Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
επικαιρότηταΒρέθηκε Ρώσος εθελοντής για την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στην ιστορία.

Βρέθηκε Ρώσος εθελοντής για την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στην ιστορία.

Η πρωτοποριακή επέμβαση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα γίνει με χορηγία της Κίνας,-κάτι που προκαλεί ερωτηματικά για τον δότη.

Ο Ιταλός γιατρός Sergio Canavero, ο οποίος είχε το 2013 προκαλέσει αίσθηση όταν ανακοίνωσε ότι έχει βρει τον τρόπο για να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση  ανθρώπινου κεφαλιού, εμφανίζεται πλέον έτοιμος να πραγματοποιήσει αυτή την επέμβαση, μαζί με τον Κινέζο συνάδελφό του Ρεν Χσιάο Πινγκ.

882339_canavero

Σύμφωνα με το Russia Today, η ιατρική ομάδα έχει βρει και τον εθελοντή για αυτή την πρωτοποριακή επέμβαση σε έναν 30χρονο Ρώσο ασθενή που πάσχει από ανίατη ασθένεια.

Η επέμβαση έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2017 και το μεγάλο κόστος που υπολογίζεται στα 11 εκ. δολάρια θα καλυφθεί από την Κίνα, καθώς, όπως λέει ο Καβανέρο η χώρα αυτή θέλει να κερδίσει ένα βραβείο Νόμπελ.

“Είναι σαν τη νέα διαστημική κούρσα”, τόνισε σημειώνοντας παράλληλα ότι η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί  μόνο όταν θα είναι 100% σίγουρος για τα βήματα που θα γίνουν.

Αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση ποιος θα είναι ο δότης. “Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποιος θα είναι», είπε . «Υπάρχει μόνο ένα τεχνικό εμπόδιο: Θα πρέπει να είναι της ίδιας φυλής με τον παραλήπτη,” δήλωσε.

Ο 30χρονος Βαλερί Σπιριντόνοφ ο οποίος προσφέρθηκε να γίνει ο λήπτης του σώματος πάσχει από μία εξελισσόμενη σπάνια ασθένεια με την ονομασία Werdnig-Hoffmann.

transplant-150529

“Ο Canavero αρχικά αστειεύτηκε ότι θα ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο, αλλά τώρα αυτό γίνεται πραγματικότητα”, δήλωσε ο 30χρονος.

Αυτό πάντως που υποψιάζονται κάποιοι είναι ότι όταν γίνει η επέμβαση ο δότης θα είναι θανατοποινίτης καθώς είναι γνωστό το εμπόριο οργάνων που γίνεται στην Κίνα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι παρότι η Κίνα έχει υποσχεθεί να καταργήσει αυτή την πρακτική, το εμπόριο θα συνεχιστεί αλλά τα όργανα θα ονομαστούν “δωρεές”.

882346_spiri.PNG

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, τα κεφάλια του δότη και του ασθενή θα αποκοπούν ταυτόχρονα από το σώμα με μια εξαιρετικά κοφτερή λεπίδα. Στη συνέχεια το κεφάλι του ασθενούς θα συνδεθεί με το σώμα του δότη με βιολογική κόλλα και ράμματα.

Ο ασθενής θα πρέπει να τεθεί σε κώμα για έναν μήνα, και όταν ξυπνήσει θα πρέπει να του χορηγηθούν ισχυρά ανοσο-κατασταλτικά, που θα εμποδίσουν σώμα και εγκέφαλο να αλληλοαπορριφθούν.

Πηγή: DISCOVERY (via)

Τα πιο σημαντικά