Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
διεθνήWashington Post: Γιατί η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες...

Washington Post: Γιατί η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες να φύγει από το ευρώ

Η πιο πιθανή χώρα να φύγει από το ευρώ είναι η Ιταλία όχι η Ελλάδα τονίζει η Washington Post, επιστρατεύοντας τα ανάλογα γραφήματα που το αποδεικνύουν.

Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν σημειώσει ανάπτυξη περίπου 4% τα 15-16 χρόνια που βρίσκονται στο ευρώ. Συγκεκριμένα, η Ιταλία κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% τον πρώτο περίπου χρόνο εισαγωγής του νέου νομίσματος αλλά τα επόμενα 15 χρόνια παρέμεινε στάσιμη. Η Ελλάδα επισης σημείωσε παρόμοια “πρόοδο”, παρά το γεγονός ότι ακολούθησε τελείως διαφορετική πορεία.

wp

“Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι η Ιταλία έχει πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα. Δυσκολεύει την ίδρυση επιχείρησης, την επέκτασή της, την απόλυση των εργαζομένων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια δυστοπία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου κανείς δεν μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάπτυξη που επιθυμεί για να γίνει παραγωγικός” τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Αλλά, όπως τονίζει η Ιταλία είχε αυτά τα προβλήματα πολύ πριν το ευρώ και παρ’ όλα αυτά κατάφερνε να αναπτυχθεί.

Επομένως, μέρος του προβλήματος είναι το ίδιο το ευρώ. “Είναι πολύ ακριβό για τις ιταλικές εξαγωγές, πολύ περιοριστικό για την κυβέρνηση που έχει αναγκαστεί να περικόψει δαπάνες” τονίζει.

Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα μονο της Ιταλίας. Αλλά στην Ιταλία, τα αντισυστημικά κόμματα έμαθαν από το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, υποσχόμενο μη ρεαλιστικές προοπτικές με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί.

Αντίθετα στην Ιταλία , τα κόμματα που είναι κατά της λιτότητας ξεκαθαρίζουν: “Μην αποκλείσετε την έξοδο από το ευρώ, αλλιώς τα πράγματα δεν θα πάνε ποτέ καλά για εσάς”, κάτι που πλέον ο ιταλικός λαός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται.

Πηγή: washingtonpost.com (via)

Τα πιο σημαντικά