Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΒουλή: Ομόφωνο «ΝΑΙ» σε κακούργημα ο βασανισμός ζώων στην Ελλάδα

Βουλή: Ομόφωνο «ΝΑΙ» σε κακούργημα ο βασανισμός ζώων στην Ελλάδα

Ομόφωνα αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αναβάθμιση του αδικήματος θανάτωσης και βασανισμού ζώων σε κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, που συνιστά όπως είπε ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης ένα ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας απέναντι σε απαράδεκτες βαρβαρότητες και αποτρόπαιες πράξεις, που δεν έχουν θέση σε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη πολιτεία.

Αν και η ρύθμιση προωθείται προς ψήφιση με αφορμή πλήθος φρικιαστικών περιστατικών βασανισμού ζώων, που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι  η κυβέρνηση δεν νομοθετεί εν θερμώ.

«Θεωρώ ότι τα περιστατικά αυτά φανέρωσαν ήδη τη μεταβολή εντός βασικού μεγέθους για την αντεγκληματική μας πολιτική. Του μεγέθους της εντάσεως της ηθικοκοινωνικής απαξίας της πράξης αυτής. Δεν ανέχεται πια η κοινωνία μας αυτές τις συμπεριφορές. Θέλει να τιμωρούνται αποτελεσματικά και δίκαια. Αυτή είναι η πρέπουσα αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία για τους βασανιστές των ζώων και δίκαιη σημαίνει κακούργημα με ποινή 10ετούς κάθειρξης», σημείωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μελέτες, που αποδεικνύουν ότι οι «οι βασανιστές ζώων αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο ευρύτερο», καθώς η βία τους δεν στρέφεται μόνο κατά των ζώων. Ξεκινά ενδεχομένως – όπως είπε – από αυτά και πηγαίνει στη βία κατά ανηλίκων και ευρύτερα κατά αδυνάτων.

«Με την υπερψήφιση της τροπολογίας να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προς την κοινωνία ότι αυτού του τύπου οι συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές στην Ελλάδα και θα μεταχειριστούμε όσους το κάνουν αυτό με τα δικαιϊκή σκληρότητα που τους αρμόζει», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Ξεκάθαρα υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, χαιρετίζοντας τη ρύθμιση της επαύξησης του αξιοποίνου για τους βασανιστές ζώων, που εκτιμήθηκε ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και καλώντας τον Υπουργό να προχωρήσει και σε άλλες σχετικές διατάξεις για την προστασία των ζώων. 

Πηγή: skai.gr

Τα πιο σημαντικά