Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
οικονομίαΒρετανική εφημερίδα Guardian: "Η ελληνική οικονομία έχει παραλύσει"

Βρετανική εφημερίδα Guardian: “Η ελληνική οικονομία έχει παραλύσει”

Αυτό που συνέβη τη Δευτέρα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου έπειτα από πέντε εβδομάδες «αργίας», αποτυπώνει κάτι περισσότερο από αυτό που υπέθεταν ή συνυπολόγιζαν οι ξένοι επενδυτές.

Οι έκτυπη εικόνα του ταμπλό με τα κόκκινα να περνούν το ένα μετά το άλλο, δείχνει, κατά τον Guardian, ότι η ζημιά που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες είναι σημαντική – σε σημείο που η βρετανική εφημερίδα να την χαρακτηρίζει «παράλυση».

Οι απώλειες στο Χ.Α. ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες: καμία πρόβλεψη ξένων ή Ελλήνων επενδυτών δεν έπεσε έξω. Ο δείκτης έπεσε κατά 20%, όπως αναμενόταν, και οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα, πάλι όπως αναμενόταν.

Κι όμως, η συνολική εικόνα του Χρηματιστηρίου δείχνει αυτό που ακόμη και οι ξένοι επενδυτές δεν περίμεναν πως θα συμβεί σε αυτό το βάθος. Το ότι η ελληνική οικονομία, από την επιβολή των capital controls, και εντεύθεν βαδίζει στο κενό. Ο δείκτης Markit για το μεταποιητικό τομέα δείχνει πως η Ελλάδα εμφανίζει μια κατακόρυφη πτώση σε σημεία ρεκόρ (αρνητικών, βεβαίως). Οι δείκτες του οικονομικού κλίματος, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, πέφτουν καταδεικνύοντας τη συνολική εκτίμηση που έχουν οι παράγοντες της αγοράς για την κατάσταση. Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει παγώσει και φυσικά, ως κορυφή του παγόβουνου, ήρθε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο για να καταδείξει την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος του Markit, αναφέρει: «Η μεταποιητική παραγωγή κατέρρευσε τον Ιούλιο ως αποτέλεσμα της όξυνσης της ελληνικής κρίσης. Οι βιομηχανίες κατέγραψαν αρνητικά ρεκόρ σε νέες παραγγελίες, καθώς δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν τις πρώτες ύλες από τους προμηθευτές τους – ειδικά από το εξωτερικό.

Το κλείσιμο των τραπεζών έπληξε την επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης, έπεσε σε σημαντικότατο βαθμό και η ζήτηση, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόβλημα να γίνει μεγαλύτερο και να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη. Η μεταποίηση είναι ένα μικρό κομμάτι στη συνολική ελληνική παραγωγή, ωστόσο αυτή η απορρύθμιση έχει επίδραση στη συνολική εικόνα της οικονομίας της χώρας».

Από την μεριά του ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics, σημειώνει: «Η κατάσταση της ελληνική οικονομίας αμέσως μετά την επιβολή των capital controls δείχνει να είναι χειρότερη από ότι είχαμε προβλέψει». Οι προβλέψεις του Λόινς για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2015 είναι αρκετά αρνητικές, καθώς βλέπει να καταγράφεται αρνητική ανάπτυξη (στο -4%). Μια εκτίμηση που είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που έχουν υπολογίσει το ΔΝΤ και η Κομισιόν.

«Ίσως, το πιο σημαντικό, είναι ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι το ίδιο άσχημη ως προς την ανάπτυξη. Χειρότερη από αυτή που υπολογίζουν οι δανειστές της Ελλάδας», συμπληρώνει ο Λόινς.

Πηγή: iefimerida

Τα πιο σημαντικά