Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΒραζιλία: Βάζει τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Καλύτερα να πεθάνεις παρά να χάσεις...

Βραζιλία: Βάζει τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Καλύτερα να πεθάνεις παρά να χάσεις την ελευθερία σου»

Παρά τη σύσταση της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής για την υγεία, η Βραζιλία δε θα ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παρομοίασε ο πρόεδρος της χώρας Μπολσονάρου, με “λουρί” για ζώα

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απέκλεισε χθες Τρίτη κάθε ενδεχόμενο να ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 από τους ξένους που φθάνουν στην επικράτειά της, αφού ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου συνέκρινε την πρόταση αυτή, την οποία υπέβαλε ο βραζιλιάνικος φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης, με «λουρί» για ζώα.

«Δεν γίνεται να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, να επιβάλλουμε περιορισμούς (…). Η επιστήμη ξέρει ήδη πως τα εμβόλια δεν αποτρέπουν εντελώς τη μετάδοση του ιού», είπε στον Τύπο ο υπουργός Υγείας, ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα, έπειτα από συνεδρίαση των συναρμοδίων υπουργών στην βραζιλιάνικη προεδρία υπό τον αρχηγό του κράτους.

Μάλιστα, ο τελευταίος συμπλήρωσε πως επειδή τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 είναι ακόμη άγνωστα, η Βραζιλία θα ζητεί οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες να «τίθενται σε καραντίνα για πέντε ημέρες»–άλλη σύσταση της ANVISA, του φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Μετά το πέρας της περιόδου αυτής, κι αφού υποβάλλονται σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα, οι «ξένοι που έρχονται για τουρισμό θα μπορούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές της υπέροχης Βραζιλίας μας», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες, χρειαζόταν απλά να προσκομίζεται βεβαίωση πως οι ξένοι ταξιδιώτες είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Πάνω στις δηλώσεις του κ. Μπολσονάρου εναντίον του υγειονομικού διαβατηρίου, ο κ. Κεϊρόγκα σχολίασε πως «μερικές φορές είναι προτιμότερο να χάσεις τη ζωή σου παρά την ελευθερία σου». «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολεμική, αλλά πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα» που έχουν τεράστια «σημασία», επέμεινε.

Μετά τη δημοσιοποίηση των συστάσεων της ANVISA χθες Τρίτη, ο ακροδεξιός πρόεδρος, ο οποίος έχει πει πως δεν προτίθεται να εμβολιαστεί, απέρριψε την ιδέα του υγειονομικού διαβατηρίου που εισηγήθηκε ο φορέας.

«Ρωτάμε, γιατί υγειονομικό διαβατήριο; Τι είναι αυτό το λουρί που θέλουν να περάσουν στον βραζιλιάνικο λαό; Κι η ελευθερία μας; Προτιμώ να πεθάνω παρά να μου στερήσουν την ελευθερία μου», είπε.

Η ANVISA συνέστησε να ζητείται πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19 από τους ξένους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βραζιλία, καθώς έχουν πλέον επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έξι κρούσματα της Όμικρον, ενώ αναμένεται μεγάλη προσέλευση τουριστών ενόψει των εορτών του τέλους της χρονιάς.

Οι αρχές σε τουλάχιστον 20 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανωμένων το Σαν Πάουλου και στη Ρίο ντε Ζανέιρο, ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν, προληπτικά, τους εορτασμούς για το νέο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία έχει καταγράψει πάνω από 616.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στο έδαφός της. Η χώρα φέρει τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο λόγω από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ.

Τα πιο σημαντικά