Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΒραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023 στους «Ήρωες των Τεμπών» που με αυταπάρνηση και...

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023 στους «Ήρωες των Τεμπών» που με αυταπάρνηση και κίνδυνο για την υγεία τους έσωσαν επιβάτες

Στους τρεις «νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες» της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity, Ανδρέα Αλικανιώτη, Μιχάλη Κλάψη και ‘Αγγελο Τσιαμούρα, θα απονείμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2023 μετά από πρόταση της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.

Η πρόταση της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ προς το θεσμό περιλαμβάνει όλους, όσοι με κίνδυνο της ζωής τους, ανέδειξαν και υπηρέτησαν την αλληλεγγύη ως υπέρτατη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ο εικοσάχρονος Ανδρέας Αλικανιώτης από το Βύρωνα και την Ηλεία, ο δεκαοκτάχρονος Άγγελος Τσιαμούρας από την Ιεράπετρα Κρήτης, ο εικοσάχρονος Μιχάλης Κλάψης από τους Λειψούς, φοιτητές, ο Γιώργος, που επέλεξε να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα, μαραγκός στο Άγιο Όρος, όλοι τους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62 που μετέφερε περισσοτέρους από 350 επιβάτες και συγκρούστηκε στα Τέμπη, είναι μόνο ορισμένοι από τους «Ήρωες των Τεμπών».

202303010556296138 1024x683 1

Τραυματισμένοι, με αυταπάρνηση και κίνδυνο για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, βοήθησαν τους συνεπιβάτες τους, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας, να βγουν από το φλεγόμενο τρένο, σπάζοντας τα παράθυρα και εκκενώνοντας τα βαγόνια, και στη συνέχεια συνέδραμαν τα σωστικά συνεργεία, σώζοντας δεκάδες ανθρωπινές ζωές

«Οι «Ήρωες των Τεμπών» είναι μόνο ορισμένοι από τους συμπολίτες μας που «αγαπούν την ευθύνη» και το αποδεικνύουν με κίνδυνο της ζωής τους. Υπερέβησαν το ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να σώσουν δεκάδες συνεπιβάτες τους αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη μετά την υπερψήφιση της πρότασης της για το Βραβείο.

 «Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» αναδεικνύει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή συνεργασία και στην προαγωγή κοινών αξιών και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έργα που διοργανώνονται από άτομα ή οργανώσεις που ενθαρρύνουν:

• την αμοιβαία κατανόηση και τη στενότερη σύγκλιση μεταξύ ανθρώπων στην ΕΕ
• τη διασυνοριακή συνεργασία που οικοδομεί ισχυρότερο ευρωπαϊκό πνεύμα
• τις αξίες της ΕΕ και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η ηρωική τους πράξη θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων μας

klapsis

Κλάψης

Ο 20χρονος φοιτητής Μιχάλης Κλάψης βρισκόταν στο βαγόνι 3, στη θέση 54. Ταξίδευε φορώντας ένα κίτρινο φούτερ. Αυτό θυμόταν η 25χρονη Ευγενία, η οποία καθόταν δίπλα του και ήταν ένα από τα άτομα που βοήθησε να βγουν έξω. Η κοπέλα τον αναζητούσε μέσω social media για να τον ευχαριστήσει και να του εκφράσει τη βαθιά της ευγνωμοσύνη. «Πάτα πάνω μου για να βγεις» της είπε.

andreas

Αλικανιώτης

Ο 20χρονος φοιτητής Ανδρέας Αλικανιώτης επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Μετά τη σύγκρουση, και ενώ είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, έσπασε το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον άλλους 10 επιβάτες. «Εκανα αυτό που ένιωθα ως άνθρωπος» ανέφερε ο νεαρός.

tsiamouras

Τσιαμούρας

Σύγχρονος ήρωας είναι και ο 18χρονος Αγγελος Τσιαμούρας, επιβάτης του έκτου βαγονιού, που βοήθησε περισσότερα από 15 άτομα. «Ημουν στο βαγόνι 6 και δεν είχα καταλάβει ότι είχε γίνει σύγκρουση. Είδα μια γιαγιά που είχε κόψει το φρύδι της και μετά άκουγα φωνές.

Εγώ τη βοήθησα και άλλοι ήθελαν απλά να πάρουν τα πράγματα και να φύγουν. Μετά πήγα στα μπροστινά βαγόνια, φώναζα αν ήταν κανείς εκεί» περιέγραψε ο νεαρός φοιτητής και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες. Το θέμα είναι να μην ξεχάσουμε, γιατί έχουμε αυτή την τάση. Αυτό δεν ήταν ένα απλό λάθος, αλλά ένα έγκλημα!»

«Στο αναποδογυρισμένο βαγόνι μια φωνή έλεγε “Είμαι και εγώ εδώ, βοηθήστε με”» – Ο μαραγκός που έσωσε κόσμο εξομολογείται

64369c3627e89

Ο Γιώργος Καπιοτέλης επέβαινε στο μοιραίο τρένο των Τεμπών. Ήταν στο έκτο βαγόνι και προορισμός του ήταν το Άγιο Όρος, καθώς εργάζεται ως μαραγκός σε μοναστήρι. Mίλησε για πρώτη φορά στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και τον Σπύρο Σιγούρο για όσα έζησε, αλλά και για όσους έσπευσε να βοηθήσει εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάω. Ήθελα πρώτα να το δεχτώ εγώ μέσα μου. Επιστρέφοντας πήρα το ίδιο τρένο. Δεν αισθάνθηκα φόβο. Η ζωή συνεχίζεται. Αν μου το έλεγε κάποιος αυτό στις αρχές μπορεί να μην το έκανα», δήλωσε αρχικά.

«ΑΚΟΥΣΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ “ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΔΩ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ”»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Όπως είπε, αισθάνθηκε ότι ήταν καλά και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να βοηθήσει τους άλλους συνεπιβάτες του.

«Από τη στιγμή που ήμουν καλά ήθελα να βοηθήσω. Υπήρχαν και άλλα παιδιά, όπως ο Άγγελος. Ανοίξαμε τις πόρτες για να φύγουν πρώτα τα άτομα που μπορούσαν να περπατήσουν από το πέμπτο και έκτο βαγόνι. Μετά πήγαμε στο τρίτο που ήταν αναποδογυρισμένο. Βγάλαμε αρκετά άτομα, δεν είχε καθόλου φως.

5820821 scaled 1 1024x683 1

Μπήκα εγώ μέσα, έφεξε ο Άγγελος. Βρήκαμε τρία άτομα. Μας είπαν ότι ήταν δύο ζωντανοί και μια νεκρή κοπέλα. Καλέσαμε βοήθεια.

Και εκεί που είχα μείνει μόνος μου με τα παιδιά, ακούσαμε μια φωνή που έλεγε “Είμαι και εγώ εδώ, βοήθησε με” και ήταν τελείως χαμηλά, κάτω από το βαγόνι», περιέγραψε.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στιγμάτισε τον Γιώργο για πάντα. Οι επόμενες μέρες που ακολούθησαν ήταν δύσκολες, με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι επί 15 ημέρες δεν κατάφερε να κοιμηθεί:

«Αυτό που έγινε στα Τέμπη δεν το λες ατύχημα, το λες ανευθυνότητα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο Θεός και η Παναγία να δώσει κουράγιο και δύναμη στους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους» κατέληξε

Τα πιο σημαντικά