Ξέσπασμα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

24 Νοεμβρίου, 20204:25 ΜΜ
More videos

Με μια μεταμεσονύχτια ανάρτησή της στο Facebook η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ξεσπά εναντίον όσων της κατηγόρησαν πως με το δημόσιο λόγο της δεν σέβεται και δεν τιμά τον πατέρα της.

Διαβάστε όλα όσα είπε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη στη δική της ανάρτηση στο Facebook:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΛΙΖ!
Οι 3 επιστολές μου προς τον πρωθυπουργό και προς την υπουργό Πολιτισμού.

Ευχές και κατάρες και το παράπονό μου για την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού.
Έχω όμως μέσα στη ψυχή μου την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.
Κανιβαλίζουν, τρώνε τις σάρκες μου, σκοτώνουν τον πατέρα μου και μας ξεσκίζουν!
J’irai cracher sur vos tombes.

*ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΖΗΤΙΑΝΑ, ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ!
Επειδή μου έχουν πρήξει τα παπάρια οι κανίβαλοι, οι ανθρωποφάγοι, οι Οστρογότθοι, οι Βησιγότθοι, οι Μαμελούκοι, οι συκοφάντες και κινδυνεύει πλέον ο πολύ γέρος και άρρωστος πατέρας μου από το άρρωστο, σαδιστικό μυαλό τους και τους καθιστώ υπεύθυνους για ό,τι του συμβεί,
στέλνω παρακάτω την αλληλογραφία μου με το Υπουργείο Πολιτισμού, για να γνωρίζετε πως γνώριζαν πως ζητιάνα δεν ήμουν και δεν είμαι, αλλά μία πολίτης παγιδευμένη στη μοιραία κρίση που μας δέρνει και ζήταγα δικαιωματικά να έχουμε κι εμείς η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ένα μερίδιο από τα εξαγγελμένα ανακουφιστικά μέτρα της Κυβέρνησης, απλά για να ζήσουμε κι εμείς και να μην πεθάνουμε της πείνας.
Αλλά κι αυτοί μ’ έγραψαν κανονικά, ούτε ένα ευρώ δεν λάβαμε, ούτε μία συναυλία δεν μας έδωσαν, όταν διαφήμιζαν με στόμφο τις 270 εκδηλώσεις του καλοκαιριού, ενώ σε άλλους έδωσαν, όπως στην Εστουδιαντίνα 14 συναυλίες, ενώ αριθμητικά ως μουσικό συγκρότημα έχουμε τον ίδιο αριθμό μουσικών πάνω στη σκηνή και καλλιτεχνικά είμαστε στο ίδιο επίπεδο.

Γνωρίζοντας δε πως έχω το βαρύ καθήκον της διαχείρισης όλου του έργου του Μίκη Θεοδωράκη θα θεωρούνταν αυτονόητο πως το υπουργείο Ποκιτισμού συνεργαζόταν με μένα και είχε αγαθές σχέσεις.
Τίποτα από όλα αυτά. Είμαι ανύπαρκτη για όλους αυτούς.

Δημοσιεύω τις τρεις επιστολές που έστειλα στην υπουργό Πολιτισμού και κοινοποίησα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εσωτερικών, από τις 24 Μαΐου έως τις 17 Οκτωβρίου 2020.
Τις έστειλα στον συμπαθέστατο κατ´εμέ πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και στην επίσης συμπαθέστατη κατ´εμέ υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Η κυρία υπουργός απήντησε μονάχα στη δεύτερή μου επιστολή.

Όμως δεν θάπρεπε εδώ και μια βδομάδα να μου τηλεφωνήσει και να μου συμπαρασταθεί η συμπαθεστάτη κυρία Μενδώνη και όλοι οι άλλοι εφ’ όσον γνωρίζουν το πρόβλημά μου και κατ´ επέκταση το πρόβλημα όλων των μελών της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», μουσικών, τεχνικών, υπεύθυνους της παραγωγής.
Και ενώ παρακολουθείτε το ξέσκισμα μου, με αφήνετε να με ρεζιλεύουν και να μ´ αποκαλούν ζητιάνα, ξεφτίλα, καταχρήστρια!

13-9-20, στην επιστολή που μου απηύθυνε η υπουργός, γράφει μεταξύ άλλων:
«Τέλος όσον αφορά στην Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», σας γνωρίζω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει την στήριξή της μέσω εκδηλώσεων τους χειμερινούς μήνες με την συμμετοχή της Ορχήστρας.
Αναμένουμε να οριστικοποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, για να συγκεκριμενοποιήσουμε το πρόγραμμα.»

Οπότε με κορόϊδεψε; Πως το λένε αυτό; Πλήρη αδιαφορία, κρυφτούλι; Μα να μην μου απαντούν ποτέ; Αθλιότητα!
Μου λέει ψέματα τελικά. Γιατί διαδικτυακές θεατρικές παραστάσεις επιχορήγησαν πρόσφατα. 41!

Κάποια σχόλια στο διαδύκτιο σχετικά με εμένα αναφέρονται στο ότι, «γιατί να ζητάω βοήθεια στο face book και δεν απευθύνομαι στο ΥΠΠΟ!»
Ιδού λοιπόν η τίμια προσπάθειά μου, από μήνες παλιά, που χάθηκε όμως μέσα στα κύματα του πελάγους!

Στέλνω κι εγώ τις επιστολές. Έχω κάθε δικαίωμα να τις δημοσιοποιήσω ως Ελληνίδα πολίτης, μιας και απευθύνομαι σε δημόσιους λειτουργούς.

———————————————————
1η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, Κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 24-5-20.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Τσάμη Καρατάση 62-Αθήνα
τηλ. ‪27410-55188‬
e-mail: ‪[email protected]

Προς τον Πρωθυπουργό
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κυριακή, 24.5.2020

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Είμαι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη.
Είμαι υπεύθυνη της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που από το 1995, 25 χρόνια τώρα, οργώνει την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, μεταφέροντας τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από την μουσική του πατέρα μου.

Παρακολουθούσα όπως όλοι οι Έλληνες την πορεία της ζωής μας απομονωμένη και πειθαρχημένη μέσα στο σπίτι μου και συνεχίζω και αναμένω όπως όλοι τις εξελίξεις.

Όπως όλοι οι Έλληνες, έτσι κι εγώ ευχαριστώ την πολιτική αρχή κι εσάς πιο πολύ προσωπικά, που με σωφροσύνη καταφέρατε να σώσετε τον ελληνικό λαό από την φονική πανδημία, ενώ γύρω μας παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε με φρίκη και θλίψη τους χιλιάδες σωρούς να παρελαύνουν από τις οθόνες μας. Εμείς νοιώθουμε ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Όμως για τη δική μου οικογένεια εξελίσσεται απότομα ένα μεγάλο δράμα. Λόγω που σταμάτησε ξαφνικά κάθε εργασιακή μας δραστηριότητα και το μέλλον μας είναι ακόμη πιο δυσοίωνο, μιας και το δικό μας επάγγελμα θα συνεχίσει να είναι σε καραντίνα για μήνες ακόμη απ’ ό,τι μαθαίνουμε γενικά. Όλα βέβαια είναι αβέβαια για τα θεάματα, μιας και κανείς από το κράτος και τα ΜΜΕ δεν ασχολείται τελικά.
Και είμαστε πολλοί, χιλιάδες επαγγελματίες, πάρα πολλοί κι ας μη φαίνεται σε κανέναν.

