Βυθίστηκε» κατά 14 εκατοστά το Αρκαλοχώρι μετά το σεισμό

28 Σεπτεμβρίου, 202110:01 ΜΜ
More videos

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι είχε ως αποτέλεσμα το έδαφος να υποχωρήσει κατά 14 εκατοστά. Ένα φαινόμενο όχι ασυνήθιστο αν αναλογιστεί κανείς ότι τον περασμένο Μάρτιο στον μεγάλο σεισμό στο χωριό Δαμάσι στον Τύρναβο το έδαφος υποχώρησε κατά 39 εκατοστά.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε σχετικά με τα σεισμικά αποτελέσματα των 6 Ρίχτερ ότι: «Η υποχώρηση στο Αρκαλοχώρι καταγράφηκε από γεωδαιτικό σταθμό ακριβείας GPS και ανέρχεται στα 14 εκατοστά. Αυτή η υποχώρηση οφείλεται στην καθίζηση που υπέστη το τέμαχος του φλοιού από την κατερχόμενη κίνηση που έκανε στο δυτικό τμήμα του ρήγματος».

Το ρήγμα που έδωσε τα 6 Ρίχτερ έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και έχει δύο κλάδους. Ο βόρειος που περνά από το χωριό Αγνό και ο νότιος που περνά από το χωριό Αυλή. Το ρήγμα σύμφωνα με τον κ. Γκανά έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. «Η υποχώρηση του εδάφους δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στο σεισμό του Τυρνάβου είχαμε μετατόπιση 39 εκατοστά. Είναι αυτό που ονομάζουμε τεκτονική αλλαγή. Και εδώ λοιπόν έχουμε μια μόνιμη μετατόπιση του εδάφους κατά 14 εκατοστά. Η μετατόπιση προέκυψε από την διαφορά θέσης του σταθμού GPS πριν και μετά τον σεισμό της Δευτέρας», εξηγεί ο κ. Γκανάς.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με ισχυρούς σεισμούς, πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ οι κάτοικοι ετοιμάζονται να περάσουν δεύτερο βράδυ σε σκηνές κοντά στα σπίτια τους.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News