 2013 το πανεπιστήμιο ξεκίνησε το εντατικό πρόγραμμα των 4 εβδομάδων, το οποίο περιλαμβάνει 3 εβδομάδες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης και 1 εβδομάδα δουλειά σε ένα παγωτατζίδικο στην Ιταλία.

Ο Σάμουελ Κελερστάιν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 2014 και 18 μήνες μετά άνοιξε το δικό του παγωτατζίδικο στην Φλόριντα και ο Κάορι Ίτο είναι ο διευθυντής της σχολής.

Σε αυτό το πανεπιστήμιο κανείς δεν κάθεται: όλοι πειραματίζονται.

Photo courtesy of Carpigiani Gelato University

“Ολόκληρος ο κύκλος σπουδών επιτρέπει στους φοιτητές να μάθουν και να εμβαθύνουν στον τρόπο παρασκευής του Ιταλικού παγωτού. Με βοήθησε πολύ να καταλάβω την διαδικασία, τον εξοπλισμό που χρειάζεται και τις διαφορές ανάμεσα στο συνηθισμένο παγωτό και το τζελάτο”, ανέφερε ο Κελερστάιν.

Οι τάξεις έχουν από 10 έως 30 φοιτητές και οι περισσότεροι φοιτητές προέρχονται από μέρη από όλον τον κόσμο.

Photo courtesy of Carpigiani Gelato University

“Μέναμε σε ένα ωραίο ξενοδοχείο και μας έπαιρναν από εκεί κάθε πρωί. Το μάθημα διαρκούσε 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα. Ήμουν στην ίδια τάξη με έναν 18χρονο που είχε μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο και έναν 65χρονο επιχειρηματία από την Αυστραλία”, ανέφερε ο Κελερστάιν.

Φοιτητές σαν τον Κελερστάιν μαθαίνουν να εκτιμούν την διαδικασία παρασκευής παγωτού.

Photo courtesy of Carpigiani Gelato University

“Το ιταλικό παγωτό είναι ένα παραδοσιακό προϊόν. Είναι χειροποίητο και δεν βγαίνει από εργοστάσιο. Πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, την υγρασία και πολλά άλλα. Όλα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα”, δήλωσε ο Κελερστάιν.

Το πρωί οι φοιτητές μαθαίνουν την θεωρία και το απόγευμα προσπαθούν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν.

Photo courtesy of Carpigiani Gelato University

“Στο μάθημα μας έδιναν στολές και τα σκεύη που χρειαζόμασταν. Πρώτα μαθαίναμε όλα όσα χρειαζόμασταν στην θεωρία και μετά πηγαίναμε δίπλα στο εργαστήριο και τα εφαρμόζαμε.”

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τζελάτο, όπως πληροφορούνται οι μαθητές.

Photo courtesy of Carpigiani Gelato University

“Μπορείς να φτιάξεις όποια γεύση θέλεις: φιστίκι, φουντούκι, σοκολάτα. Στον βασικό κύκλο διδάσκεται τι είναι το τζελάτο και γιατί διαφέρει από το βιομηχανικό παγωτό. Πως μπορούν να βρουν και να χρησιμοποιήσουν τις καλύτερες πρώτες ύλες. Επίσης, οι φοιτητές μαθαίνουν τι είναι το παγωτό με βάση το νερό και με βάση το γάλα, ποια είναι η σωστή μέθοδος παραγωγής και ποια είναι τα πρότυπα και οι απαιτήσεις υγιεινής που πρέπει να τηρούν”, ανέφερε ο Ίτο, διευθυντής της σχολής.

Το τελευταίο πράγμα που μαθαίνουν οι φοιτητές πριν αποφοιτήσουν είναι πως να διευθύνουν την δική τους επιχείρηση.

Photo courtesy of Carpigiani Gelato University

“Μόλις ήμουν έτοιμος να ανοίξω την δική μου επιχείρηση, επικοινώνησα με το πανεπιστήμιο. Μπορείς να προσλάβεις κάποιους συμβούλους από το πανεπιστήμιο να έρθουν όπου και αν είσαι και να σου δώσουν συμβουλές για την επιχείρησή σου. Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ. Συνεργάστηκα με τον παλιό μου καθηγητή 2 βδομάδες πριν ανοίξω το μαγαζί μου”, ανέφερε ο Κελερστάιν.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο φοιτητής είχε γίνει επαγγελματίας: ο Κελερστάιν άνοιξε το πρώτο δικό του παγωτατζίδικο στην Φλόριντα.

Photo courtesy of Samuel Kelerstein

Η αγαπημένη του γεύση είναι το παγωτό γλυκό καλαμπόκι, το οποίο έγινε το πιο διάσημο προϊόν του μαγαζιού.

Ακολουθήστε μας στο facebook: