Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
υγείαΥγιές συκώτι: Τα λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι και που επιβαρύνουν το...

Υγιές συκώτι: Τα λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι και που επιβαρύνουν το συκώτι μας – και πώς θα το προστατέψεις

Κάποιες καλοκαιρινές μας συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο συκώτι.

Από τον Στάθη Σκληρό, Γενικό Ιατρό, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Καλοκαίρι και υπερβολή είναι δυο έννοιες που είναι «συμβατές» σε μεγάλο βαθμό. Την περίοδο των διακοπών συνηθίζουμε να είμαστε πιο χαλαροί, να πίνουμε και να τρώμε λίγο περισσότερο, με αποτέλεσμα το ήπαρ να κουράζεται όταν εμείς το επιβαρύνουμε υιοθετώντας «κακές» συνήθειες:

Τα λάθη που επιβαρύνουν το συκώτι μας

Κοιμόμαστε αργά

Κάθε όργανο έχει τη δική του ώρα στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Για το ήπαρ είναι οι ώρες από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 το πρωί. Και αυτό γίνεται σωστά μόνο όταν κοιμόμαστε βαθιά.

Δεν τρώμε πρωινό

Το πρωί που ξυπνάμε, τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, εμποδίζοντας το ήπαρ να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια, που χρειάζεται για τις βασικές λειτουργίες του.

Πίνουμε αλκοόλ χωρίς μέτρο

Μπορούμε να χαρούμε τις όμορφες στιγμές και περιστάσεις της ζωής μας, πίνοντας αλκοολούχα ποτά σε φυσιολογικά πλαίσια. Η υπερκατανάλωση προκαλεί αλλοιώσεις στη δομή του ήπατος, η οποία οδηγεί σε κίρρωση. Αντίστροφα, δεδομένου ότι το νερό αποτελεί το 73% του ήπατος, το να πίνουμε νερό συμβάλει στη σωστή ενυδάτωσή του, ευνοώντας την καλή λειτουργία του.

Μας αρέσουν τα λιπαρά

Δεν αρέσουν, όμως, στο ήπαρ μας. Η υπερβολική κατανάλωσή τους οδηγεί στη λιπώδη διήθηση η οποία είναι μια κατάσταση στην οποία συσσωρεύεται λίπος μέσα στα ηπατικά κύτταρα. Αντίθετα, ιδανική διατροφική επιλογή αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

9 συμβουλές για υγιές συκώτι και το καλοκαίρι

1. Απόφευγε τα μεγάλα γεύματα. Αντικατάστησέ τα με μικρά και συχνά γεύματα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνεις πέντε γεύματα την ημέρα – τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δυο σνακ- ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης.

2. Περιόρισε τα τηγανητά, τις βαριές σάλτσες και το πολύ λάδι.

3. Η διατροφή το καλοκαίρι θα πρέπει να αποτελείται από 50-55% υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, 15-20% πρωτεΐνες, κυρίως ψαριού και θαλασσινών, πουλερικών και 30% λίπος, κυρίως από ελαιόλαδο.

4. Να προτιμάς παγωτά χαμηλών λιπαρών ή γρανίτα.

5. Κατανάλωνε πολλές σαλάτες και φρούτα.

6. Πάρε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα.

7. Απόφυγε την κατάχρηση αλκοόλ.

8. Με μέτρο τα ορεκτικά στις ταβέρνες. Προτίμησε τα πρωτεϊνούχα ορεκτικά (κρεατικά, τυριά, θαλασσινά).

9. Πίνε αρκετό νερό (πρόσθεσε λεμόνι, φύλλα μέντας, φέτες αγγουριού μέσα για τη γεύση αν σου αρέσει). Απόφευγε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, προτίμησε τα light αλλά μέχρι δύο την ημέρα και πίνε ελεύθερα ροφήματα όπως πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.

Στάθης Σκληρός:  Γενικός Ιατρός

Τα πιο σημαντικά