Βούτσης: «Θα μείνει σκέτο το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αν δεν υπάρξει λύση»

22 Δεκεμβρίου, 2018 2:28 ΜΜ
More videos

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί, τονίζοντας ότι η υλοποίησή της είναι υποχρέωση της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας τόνισε ότι: «Η τήρηση και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι το άλφα και το ωμέγα στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας και ειρήνης, ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Το επισημαίνουμε με αυστηρότητα».

Παράλληλα, εκτίμησε για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι «η πλειοψηφία υπάρχει» στη Βουλή, για την επικύρωσή της, ενώ για τα Σκόπια σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει λύση στο Μακεδονικό, θα μείνει για διεθνή χρήση το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Ο δημόσιος διάλογος που θα γίνει τον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα πιστεύω ότι θα βοηθήσει ώστε και άλλα κόμματα και βουλευτές να προσχωρήσουν στην άποψη ότι αυτή η εκκρεμότητα για τη χώρα πρέπει να τελειώσει», δήλωσε αναφερόμενος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και χαρακτήρισε «εξαιρετικά καθαρή» τη θέση του Πάνου Καμμένου στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το να μην υπάρχει καμία αναφορά στον όρο «Μακεδονία», προσθέτοντας ότι «είναι ζήτημα δικό του και του κόμματός του το πώς θα αντιδράσει ή θα τοποθετηθεί όταν έρθει προς ψήφιση αυτό το ζήτημα στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει νέες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας -«απειλητικές για τη δική μας πλευρά», όπως είπε ο δημοσιογράφος- που έγιναν νωρίτερα το πρωί σήμερα, Σάββατο, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πινγκ-πονγκ ρητορικής, που εντάσσεται στην αμηχανία και τη νευρικότητα που δημιουργεί το ενεργειακό ζήτημα και η υπεράσπιση των ελληνικών και κυπριακών θέσεων από το διεθνές δίκαιο». «Πιστεύω ότι δεν θα οδηγήσει και δεν πρέπει να οδηγήσει σε εσφαλμένες εκτιμήσεις και εσφαλμένες κινήσεις, που θα απειλήσουν την ειρήνη στην περιοχή», σχολίασε.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε επίσης ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019 και σημείωσε ότι σε περίπτωση νέας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, δεν θα βρεθούν 151 βουλευτές να τη στηρίξουν.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Βούτσης για το πρόσφατο περιστατικό οξείας αντιπαράθεσης στη Βουλή με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται «στα όρια του αντιθεσμικού» και υποστήριξε ότι: «Δυστυχώς υπάρχει μια απολύτως αναίτια και συστηματική στοχοποίηση στο πρόσωπό μου ως θεσμού, από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό εξέφρασε με τη στάση του ο πρόεδρος της ΝΔ και εντάσσεται στη δημιουργία τεχνητής έντασης και στην όξυνση της πολιτικής σκηνής».