Εμείς οι επαγγελματίες του θεάματος υποφέρουμε!
Ούτε επίδομα ούτε δουλειά για τους επόμενους μήνες!
Και τα έξοδα τρέχουν και είναι όλα απλήρωτα!
Λογαριασμοί απλήρωτοι, τεφτέρι στον μπακάλη, στον μανάβη και τώρα τελείωσε κάθε πίστωση.
Πώς θα ζήσουμε;
Χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τηλέφωνο… Μα και χωρίς φαϊ;

Ζούμε με το επίδομα ανεργίας του μικρού μου τέταρτου γιου και τώρα περιμένω το τέλος του μήνα για να μου στείλει κάποια ψίχουλα, 50 €, για να περάσω τον επόμενο μήνα.

Δεν ξέρω τι να κάνω, είμαι απελπισμένη, δεν υπάρχει καμιά σωτηρία.

Σας επισυνάπτω την επιστολή μου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, που του θέτω τις εκκλήσεις μου για το επίδομα και για βοήθεια του ΥΠΠΟ για συναυλίες που δεν μας εγκρίνουν.
Σε σας παρακαλώ για τα άτοκα δάνεια που εξασφαλίζετε στις μικρές επιχειρήσεις.

Θα σας θερμοπαρακαλούσα να το λάβετε υπ’ όψη σας, γιατί αισθάνομαι πως είμαι αδικημένη και παντελώς απροστάτευτη από την πολιτεία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη
🌼
———————————————————————-

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Τσάμη Καρατάση 62-Αθήνα
τηλ. ‪27410-55188‬
e-mail: ‪[email protected]

Προς τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ
κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Σάββατο, 23.5.2020

Αγαπητέ Νικόλα,

Δεν γίνεται απολύτως τίποτα!
Φαίνεται πως εγώ δεν ζω στην Ελλάδα.
Βρίσκομαι κάπου ψηλά στα σύννεφα και σας παρακολουθώ από ψηλά μέσα στη νιρβάνα μου.

Επίδομα για την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», Εταιρία μη κερδοσκοπική, δεν υπάρχει.
Επίδομα για τους επαγγελματίες μουσικούς της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» δεν υπάρχει.
Για τον μουσικό γιο μου Στέφανο, δεν υπάρχει.

Βοήθεια με άτοκα δάνεια, με δάνεια γενικά για την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» Εταιρία μη κερδοσκοπική, δεν δικαιούμαστε.
Κι ας είναι η δραστηριότητά της σε αναστολή, μιας και η δραστηριότητά της είναι αποκλειστικά η «Οργάνωση συναυλιών».

Κι ας έχουμε να δουλέψουμε από πέρυσι το καλοκαίρι με δυο εξαιρέσεις, μια συναυλία-γιορτή της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέατρο «Σταύρος Νιάρχος» τον περασμένο Δεκέμβρη και μια συναυλία στον Πύργο Ηλείας τον περασμένο Νοέμβρη που συνεχίζει να είναι ανεξόφλητη από τον Δήμο.

Και με ένα μέλλον ανύπαρκτο.
Τώρα που ξεκίνησα πάλι δειλά-δειλά να μιλάω με τους Δήμους και τα Φεστιβάλ για συναυλίες που είχα κλείσει, οι απαντήσεις τους είναι πάντα αβέβαιες και γενικά αόριστες. Αρκετοί ακύρωσαν από τώρα.

Χάσαμε πολλές συναυλίες που θα πραγματοποιούσαμε από τον περασμένο Μάρτιο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στο Ισραήλ, στην Γερμανία, στην Κύπρο.
Πάει ο Μάρτης, πάει κι ο Απρίλης.
Τον Μάιο είχαμε κλείσει ήδη 20! Πάνε κι αυτές!
Τον Ιούνιο επίσης τόσες πολλές.
Και μην αναφερθώ στον Ιούλιο, στον Αύγουστο κλπ.

Τίποτα απολύτως λοιπόν.

Σε παρακάλεσα να εντάξετε το πρόγραμμά μας «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» με πολύ μικρό μουσικό σχήμα πάνω στη σκηνή, στις 200 παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους που επιχορηγεί το ΥΠΠΟ.
Προφανώς μίλησες με τον κ. Κουμεντάκη, τον Διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, που μου υποσχέθηκε μια λαϊκή συναυλία με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Δεν κατάλαβα βέβαια πού και πότε αλλά «αργότερα», όπως μου είπε. Και μια συναυλία με τις «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» για το 2020-2021.

Η κ. Παναγιωταρέα που βρίσκεται στο Υπουργείο σας που ρωτήθηκε από το γραφείο του πατέρα μου, ανέφερε πως η παράσταση αυτή έχει προγραμματιστεί μάλλον για τον επόμενο Νοέμβρη!
Και ξέκοψε κάθε περίπτωση για παραστάσεις της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στους αρχαιολογικούς χώρους, μιας και η Εθνική Λυρική Σκηνή θα πραγματοποιήσει 16 συναυλίες με τραγούδια του πατέρα μου για πιάνο-φωνή. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και περήφανοι! Το ξέκοψε απολύτως!
Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» που λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια και στο παρελθόν επιχορηγούνταν από το ΥΠΠΟ και είναι ο επίσημος καλλιτεχνικός φορέας του πατέρα μου, δεν έχει καμιά θέση στον Πολιτισμό!

Ήδη γνώριζα για τις 16 συναυλίες που θα διοργανώσει η Εθνική Λυρική Σκηνή για πιάνο-φωνή, μιας και όπως γνωρίζεις, είμαι σε επικοινωνία με τον κ. Κουμεντάκη και μάλιστα χάρις σε εμένα και στην επιμονή μου, κατάφερα τουλάχιστον στις 8 από τις 16 αυτές συναυλίες να συμμετάσχει και ο γιος μου Στέφανος, επαγγελματίας μουσικός στα κρουστά και μέλος της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», οπότε οι 8 συναυλίες θα είναι για πιάνο-κρουστά και φωνή.
Κατάφερα να εξασφαλίσω τουλάχιστον 8 μεροκάματα στον γιο μου, περιμένοντας να μάθουμε ποια θα είναι η αμοιβή του…

Φέτος στο Φεστιβάλ είχα στείλει 5 διαφορετικές προτάσεις συμμετοχής της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» για την εξαιρετική επέτειο των γενεθλίων των 95 χρόνων του πατέρα μου, για το Ηρώδειο, για την Μικρή Επίδαυρο, για την Πειραιώς 260.
Δεν δέχτηκαν καμιά.
Ήλπιζα δε, τώρα που μαθαίνω πως ακυρώθηκαν οι κλεισμένες συμμετοχές στο Φεστιβάλ από το εξωτερικό, πως θα μπορούσε το Φεστιβάλ να μας καλέσει για κάποια ημερομηνία από τις ακυρωμένες παραστάσεις. Και βέβαια δεν έγινε αυτό. Είμαστε φαίνεται πολύ μπανάλ για τον θεσμό του Φεστιβάλ!
Εμείς που στο παρελθόν για πάνω από 10 χρόνια παρουσιάζαμε κάθε χρόνο στο Ηρώδειο δύο παραστάσεις με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, κάθε φορά μετά από την ευγενική πρόσκληση του Φεστιβάλ.
Τότε σεβόντουσαν τον Θεοδωράκη!

Για το «Ελλάδα 2021» όπως γνωρίζεις προσπάθησα πολύ, αλλά δεν βγήκε τίποτα, δεν μπόρεσα, δεν πρόλαβα, ήρθε ο κορονοϊός, δεν κατάφερα τίποτα.
Προσπάθησα για τη συμμετοχή πολλών ελληνικών συμφωνικών ορχηστρών και της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», τίποτα.
Μήπως αν δοκίμαζα τώρα να μιλήσω με τον Διονύση Σαββόπουλο που βρίσκεται πλέον στην κεφαλή των αποφάσεων, μήπως καταφέρω να εντάξω κάποιο έργο του μπαμπά…

Πώς νομίζεις πως θα ζήσουμε λοιπόν;

Τον νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο, το γκάζι, πώς θα πληρωθούν που είναι απλήρωτα, πολλά εδώ και 6 μήνες, απορώ πώς δεν μας τα έχουν κόψει κιόλας!
Και τώρα που θα τα κόψουν, θα βρεθούμε στο δρόμο;
Γίνεται να συνεχίζουμε να σιτιζόμαστε με δανεικά;

Εφορίες απλήρωτες, ασφαλιστικές υποχρεώσεις απλήρωτες, και πιο πολύ απλήρωτο το περσινό ΕΝΦΙΑ κατά το ήμισυ! Ήλπιζα πως δουλεύοντας από τον Μάρτιο, θα εξοφλούσα τις δόσεις και τώρα που οφείλουμε τις δυο περσινές δόσεις, έρχεται το νέο ΕΝΦΙΑ του 2020. Οπότε, θα κατασχεθούν τα σπίτια, οι κόποι τόσων δεκαετιών των γονιών μου που με κόπο και αίμα κατάφεραν να μας προικίσουν με 5 σπίτια που δώρισαν στα 5 εγγόνια τους; Τι ντροπή!

Μα να δουλέψουμε θέλουμε!
Ούτε να ζητιανέψουμε ούτε να κλέψουμε!
Να δουλέψουμε!
Και όχι ακόμη να βλέπουμε με πίκρα και θυμό κάποιους να λαμβάνουν επιδόματα, άτοκα δάνεια και άλλες ευκολίες κι εμείς να κοιτάμε ανύπαρκτοι!
Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα;

Χρωστάμε παντού, παντού, μήνες τώρα.
Λειτουργώ κυριολεκτικά με το τεφτέρι!
Που συχνά πλέον δεν το δέχονται οι έμποροι…
Και τα καθημερινά; Και στο μέλλον; Στο άμεσο μέλλον και αργότερα;

Γνωρίζεις πως έχω υιοθετήσει 30 γατάκια και 22 σκυλάκια. Τα βρήκα παρατημένα μωρά στα σκουπίδια και τώρα ζούμε όλοι μαζί, είναι τα παιδιά μου πλέον.
Θεωρώ πως είναι χρέος μου να περιθάλπω τα αδύναμα, απροστάτευτα και κυνηγημένα ζωάκια που σέρνονται φριχτά στους δρόμους της πατρίδας μας.
Παράλληλα τάιζα και πότιζα τα ζωάκια στους δρόμους, τώρα βέβαια μου είναι πλέον αδύνατον… Για μένα είναι χρέος ιερό.
Όμως τώρα στο σπίτι μου, τα έχω πάρει στο λαιμό μου! Φαντάζεσαι να πεινάμε παρέα;
Τώρα τρέφονται αποκλειστικά χάρις στην φιλανθρωπία κάποιων ανθρώπων που μου στέλνουν ξηρές τροφές αλλά ως πότε;

Η Μοίρα μας έφερε εδώ.
Αλλά γιατί για κάποιους νοιάζεται η Πολιτεία και για άλλους τους θεωρεί ανύπαρκτους;
Θέλει το κράτος να μας δει στο δρόμο λοιπόν;
Να μας εξευτελίσει;

Πρώτη φορά στη ζωή μου νοιώθω τον απόλυτο φόβο γιατί βλέπω πραγματικά πως εδώ τελειώνει η ζωή μου, δεν βλέπω απολύτως καμιά σωτηρία.
Η κατάρρευση ήρθε απότομα και το τέλος έρχεται και είναι πολύ οδυνηρό.

Δυστυχώς δεν μπόρεσες να κάνεις απολύτως τίποτα για εμάς, αν και δικαιούμαστε σαν Έλληνες πολίτες να μας νοιάζεται το κράτος.
Φαίνεται πως ανήκουμε στους καταραμένους.

Τι πρέπει να κάνω για να βρω το δίκιο μου;

Μαργαρίτα
🌼

Υ. Γ.
ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΩ, ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ.

ΜΕ ΤΙΣ 16 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΠΟΥ ΟΡΙΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ, ΜΑΣ ΑΚΥΡΩΣΑΤΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ,
ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ, ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ, ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 23-7 ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ 100%!!!
ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΙΑ! ΜΑΣ ΖΗΜΙΩΣΑΤΕ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ!

ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΤΟ ΟΚΤΑΜΕΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΤΙΝΑ» ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ, ΜΕ 15 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ!!!!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ορχήστρα ¨Μίκης Θεοδωράκης¨.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Μ.

ΕΓΩ, ΤΡΙΤΗ 26-5-20, 14:30, ΣΤΟ VIBER:
ΜΟΛΙΣ ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΝΑ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟ email.
—-
ΝΙΚΟΛΑΣ, στις 16:30:
Καλησπέρα το είδα
Ήμουν λίγο εκτός τις προηγούμενες ημέρες γιατί είχαμε μια οικογενειακή απώλεια

Να ρωτήσω κάτι; Η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης τι νομική μορφή έχει;

——-
ΕΓΩ ΤΕΤΑΡΤΗ 27-5-20 ΚΑΙ ΩΡΑ 6:00 ΤΟ ΠΡΩΙ:
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΝΙΚΟΛΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ ΣΟΥ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ…

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
ΚΑΛΕ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ, ΕΜΑΘΑ Ο ΜΗΤΣΙΑΣ ΠΗΡΕ ΔΥΟ;
ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΑΝΕΙΟ;

Η ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΤΙΝΑ 14 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ!!!!!!

ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ/ΤΟ ΕΤΟΣ Μίκης Θεοδωράκης
ΙΣΟΝ ΜΕ 16 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ!
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!
ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ; ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ;
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΡΧΗΣΤΡΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ;

ΚΑΙ Η ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΤΙΝΑ 14 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ;

ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΛΥΠΗΡΟ ΚΑΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΚΟ!

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑ, ΤΙ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ ΣΟΥ, ΣΟΡΥ, ΣΟΡΥ.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΜΩΣ;
ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΩ;

ΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ, ΣΤΗ ΡΟΔΟ, στο Μεσολόγγι, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ;
ΤΟΣΟΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΕΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟ ΥΠΠΟ; ΠΟΥ ΜΕ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ;
ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΗ ΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
ΕΝΩ ΤΑΪΖΕΤΕ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΝΕΤΕ ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
ΚΙ ΕΜΑΣ ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΗΣΤΙΚΟΥΣ!

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΞΩ ΝΙΚΟΛΑ;

ΟΙ 16 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ
ΩΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ Μίκης Θεοδωράκης
ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ!
ΧΡΥΣΩΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΤΟ ΧΑΠΙ;

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟ!

ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 16 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ Ορχήστρα ¨Μίκης Θεοδωράκης¨
ΣΤΟ ΕΤΟΣ Μίκης Θεοδωράκης!!!!!!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΑΥΤΟ;
ΜΑ ΓΙΑΤΙ;

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ;

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΝΑ ΕΓΩ;
ΓΙΑΤΙ;
ΓΙΑΤΙ;

ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑ;

ΕΤΟΣ Μίκης Θεοδωράκης!
ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!!!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ 15 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ Μίκη Θεοδωράκη;
ΚΑΙ
ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ
ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ
ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ, ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 23-7 ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΛΕΙΣΕΙ 100% ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΡΟΥΝΗ!!!! ΑΠΟ ΤΟ 2019!!!!

ΚΑΙ ΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ, ΑΦΟΥ ΕΙΧΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ,
ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΑ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ!
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ;
ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ!!!!

ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ;
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ;

Σ´ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
——————————————————————
*2η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΠΩΣ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, 7-9-20.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
‪Τσάμη Καρατάσου 62‬
‪ΤΚ 11741, Αθήνα‬
τηλ. ‪27410-55188‬
e-mail: ‪[email protected]

Προς την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη
Κοινοποίηση :
στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο
στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη
στην κ. Άννα Παναγιωταρέα, Σύμβουλο ΥΠΠΟ
στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Γιώργο Κουμεντάκη

Αθήνα, 7-9-20

Κυρία Μενδώνη,

Με μεγάλη οδύνη παρακολουθώ τη διαφήμιση του ΥΠΠΟ σχετικά με τις 270 παραστάσεις που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα και μελαγχολώ.
Αναρωτιέμαι γιατί το μουσικό συγκρότημα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, με ισάριθμους μουσικούς με της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», έλαβε 14 συναυλίες στο πρόγραμμα αυτό;
Εμείς γιατί αποκλειστήκαμε;
Είμαστε κατώτερης αξίας; Είμαστε μπασκλάς;

Όταν μάλιστα φέτος αποφασίσατε να γιορτάσετε πανηγυρικά τα 95 χρόνια του πατέρα μου, εμείς δεν είχαμε καμία θέση;
Ούτε για δύο συναυλίες που λέει ο λόγος;
Ήταν φαίνεται καλύτερα να τον γιορτάσετε λιτά με ένα πιάνο και μία φωνή. Η μουσική του δεν άξιζε για κάτι παραπάνω!…
Ευτυχώς που χάρις στην παράκλησή μου, ο κύριος Γιώργος Κουμεντάκης δέχτηκε να συμμετάσχει ο γιος μου Στέφανος στα κρουστά σε 9 από αυτές τις παραστάσεις. Νάναι καλά ο άνθρωπος! Τουλάχιστον ο γιος μου σας έβγαλε ασπροπρόσωπους χάρις στο ταλέντο του και την υπέροχη ερμηνεία του.
Σαν τον γιο μου είναι εξίσου άξιοι και οι υπόλοιποι μουσικοί της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και απορώ που δεν αποφασίσατε αξιοκρατικά, γιατί κυρία Μενδώνη, η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» είναι εξίσου άξια με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα.

Σας ερωτώ λοιπόν,

*Γιατί δεν μας εντάξατε στο πρόγραμμα των 270 παραστάσεων;

*Γιατί μας ακυρώσατε μία συναυλία στο Καστελόριζο, ενώ υπήρχε η βούληση του βουλευτή Δωδεκανήσων κ. Βασίλη Υψηλάντη, με τον οποίον συνομίλησα για να πραγματοποιήσουμε τη συναυλία στο Καστελόριζο που θα είχε πολιτική σημασία, έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.
Κι ακόμη ο πατέρας μου έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη σημασία αυτής της συναυλίας με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και γνωστούς τραγουδιστές, που ήταν και η επιθυμία του αξιαγάπητου βουλευτή. ( Όμως δυστυχώς δεν έλαβε καμία απάντηση…)
Γιατί ακυρώσατε τη συμμετοχή μας;
Ο κ. Υψηλάντης ανακάλεσε τη συζήτησή μας για την πραγματοποίηση της συναυλίας μας στο Καστελόριζο και τέλος η κ. Παναγιωταρέα εξήγησε στην ιδιαιτέρα του πατέρα μου, γιατί δεν θα πάει η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» αλλά πάλι ένα πιάνο με τους 4 τραγουδιστές.
Και πάλι το Υπουργείο Πολιτισμού μας ακύρωσε μία συναυλία, μία σπάνια και μοναδική δηλαδή!

*Γιατί δεν δώσατε ποτέ στην εταιρεία Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» κανένα επίδομα, ενώ ανήκουμε στην κατηγορία των επαγγελμάτων που επλήγησαν 100% από τα τέλη Φλεβάρη 2020 και έως τις αρχές Ιουλίου 2020, με αποτέλεσμα να μην δουλέψουμε καθόλου όλους αυτούς τους φρικτούς 4 μήνες, που δυστυχώς η ανεργία μας παρατείνεται έως και σήμερα!
Μα η εταιρεία μας έχει ως αντικείμενο την οργάνωση παραγωγής συναυλιών που είχαν απαγορευτεί 100%!

*Γιατί οι μουσικοί της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» δεν έλαβαν παρά μόνο μία φορά το επίδομα των 800€ ύστερα βέβαια από την κινητοποίηση όλων των επαγγελματικών ομάδων που σχετίζονται με τα θεάματα/ Πολιτισμό!
Κι έπειτα από την ανακοίνωσή σας για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό που ακούσαμε από την τηλεόραση όλοι εμείς οι θιγόμενοι καλλιτέχνες και παραγωγοί, με ορθανοιχτά μάτια και τη ψυχή στην Κούλουρη!
Γιατί δεν τους δόθηκε κατόπιν το επίδομα των 535€; Μήπως είναι Β´ κατηγορίας πολίτες κι έχουν λιγότερα δικαιώματα;

*Γιατί δεν μας δώσατε το επίδομα που ανακοινώσατε σε όσους ανήκουν στο Μητρώο του ΥΠΠΟ που σπεύσαμε να γραφτούμε σωρηδόν, αφού αγνοούσαμε την ύπαρξή του;
Αλήθεια δεν θα έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού να μας είχε ειδοποιήσει για να γραφτούμε;
Εν πάση περιπτώσει το μάθαμε μετά την ανακοίνωσή σας και γραφτήκαμε.
Όμως το περιβόητο επίδομα το δικαιούνταν όσοι ήταν γραμμένοι έως τις ‪30 Απριλίου‬! Κι εσείς το ανακοινώσατε στις 6-7 Μαϊου!
Μα γιατί αυτός ο περιορισμός τέλος πάντων; Δεν δικαιούμαστε το επίδομα αυτό εφ´ όσον είμαστε μία εταιρεία που λειτουργεί από το 1995;

*Ανακοινώσατε τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Γιατί έως και σήμερα δεν έχετε ανακοινώσει κάποια διευκόλυνσή μας σε σχέση με την υποχρεωτική αεργία μας;

Από πέρσι τον Σεπτέμβρη 2019, η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
πραγματοποίησε 1 συναύλια στο θέατρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τα Χριστούγεννα 2019 και μία στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης στις 24 Ιουλίου 2020!

Πριν τον κορονοϊό είχα προγραμματίσει 40 συναυλίες, λόγω του Αφιερώματος στα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.
Σε Δήμους και αλλού με την επιχορήγηση Περιφερειών.

Αρχές Ιουνίου ξεκίνησα από την αρχή. Κατάφερα να κλείσω 17 συναυλίες.
Από τις αρχές Αυγούστου μία μία ακυρώνονταν με την υπόσχεση πως θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον…

Οπότε έμειναν τελικά τρεις παραστάσεις τον Σεπτέμβρη με κουτσουρεμένες όμως πλέον τις αμοιβές.
Κι ακόμη 3 συναυλίες της Περιφέρειας Αττικής που αρχικά είχαν ακυρωθεί, όμως χάρις στη βοήθεια και επιμονή του κ. Χάρη Ρώμα, Εντεταλμένου Σύμβουλου Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, ευαίσθητου στο δράμα μας, που καθώς είναι ο ίδιος ηθοποιός, έπεισε τον κύριο Πατούλη να πραγματοποιηθούν τελικά.

Αυτή είναι η κατάσταση κι έπειτα το μαύρο σκοτάδι. Γιατί κανείς δεν προγραμματίζει, δεν μιλάει καν για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Ακούμε συχνά πως θα κλείσουν τα θέατρα και σταματάμε απελπισμένοι.
Τι θα απογίνουμε κυρία Μενδώνη;

Όπως γνωρίζετε από την επιστολή μου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη στις 23.5.2020, η κατάστασή μου, η κατάστασή μας είναι τραγική και σήμερα που σας γράφω είναι πολύ χειρότερη.

Έστειλα επιστολές προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Όλοι σας με αγνοήσατε και ένιωσα πως με αντιμετωπίζετε απαξιωτικά.
Δεν θάπρεπε να μου απαντούσατε τουλάχιστον δείχνοντάς μου λίγη συμπόνοια και την αλληλεγγύη σας;
Δεν υπάρχει πλέον ανθρωπιά;

Είμαι αφάνταστα θυμωμένη που αναγκάζομαι στα 61 μου χρόνια να ζω αυτόν τον εφιάλτη λόγω της μεγάλης αδικίας που υφίσταμαι και της πλήρους σκληρής αδιαφορίας της Πολιτείας.
Να αναγκάζομαι μήνες τώρα να παρακαλάω τη ΔΕΗ να μην μου κόψει το ρεύμα, το ίδιο και την Cosmote και ούτω καθεξής. Να τους καταθέτω κάνα πενηντάρικο στη χάση και στη φέξη.
Και να με βοηθούν κάποιοι φίλοι μου…. για να φάω!
Και να φοβάμαι πλέον μην μας κατασχέσουν τα σπίτια που κληρονομήσαμε από τους γονείς μου που δούλεψαν πολύ σκληρά για να τα αποκτήσουν, εγώ και οι γιοί μου.
Μα πως να πληρώσουμε το ΕΝΦΙΑ; Με ποια λεφτά; Χρωστάμε από πέρσι κι έρχεται τώρα του 2020.
Είναι δυνατόν να ζω με το τεφτέρι και να χρωστώ έως και στον μανάβη; Και πλέον δεν υπάρχει πίστωση!…
Μα που ζώ; Είναι η πραγματικότητα μου ή ένα θρίλερ εφιάλτης;

Δεν είμαι Ελληνίδα πολίτης; Δεν υπάρχω στον τόπο αυτό;
Τι πρέπει να κάνω για να εισακουστώ;

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου

Το προγραμμα περιοδείας από το ΥΠΠΟ
14 συναυλίες

Α΄ μέρος περιοδείας

22, 23 Ιουλίου, Ναός Αγ. Γεωργίου, Γαλάτσι
25, 26 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
29 Ιουλίου, Μονή Δαφνίου
1, 2 Αυγούστου, Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας

Β΄ μέρος περιοδείας

31 Αυγούστου & 1 Σεπτεμβρίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
2, 3 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
5, 6 Σεπτεμβρίου, Βυζαντινό Φρούριο Τρικάλων
7 Σεπτεμβρίου, Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου | Μονή Δαφνίου
Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου | Μονή Δαφνίου 29-7-20

——————————————————————
*3η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΠΩΣ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, 17-10-20.

Προς την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, 17-10 – 20

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Τσάμη Καρατάση ‪62‬
‪11741‬, Αθήνα
τηλ. 27410-55188
e-mail: [email protected]

Προς την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη

Κοινοποίηση:
στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο
στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη
στην κ. Άννα Παναγιωταρέα, Σύμβουλο ΥΠΠΟ
στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Γιώργο Κουμεντάκη

 

Αθήνα, 17-10-20

Αγαπητή κυρία Μενδώνη,

Πέρασε ένας μήνας απ´ όταν μου στείλατε την απάντησή σας και σας ευχαριστώ πολύ αν και τόσο καθυστερημένα.

Δεν σας απήντησα εγκαίρως, αφ´ ενός γιατί στις απαντήσεις σας στα ερωτήματά μου θα σας εξέθετα ακριβώς πάλι τα ίδια ερωτήματα και αφετέρου γιατί εμείς οι επαγγελματίες έχουμε μείνει κόκκαλο, έχουμε ακινητοποιηθεί, δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε μιας και το επαγγελματικό μας περιβάλλον έχει καταστεί ασφυκτικό κι αφόρητο λόγω της πανδημίας.

Ως προς το πρώτο σκέλος, ήταν αναμφίβολα μία μεγάλη ανακούφιση για δεκάδες καλλιτέχνες οι 270 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που επιχορήγησε το ΥΠΠΟ, όμως θεωρώ πως οι Εποπτευόμενοι Οργανισμοί ανέθεσαν τις παραστάσεις σε καλλιτέχνες δικής τους προτίμησης και σας το ξαναγράφω, η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ήταν αποκλεισμένη.
Κατά το έτος 2020 που ανακήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού «έτος Μίκη Θεοδωράκη» η επίσημη ορχήστρα του πατέρα μου, της οποίας ηγούμαι εικοσιπέντε χρόνια και τον εκπροσωπώ, η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δεν προσκαλέστηκε ούτε για μία παράσταση!
Υποφέραμε και υποφέρουμε τα πάνδεινα.
Ίσως θα έπρεπε να καταλάβω το λόγο που αποκλείστηκε διότι δεν μπορώ να φανταστώ πως τα κριτήρια ήταν καθαρά αισθητικά ή ποιοτικά σε σχέση με το καλλιτεχνικό επίπεδο της ορχήστρας μας.

Όμως ας μην συνεχίσω αυτό το παράπονο, το καλοκαίρι πέρασε και τώρα προχωράμε προς ένα καταστροφικό χειμώνα!
Κατανοώ απόλυτα τη δυσκολία που σας φέρνει η πανδημία σε σχέση με την επιβίωση χιλιάδων καλλιτεχνών, τεχνικών και πολλών άλλων επαγγελματιών που απασχολούνται στις Τέχνες και στον Πολιτισμό.

Με την ίδρυση του Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών, καθώς και για τις μη κερδοσκοπικές εταιρίες που απασχολούνται στον Πολιτισμό, έγινε ένα μεγάλο βήμα. Όμως τώρα θα πρέπει να αποφασίσετε να δώσετε επιδόματα σ´ αυτές τις ευπαθείς ομάδες και αντιλαμβάνομαι πως τα χρήματα είναι υπέρογκα.
Πολύ φοβάμαι πως το ΥΠΠΟ δεν θα μπορέσει, ελλείψει χρημάτων, να ανταπεξέλθει στο δίκιο αίτημα των εργαζομένων και των εταιριών. Αναμένουμε….

Γνωρίζω απόλυτα την αγάπη και την εκτίμησή σας στον πατέρα μου και την ευγενή πρόθεσή σας να γιορτάσετε τα 95 του χρόνια.
Μόνο που δυστυχώς το 2020 ήταν και είναι η χρονιά του κορονοϊού με αποτέλεσμα οι λαμπρές γιορτές που ελπίζαμε πως θα πραγματοποιούνταν ακυρώθηκαν.
Αναφέρομαι περισσότερο στις συναυλίες και στις παραστάσεις της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με συμφωνικά έργα του πατέρα μου, όπερες και μπαλέτα. Μαθαίνω βέβαια πως ο κύριος Κουμεντάκης προγραμματίζει αντίστοιχες συναυλίες και παραστάσεις για το 2021 και το 2022.
Του είμαι βαθύτατα ευγνώμων, όμως θα ήθελα να μην ξεχάσει την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τους Λιποτάκτες και να μας συμπεριλάβει κι εμάς στον προγραμματισμό του!

Τέλος σας υπενθυμίζω πως όλες οι συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα είχαν προγραμματίσει το 2020 να παρουσιάσουν σε μία και παραπάνω συναυλίες τους συμφωνικά έργα του πατέρα μου.
Η ΚΟΑ, η Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, η Σύγχρονη Ορχήστρα ΕΡΤ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Στο εξωτερικό δε αντίστοιχες ορχήστρες είχαν προγραμματίσει συναυλίες με έργα Μίκη Θεοδωράκη.
Ακυρώθηκαν όλες οι συναυλίες.
Εξαιρείται η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θα παρουσιάσει τον Νοέμβρη υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού έργα του πατέρα μου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ευκαιρία της έκθεσης του Αρχείου του.

Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» είχε κλείσει σαράντα συναυλίες στην Ελλάδα, σε Δήμους και σε Φεστιβάλ, καθώς και στο εξωτερικό.
Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.

Ελπίζουμε το 2021 και το 2022 να αποζημιωθούμε.

Θα μου ξαναυπενθυμήσετε τα 18 ρεσιτάλ αφιερωμένα στα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιήθηκαν με τραγούδια του σε όλη την Ελλάδα και σας ευχαριστώ.
Όπως επίσης ευχαριστώ τον κ. Κουμεντάκη για τη συμμετοχή του γιου μου Στέφανου, μουσικού κρουστού, σε πολλά από αυτά.
Με τη διαφορά, επιμένω και θα επιμένω, πως η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δεν επιλέχτηκε από τον κύριο Κουμεντάκη ενώ θα μπορούσε κάλλιστα λόγω του υψηλού επιπέδου της ορχήστρας μας, ενώ επιλέχτηκε η Εστουδιαντίνα, ορχήστρα ίση σε αριθμό μουσικών με τη δική μας.

Όσο για τη μεγάλη έκθεση του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη της Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη
που θα εγκαινιάσετε τον ερχόμενο μήνα Νοέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τι άλλο μπορώ να σας πω, από ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, μιας και γνωρίζω πως πραγματοποιείται χάρις στην προσωπική σας απόφαση να χρηματοδοτηθεί αυτή η δαπανηρή έκθεση!
Θάθελα να γνωρίζετε πως κάνατε το μεγαλύτερο δώρο στον πατέρα μου. Τον κάνατε ευτυχισμένο!
Γιατί οι Έλληνες θα καταλάβουν επιτέλους μέσα από τις χιλιάδες χειρόγραφες παρτιτούρες και τα αμέτρητα άλλα χειρόγραφα, αλληλογραφία, βιβλία και κείμενά του και τόσα άλλα – τόσο πολυγραφότατος που είναι ο πατέρας μου – πόσο σημαντικά, υπέροχα, μοναδικά, υψηλής αισθητικής και νόησης είναι η Τέχνη και η Σκέψη του μπαμπά.
Και όχι μονάχα αυτό. Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της ομάδας που εποπτευέι και οργανώνει αυτή την τόσο δύσκολη και ποικίλη έκθεση.

Ας αναφερθώ στο μέλλον λοιπόν.

Καταρχήν ο κύριος Κουμεντάκης μου υποσχέθηκε προσωπικά τον περασμένο Μάϊο πως η Εθνική Λυρική Σκηνή θα διοργανώσει μία συναυλία με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τραγουδιστές στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ακόμη κι αν είναι διαδικτυακή.
Επίσης ακόμη μία παράσταση με του Λιποτάκτες, το μικρό σχήμα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».
Μία παράσταση μουσικής και λόγου.
«Αναμνήσεις ενός κοριτσιού με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη».
Στην παράσταση αυτή διαβάζω κείμενά μου ενώ τραγουδά ο Παναγιώτης Πετράκης, συνοδευόμενος από τρεις μουσικούς. Παράλληλα προβάλλονται άπειρες φωτογραφίες της οικογένειάς μας.

Επίσης ο κύριος Γιώργος Λιάνης έλαβε τη διαβεβαίωση σας πως το ΥΠΠΟ θα επιχορηγήσει μία συναυλία, ευελπιστεί σε δύο, που θα διοργανώσει ο ίδιος, με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τραγουδιστές.

Μου γράφετε:
«Τέλος όσον αφορά στην Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», σας γνωρίζω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει την στήριξή της μέσω εκδηλώσεων τους χειμερινούς μήνες με την συμμετοχή της Ορχήστρας.
Αναμένουμε να οριστικοποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, για να συγκεκριμενοποιήσουμε το πρόγραμμα.»

Ήρθε λοιπόν η στιγμή που τα μέτρα ανακοινώθηκαν από εσάς
για τα θέατρα, τις μουσικές σκηνές (συναυλιακοί χώροι) και τις πληρότητές τους ανάλογα με το «χρώμα» κάθε περιοχής.

*Στις πράσινες περιοχές θα λειτουργούν με πληρότητα 65%.
*Στις κίτρινες περιοχές θα λειτουργούν με πληρότητα 50%.
*Στις πορτοκαλί περιοχές θα λειτουργούν με πληρότητα 30%.
*Στις κόκκινες περιοχές θα είναι κλειστά.

Στην Αθήνα σήμερα η πληρότητα είναι 30%, στη Θεσσαλονίκη 50%.

Έστειλα ήδη από τις 12-9 στην κυρία Άννα Παναγιωταρέα δύο προτάσεις για συναυλίες μας, που θα μπορούσαν να είναι και διαδικτυακές.
Στο τέλος της επιστολής μου επισυνάπτω λίστα με 17 διαφορετικά προγράμματα συναυλιών.

1.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη
με τον Δημήτρη Μπάση, ή τον Κώστα Μακεδόνα, ή τον Μίλτο Πασχαλίδη και μία τραγουδίστρια, την Σοφία Παπάζογλου.

2.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
«Νύχτα μαγικιά»
Αφιέρωμα στη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίηση.
με τον Βασίλη Λέκκα, ή τον Παναγιώτη Πετράκη και ακόμη με ένα τραγουδιστή, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη, ή με την Σοφία Παπάζογλου.

Επιπλέον σας αναφέρω,
3.
«Αναμνήσεις ενός κοριτσιού με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη»
Μία παράσταση μουσικής και λόγου.
Από το μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας ¨Μίκης Θεοδωράκης¨, Λιποτάκτες,
με τον Παναγιώτη Πετράκη και τρεις μουσικούς της Ανεξάρτητης Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».
Κείμενά της διαβάζει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.
Παράλληλα οικογενειακές φωτογραφίες που προβάλλονται σε οθόνη, ανατρέχουν στην περασμένη οικογενειακή ζωή.

Κυρία Μενδώνη,
Θα μπορούσα να επικοινωνήσω με τον αρμόδιο που θα μας ανακοινώσει τις αποφάσεις σας ως προς την διοργάνωση συναυλιών;
Ο πατέρας μου με διαβεβαίωσε πως στη συνάντησή σας στο σπίτι του την 1η Σεπτεμβρίου, αναφερθήκατε σε επιχορήγηση «πολλών συναυλιών.»
Θα ήταν δίκαιο σε σχέση με την αδικία που υποστήκαμε το καλοκαίρι, να μας επιχορηγήσετε 10 συναυλίες με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και 10 παραστάσεις με τους Λιποτάκτες.
Δεν υπερβαίνουμε πολύ τις 14 συναυλίες που χαρίσατε στην Εστουδιαντίνα.

Όσο για την Εθνική Λυρική Σκηνή, ως Εποπτευόμενος Οργανισμός, θα μπορούσε κάλλιστα να διοργανώσει έναν μεγάλο αριθμό συναυλιών μας, αν πραγματικά θέλετε να μας επιχορηγήσετε.
Οι σχέσεις μου με τον κύριο Γιώργο Κουμεντάκη είναι άψογες. Υπάρχει αναμφίβολα μία συμπάθεια, παρ´ όλη την πίεση που συχνά του ασκούσα και το μεγάλο μου παράπονο που δεν μας είχε και έχει εντάξει έως τώρα σε κανέναν προγραμματισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ελπίζω σύντομα να έχω θετικά νέα από την πλευρά του.

Όμως περισσότερο αγωνιώ να διαβάσω τις δικές σας αποφάσεις!

Κυρία Μενδώνη,
Όπως αντιλαμβάνεστε το ύφος μου αυτή τη φορά είναι ηπιότερο και συγκαταβατικό.
Ελπίζω σε μία ειλικρινή συνεργασία.
Είμαι τόσο πολύ εξουθενωμένη μετά από εννιά μήνες ακινησίας και καθημερινών δυσκολιών που ειλικρινά δεν έχω το κουράγιο να διεκδικήσω απολύτως τίποτα για μια ευπρεπή και καλύτερη ζωή.
Εύχομαι να κατανοείτε το φόβο και τον τρόμο που μας περιβάλλει, ακόμη και μέσα στα όνειρά μας που είναι εφιαλτικά, όλους εμάς τους ξεκρέμαστους Έλληνες!
Ζητάω να με καταλάβετε, να νοιώσετε την απόγνωση που βιώνουμε.

Ίσως θεωρήσετε υπερβολικές τις 20 συναυλίες που σας ζητάω να επιχορηγήσει το ΥΠΠΟ σε συνεργασία ενός Εποπτευόμενου Οργανισμού.
10 μήνες πέρασαν και έως τον Απρίλη 2021 θα είναι ακόμη 6 μήνες.
Συνολικά 16 μήνες.
16 μήνες για την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» είναι θεωρητικά σχεδόν μία συναυλία κάθε δύο μήνες.
Το ίδιο για τους Λιποτάκτες.
Σκεφτείτε λιγάκι το δίκιο μας.
Ελπίζω να πρόλαβα τους προγραμματισμούς των Εποπτευόμενων Οργανισμών.
Ελπίζω να τους ενημερώσατε εγκαίρως πως θα μας επιχορηγήσετε για συναυλίες.
Σας υπενθυμίζω πως κατόπιν ζήτησης της κυρίας Άννας Παναγιωταρέας, της έστειλα με emails στις 12-9-20 και στις 13-9-20 τις δύο προσφορές μας.
Σήμερα σας κατέθεσα την πρόταση για τους Λιποτάκτες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σας εύχομαι κουράγιο στο τόσο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει μέσα σε ένα υπερβολικά επικίνδυνο υγειονομικό περιβάλλον, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ο Πολιτισμός αναγκαστικά έρχεται τελευταίος. Στον κλάδο μας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μία απόλυτη οικονομική καταστροφή.
Χρειάζεστε πολύ μεγάλο κουράγιο.

