Βραδινές κράμπες στα πόδια: Οι κοινές αιτίες και οι εκπληκτικές λύσεις.

10 Μαΐου, 2016 10:33 ΜΜ
More videos

Όλοι μας καταλαβαίνουμε πως είναι να βιώνουμε απλό πόνο, από το χτύπημα του ποδιού ως το κόψιμο κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος. Είναι σοκαριστικό και εκνευριστικό αλλά ταυτόχρονα, αποχωρεί γρήγορα.

Οι κράμπες βέβαια είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία πόνου.

Δεδομένου ότι προκαλούνται από μυϊκούς σπασμούς, ο πόνος δεν χάνετε ξαφνικά αλλά επιστρέφει σαν να μας τρυπούν καρφιά εκεί που δεν το περιμένουμε. Το χειρότερο από όλα είναι πως νιώθει κανείς αβοήθητος. Αν πιαστούν οι μύες μπορούμε να τους τεντώσουμε και να κάνουμε διάφορες ασκήσεις αλλά τι γίνεται όταν ο σπασμός είναι εντελώς τυχαίος;

Αυτό είναι το πρόβλημα με τις κράμπες ή όπως αλλιώς είναι γνωστές ως «charley horse», ένα όρο της καθομιλουμένης για το μυϊκό σπασμό που συμβαίνει στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι απίστευτα άβολο αλλά ευτυχώς, δεν θα κρατά για πολύ. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βρείτε την αιτία που τις προκαλεί και να ακολουθήσετε την τέλεια λύση.

Παθαίνετε συχνά κράμπες στα πόδια; Θα δοκιμάζατε ποτέ αυτές τις τέλειες λύσεις;

Ενημερωθείτε παρακάτω.

Τι είναι οι κράμπες στα πόδια;

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_1-600x600

Οι κράμπες είναι ένας οδυνηρός μυϊκός σπασμός στην κνήμη, το μηρό ή το πόδι σύμφωνα με το WebMD.

Πήρε το όνομά του από την αίσθηση κράμπας που σχετίζεται με το λάκτισμα ενός αλόγου.

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τις κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας μόλις τους πάρει ο ύπνος ή μόλις ξυπνήσουν.

Κάτι στην κίνηση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης φαίνεται να ενεργοποιεί τους μυϊκούς σπασμούς.

Τι προκαλεί κράμπες στα πόδια;

Αιτία #1: Αφυδάτωση

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_4-600x600

Μια σημαντική αιτία είναι η αφυδάτωση.

Είτε απλά δεν έχετε πιει αρκετό νερό ή το έχετε αποβάλει μέσω της εφίδρωσης στον ήλιο ή σε ένα κυλιόμενο διάδρομο γυμναστικής. Όταν χάνετε νερό χάνετε επίσης και ηλεκτρολύτες.

Οι ηλεκτρολύτες σας βοηθούν να ελέγξετε τις συσπάσεις των μυών και τις κινήσεις. Όταν είστε εξαντλημένοι είναι πιο πιθανό να βιώσετε κράμπες από το συνηθισμένο.

Αιτία #2: Είστε κρύοι

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_5-600x600

Αυτό είναι λογικό γιατί σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να είναι κρύοι όταν κοιμούνται και στην πραγματικότητα η χαμηλή θερμοκρασία του δωματίου είναι καλύτερη για τον κύκλο του ύπνου.

Αν έχετε ανοιχτό το παράθυρο ή τον ανεμιστήρα, βεβαιωθείτε πως τα πόδια σας καλύπτονται.

Δεν είναι εντελώς σαφές γιατί το κρύο προκαλεί κράμπες αλλά μπορεί να σχετίζεται με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που κάνουν τους μύες σκληρούς και άκαμπτους.

Αιτία #3: Στέκεστε όλη μέρα

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_3-600x600

Αν είστε στο πόδι όλη την ημέρα στη δουλειά, είναι ουσιαστικά το ίδιο με το να γυμνάζεστε.

