Βία, δακρυγόνα και σκυλιά εναντίον του Pride της Κωνσταντινούπολης

2 Ιουλίου, 2018 1:33 ΜΜ
More videos

Για ακόμη μια φορά, εκατοντάδες Τούρκοι αψήφησαν την απαγόρευση του Ερντογάν και βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για το Pride της αγάπης και της LGBT υπερηφάνειας.

Και για ακόμη μια φορά, οι αρχές απάντησαν με βία και διέλυσαν την ειρηνική διαδήλωση.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν την πορεία ενώ δεν δίστασαν να κυνηγήσουν το πλήθος με σκυλιά.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς σε κεντρικό σημείο και κρατώντας σημαίες του ουράνιου τόξου και πανό, περπάτησαν στην οδό Istiklal όπου ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς.

Εκεί οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να επιτρέψουν στους διαδηλωτές να διαβάσουν μια διακήρυξη, αλλά και να τους εμποδίσουν να συνεχίσουν την πορεία.

Οι διαδηλωτές δεν υπάκουσαν και φωνάζοντας συνθήματα ζητούσαν να ανοίξει ο δρόμος. Η απάντηση ήταν δακρυγόνα και έφοδος εναντίον τους.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την πορεία “παρανόμως” για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Ο κυβερνήτης έκανε για άλλη μια φορά ένα έγκλημα με διακρίσεις απέναντι σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας», αναφέρουν ενώ την στάση της αστυνομία καταδίκασε και η Διεθνής Αμνηστία.

Το Pride διεξάγονταν κάθε χρονιά χωρίς επεισόδια για περισσότερο από μια δεκαετία, ωστόσο το 2014 απαγορεύτηκε από τις αρχές με την δικαιολογία πως αποτελούσε απειλή για την «ασφάλεια των πολιτών και τουριστών» και διατάραξη «δημόσιας τάξης».

Ακραία, ομοφοβικά στοιχεία απειλούν κάθε χρόνο με επεισόδια και η αστυνομία έχει αποφασίσει πως αντί να προστατέψει τους διαδηλωτές, είναι προτιμότερο να τους εμποδίζει.

Οι διοργανωτές του pride έκαναν χθες γνωστό ότι το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποίησε ως δικαιολογία της απαγόρευσης το γεγονός ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια» των συμμετεχόντων.

Ακολουθήστε μας στο facebook: