Βούτσης: «Οι Θεσμοί έριξαν τον Σαμαρά τώρα λόγω σταθερότητας στηρίζουν την κυβέρνηση»

13 Δεκεμβρίου, 2017 9:15 ΜΜ
More videos

Πριν από λίγο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε επειδή οι Θεσμοί ζήτησαν να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση και ο τότε πρόεδρος της ΝΔ δεν «μπορούσε να αντέξει μια προληπτική γραμμή πίστωσης».

Σήμερα ήρθε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης να… επιβεβαιώσει τον υπουργό Οικονομικών και να ομολογήσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς συγκρούστηκε πραγματικά με τους θεσμούς και συνεπώς τον έριξαν για να έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ! «Δεν αντιλαμβάνεστε το ιστορικό σας λάθος. Ότι το success story του 2014 αποδομήθηκε και ανατράπηκε από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς σας θεσμικούς εταίρους.

Πιστεύετε ότι η πορεία ανατράπηκε το 2014 από κάποιους που κορόιδεψαν τον λαό», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει γιατί οι εταίροι ήθελαν…. ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε: «οι  Θεσμοί σήμερα για δικούς τους λόγους υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην σταθερότητα της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος πριν λίγες μέρες είχε τονίσει: «Μα αφού ήταν τόσο καλά τα πράγματα το 2014, έχω μια ερώτηση που με κλονίζει χρόνια. Αφού όλα πήγαιναν καλά, γιατί δεν κλείσατε την 5η αξιολόγηση; Να σας πω εγώ; Γιατί ήρθαν οι θεσμοί και σας είπαν να κλείσει η 5η αξιολόγηση και να πάρετε μια προληπτική γραμμή πίστωσης, και δεν μπορούσατε αυτό να το αντέξετε. Και γι’ αυτό κάνατε ανασχηματισμό και γι’ αυτό δεν ψηφίσατε τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο, ενώ ξέρατε ότι θα παίρνατε τις 180 ψήφους και όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας έκλεισε το δρόμο. Δεν θέλατε την προληπτική γραμμή πίστωσης και γι’ αυτό δεν την κλείσατε την αξιολόγηση».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βούτσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού φρόντισε να ανάψει τα αίματα. «Αντί αμηχανίας και λόγω προφανούς έλλειψης στρατηγικής έχει επιστρατευτεί ένα κρεσέντο πολιτικής καταστροφολογίας. Κυοφορείται ένα αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μέτωπο, πάνω σε σαθρά υλικά, με πολιτικές ιδιοτέλειες και σε θεμέλια βαθιάς συντηρητικής πολιτικής. Οι εμπνευστές του θα διαψευστούν», σημείωσε με την αντιπολίτευση να ερμηνεύει τη φράση αυτή ως σαφή υπαινιγμό περί υπόγειας συνεργασίας της αντιπολίτευσης  με συμφέροντα για την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τοποθέτηση Βούτση ο Ανδρέας Λοβέρδος και τον κάλεσε να ανασκευάσει. «Έπρεπε να αποφύγει ο Πρόεδρος στο εισαγωγικό του επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση έχει ύποπτα κίνητρα και είναι ύποπτη. Είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε: «Δεν άκουσα στην τοποθέτηση του ΠτΒ κανένα ψήγμα αυτοκριτικής για την ανεύθυνη αντιπολίτευση που είχαν επιδείξει ούτε για τις αυταπάτες που τόσο έχουν στοιχίσει στον ελληνικό λαό».

[liberal]