Με εκτίμηση

Μαργαρίτα
🌼

Επισυνάπτω προτάσεις παραστάσεων, το βιογραφικό της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», καθώς και του συνόλου Λιποτάκτες.

17 παραστάσεις από τη Λαϊκή Ορχήστρα ¨Μίκης Θεοδωράκης¨
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

1.
«Μουσική και τα Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο»

2.
«Τα Τραγούδια του έρωτα και της αγάπης»

3.
«Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη»

4.
«ΤΑΞΙΔΙΑ!»

5.
«Ωδή στον Έρωτα»

6.
«Νύχτα μαγικιά»
Αφιέρωμα στη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίηση.

7.
Συναυλία με τα τραγούδια του ΟΧΙ, για τον εορτασμό ‪της 28ης Οκτωβρίου‬.
80 χρόνια από την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού.

8.
«Τραγούδια του Αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη»

9.
«Αναμνήσεις ενός κοριτσιού με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη»
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤOY ΜΙΚΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ.

10.
«Αφιέρωμα στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου»

11.
«Αφιέρωμα στην ποίηση του Μάνου Ελευθερίου»

12.
«Αφιέρωμα στην ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη»

13.
«Αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του»

14.
«Αφιέρωμα στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη»

15.
«Αφιέρωμα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη»

16.
«Αφιέρωμα στην ποίηση του Γιάννη Θεοδωράκη»

17.
Έργα Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση επτανήσιων ποιητών, Ανδρέα Κάλβου, Διονύσιου Σολωμού, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Λορέντζου Μαβίλη και Άγγελου Σικελιανού.
—————————————————————————————————

Βιογραφικό Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1997 από μουσικούς-συνεργάτες του συνθέτη, γνώστες του έργου του.
Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας έγινε στο Θέατρο Αιξωνή της Γλυφάδας, τον Ιούνιο του 1997.
Έκτοτε, η Ορχήστρα πραγματοποίησε πολλές συναυλίες, συμπράττοντας με καταξιωμένους αλλά και με νεότερους καλλιτέχνες.

Το 2000 η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» έγινε αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, ώστε να μπορεί να δεχθεί από το ΥΠΠΟ την ετήσια επιχορήγηση που είχε αποφασίσει να της δώσει ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Η επιχορήγηση δυστυχώς σταμάτησε να δίνεται σύντομα, το 2006 επί Υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη.

Έχει δώσει συναυλίες σε θέατρα, μουσικές σκηνές , γήπεδα και ανοιχτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τα πλέον απομακρυσμένα χωριά της επικράτειας, καθώς και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Επί πλέον, έχει οργανώσει και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες, σε συνεργασία με συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες, συχνά υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Ακόμη η Ορχήστρα συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την ειρήνη, την καταπολέμηση του ρατσισμού και των ναρκωτικών, τους φυλακισμένους, την οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», έχοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα κοινωνικά θέματα.

Στόχος της Ορχήστρας είναι η ανάδειξη του συνολικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη και προσπαθεί να τον επιτύχει με ποικίλους τρόπους, όπως συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και ηχογράφηση δίσκων.
Επίσης, είναι η προβολή και η εξοικείωση του έργου σημαντικών ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης και πολλών άλλων.
Τέλος, είναι η προσπάθεια να αναδειχθεί η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των λαϊκών και λυρικών έργων με τη συμφωνική μουσική του συνθέτη.

Μουσικοί
Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι, κορυφαίος
Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι
Δημήτρης Ανδρεάδης , πιάνο�Ξενοφών Συμβουλίδης, πνευστά�Παντελής Ντζιάλας , κιθάρα�Αρτέμης Σαμαράς, βιολί, βιόλα�Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν�Θεόδωρος Κουέλης, μπάσο�Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς�Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά

Μιχάλης Αλεξάκης, ηχοληψία
Σάκης Καρασαρίνης, ηχοληψία

Μαργαρίτα Θεοδωράκη, καλλιτεχνικός διευθυντής
Sophie Hayes, υπεύθυνη παραγωγής

——————————————————————————

Λιποτάκτες

Το σύνολο Λιποτάκτες ιδρύθηκε μέσα από την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» για να παρουσιάσει την παράσταση
«Αναμνήσεις ενός κοριτσιού με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη»
Είναι μία μουσική παράσταση με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και αποσπάσματα από κείμενα της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη, που περιγράφουν στιγμές της οικογένειας της την περίοδο της παιδικής της ηλικίας.
Μία παράσταση μουσικής και λόγου.
Ένα πρόγραμμα με τον Παναγιώτη Πετράκη και τρεις μουσικούς της Ανεξάρτητης Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.
Παράλληλα οικογενειακές φωτογραφίες που προβάλλονται σε οθόνη, ανατρέχουν στην περασμένη οικογενειακή ζωή.
•••••••••••
Ερμηνεύουν:
Τραγούδι, Παναγιώτης Πετράκης
Πιάνο, Δημήτρης Ανδρεάδης
Κιθάρα, Δημήτρης Παπαγγελίδης
Κρουστά, Στέφανος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης
Κείμενα της διαβάζει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη
Ηχοληψία, Μιχάλης Αλεξάκης
Παραγωγή, Sophie Hayes

——————————————————————
*Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Τσάμη Καρατάση 62-Αθήνα
τηλ. ‪27410-55188‬
e-mail: ‪[email protected]

Προς τον Πρωθυπουργό
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κυριακή, 18-10-20

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Για μία ακόμη φορά προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σας.
Θα φαίνεται φαιδρό να προσπαθώ να έχω μία απάντησή σας ενώ έχετε το βάρος όλων των δεινών που κατατρέχουν την χώρα μας. Όμως κι εγώ το μικρό μυρμηγκάκι έχω δικαίωμα στη ζωή.

Σας ευχαριστώ πολύ ελπίζοντας πως κάποια φορά θα διαβάσετε μία παράγραφο κάποιας επιστολής μου.

Με εκτίμηση

Μαργαρίτα
🌼

Επισυνάπτω την επιστολή μου προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη
——————————————————————
*Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Τσάμη Καρατάσου 62, Αθήνα
τηλ. ‪27410-55188‬
mail: ‪[email protected]

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

 

Αθήνα, 18-10-20

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Για μία ακόμη φορά προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σας.
Πήρα για μία ακόμη φορά το θάρρος να σας εκθέσω τις δυσκολίες μας επισυνάπτοντας την επιστολή μου προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Πιστεύοντας πως αγαπάτε τον πατέρα μου και τον θαυμάζετε, ήλπιζα πως θα υπήρχε και για εμάς ίση μεταχείριση με τα άλλα μυρμηγκάκια.
Δυστυχώς ουδέποτε μου απαντήσατε, ενώ θα μπορούσατε να βοηθήσετε σε συνεργασία με τους Δήμους και με τις Περιφέρειες. Θα συνεχίζω να σας ενημερώνω κι ας είμαι στα μάτια σας ένα ασήμαντο μυρμηγκάκι.

Με εκτίμηση

Μαργαρίτα
🌼

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News