Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
διεθνήΒρετανίδα είχε ξεχάσει στο μάτι της 27 φακούς επαφής για 35 χρόνια

Βρετανίδα είχε ξεχάσει στο μάτι της 27 φακούς επαφής για 35 χρόνια

Μια 67χρονη από την Βρετανία θέλησε να προχωρήσει σε επέμβαση ρουτίνας καταρράκτη τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς είχε ενοχλήσεις στο μάτι της. Τα συμπτώματα ήταν κυρίως η ξηρότητα και κάποιες άλλες ενοχλήσεις. Θεωρούσε λοιπόν ότι λόγω ηλικίας είναι φυσικό να έχει τέτοια συμπτώματα.

Αλλά οι γιατροί του νοσοκομείου Σόλιχαλ, όπου απευθύνθηκε, διαπίστωσαν κάτι απίστευτο όταν την εξέτασαν.

Η πραγματική αιτία του πόνου και της ενόχλησης που ένοιωθε ήταν επειδή είχε στο μάτι της ξεχασμένους, ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 27 φακούς επαφής. Όλοι αυτοί οι φακοί είχαν κολλήσει στο δεξί της μάτι, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια μπλε μάζα.

3a598b585c90e663f10312dbcdaf9d23

Το περιστατικό αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα σε άρθρο στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Η Ρούπαλ Μορτζάρια, οφθαλμίατρος και συντάκτης του άρθρου ανέφερε πως η γυναίκα δεν είχε διαμαρτυρηθεί για πρόβλημα στο μάτι της πριν από την επέμβαση.

Ωστόσο, όταν ο αναισθησιολόγος του νοσοκομείου άρχισε να προετοιμάζει την ασθενή για την επέμβαση και έριξε μια πιο κοντινή μάτια βρήκε με την βελόνα του μια μπλε μάζα. Αυτή η μάζα ήταν 17 κολλημένοι φακοί επαφής. Σε συμπληρωματική εξέταση, βρήκε άλλους 10.

«Μείναμε άναυδοι», λέει η Μορτζάρια στο CNNi. «Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο», σημειώνει.

Ο καθηγητής Τόμας Στέινεμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δήλωσε ότι έχει δει περιπτώσεις αντίστοιχες, δηλαδή περιστατικά όπου φακοί επαφής είχαν κολλήσει στο μάτι, αλλά 27 φακούς ποτέ. «Αυτό πρέπει να μπει στο βιβλίο των περιστατικών», είπε.

675f7806a170e3c2fd6c788bd8e26f09

Όπως αναφέρει το CNNi, η 67χρονη φορούσε σε μηνιαία βάση φακούς επαφής μιας χρήσης για 35 χρόνια. Κάποιες φορές, όπως είπε στους γιατρούς, όταν προσπαθούσε να αφαιρέσει τους φακούς της, απλά δεν τους έβρισκε. Θεωρούσε, λοιπόν, ότι της είχαν πέσει.

Πάντως, παρ’ όλο που είχε 27 στο δεξί της μάτι, στο αριστερό δεν είχε κάποιο πρόβλημα.

Μετά το περιστατικό αυτό, που έγινε τώρα γνωστό, οι συντάκτες του ιατρικού εντύπου θέλουν να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να μάθει για τις συνέπειες της φθοράς των φακών επαφής και πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος.

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 514

Τα προειδοποιητικά σημάδια ενός «παγιδευμένου φακού επαφής» είναι μεταξύ άλλων: πόνος, ευαισθησία στο φως και ερυθρότητα.

Και οι κίνδυνοι επίσης πολλοί. Οι φακοί μπορεί να γίνουν εστία μόλυνσης καθώς λειτουργούν ως «σφουγγάρι» όταν λήγουν και απορροφούν βακτήρια από την ατμόσφαιρα.

Για την ιστορία, η γυναίκα χειρουργήθηκε επιτυχώς.

[cnn] [dailymail]

Τα πιο σημαντικά