Το να είστε όρθιοι και να μεταφέρετε βαριά πράγματα μπορεί να φθείρει τα πόδια σας και να δημιουργηθεί πίεση στους μύες κάνοντας πιο πιθανό το ενδεχόμενο να πάθετε κράμπα.

Αυτό ισχύει και αν στέκεστε σε ψηλοτάκουνα όπως κάνουν πολλές εργαζόμενες λιανικής πώλησης.

Αιτία #4: Άσκηση

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_2-600x600

Δικαιολογημένα, η άσκηση μπορεί να επιφέρει συνέπιες για τους μύες σας αργότερα.

Η άσκηση μακροπρόθεσμα είναι πολύ καλή επειδή αυξάνει τη δύναμη των μυών αυτών και τους κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε κράμπες.

Τις ώρες μετά τη γυμναστική μπορεί να είστε πιο ευάλωτοι λόγω της μυϊκής εξάντλησης και του πόνου.

Πως μπορείτε να αποτρέψετε τις κράμπες στα πόδια;

Λύση #1: Πιάστε το σαπούνι

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_9-600x600

Ψάχνατε για ένα πραγματικό ιατρικό μυστήριο; Σας έχουμε ένα.

Κανείς δεν ξέρει το γιατί αλλά χιλιάδες άνθρωποι ορκίζονται πως τίποτα δεν διορθώνει καλύτερα τις νυχτερινές κράμπες από ένα κομμάτι σαπουνιού μεταξύ του στρώματος και του κάτω σεντονιού.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη μάρκα σαπουνιού που να είναι αποτελεσματική αλλά πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως πρόκειται για ένα φαινόμενο placebo (ψευτοφάρμακο)

Υπάρχει μια ιστορία για έναν σκύλο με αρθριτικά προβλήματα που βίωσε τα οφέλη του σαπουνιού αφού κοιμήθηκε στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη του. Έτσι πιστεύεται πως υπάρχει κάτι αληθινό εδώ.

Λύση #2: Κάντε ένα ζεστό ντους

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_6-600x600

Υπάρχει λόγος που αποκαλούμε την προγύμναση και προθέρμανση.

Οι μύες λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ζεστοί και το ζεστό ντους μπορεί να σας δώσει τη λύση για να ανακουφιστείτε από τους πόνους. Επιπλέον, η πίεση του νερού μπορεί να θεωρηθεί και μασάζ.

Φυσικά, ενώ η ζέστη και η υγρασία βοηθούν, ίσως θα ήταν ακόμη καλύτερο να την εφαρμόσετε μόνο σε εκείνη την περιοχή ή να κάνετε ένα ντους για τους πιεσμένους σας μύες.

Λύση #3: Πιείτε χυμό από τουρσί

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_7-600x600

Στην πράξη ακούγετε χάλια αλλά πραγματικά λειτουργεί.

Ο χυμός αυτός είναι γεμάτος αλάτι, το οποίο είναι το πρώτο πράγμα που χάνουμε όταν ιδρώνουμε.

Η πόση ενός μείγματος με αλάτι, ζάχαρη ή ξύδι μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αναπληρώσει τα εξαντλημένα θρεπτικά συστατικά του και να βελτιώσει την ικανότητα ελέγχου των μυϊκών πόνων.

Λύση #4: Φάτε μια μπανάνα

embeddedIMG_WhyYouGetLegCramps_850px_8-600x600

Αυτό είναι ένα παλιό κόλπο που χρησιμοποιούσαν οι μπαλαρίνες και ο κόσμος το θεωρεί σωστό μιας και σίγουρα ξέρανε περισσότερα για τους μυϊκούς πόνους και τις έντονες προπονήσεις.

Αν φοβάστε τις κράμπες ή τις βιώνετε, φάτε μια μπανάνα. Αυτό το γευστικό φρούτο περιέχει κάλιο, ένα θρεπτικό στοιχείο που βοηθά τους μύες να μην πονούν.