Βορίδης: «Η ΝΔ θα εκλεγεί αυτοδύναμη με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο»

20 Φεβρουαρίου, 20224:13 ΜΜ
More videos

Η Ν.Δ. απέδειξε ότι με τη μεθοδικότητα και την προσήλωση στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή για την ανάταξη της χώρας, «συνιστά πυλώνα σταθερότητας και συνέχισης της ανάπτυξης», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επισημαίνει ότι ο λαϊκισμός «αποτελεί το… καύσιμο με το οποίο έχει επιλέξει να πορεύεται, κυρίως, ο ΣΥΡΙΖΑ» και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές «θα γίνεται όλο και πιο έντονος», τονίζει πως η Ν.Δ. θα εκλεγεί αυτοδύναμη με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο «προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε ένα ασφαλές περιβάλλον», ενώ αναφέρεται και στην επικείμενη νομοθετική πρόταση για την ουσιαστική αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο.

 Κύριε υπουργέ, το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί αυτήν την περίοδο τους πολίτες είναι η ακρίβεια, που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί τη διαρκή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όσο καιρό χρειαστεί, ακόμη και εάν η κρίση δεν αποδειχθεί, τελικά, προσωρινή;

Η κυβέρνησή μας από την εμφάνιση κιόλας της ενεργειακής κρίσης -ένα φαινόμενο που δεν πλήττει τη χώρα μας μόνο αλλά ολόκληρο τον πλανήτη- έχει προβεί στον σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αγροτών, επιχειρήσεων και δήμων. Και συνεχίζει να το κάνει, και θα το κάνει λαμβάνοντας, φυσικά, πάντα υπ’ όψιν τα δημοσιονομικά περιθώρια που μας επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Μέχρι σήμερα έχει διατεθεί ένα ποσό της τάξεως των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα θυμίζω τη στήριξη που παρέχουμε στους χαμηλοσυνταξιούχους και τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο, όπως και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη χορήγηση ενός γενναίου πακέτου για την ενίσχυση των αγροτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας καταλογίζει, πάντως, αδυναμία να αντιμετωπίσετε την ακρίβεια, καθώς δεν μειώνετε φόρους σε καύσιμα και τρόφιμα, αλλά και αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκεται στη γνωστή αντιπολιτευτική του γραμμή -άκριτη και κενή περιεχομένου όπως πάντα-, τη λεγόμενη αντιπολίτευση του «επί δύο». Οσα και να δώσουμε δεν είναι αρκετά. Ζητάει διαρκώς τα διπλά. Το ίδιο κάνει, λοιπόν, και τώρα. Χωρίς, φυσικά, να μας προτείνει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις. Ειδικά δε για τη διαχείριση της πανδημίας η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η τελευταία που θα πρέπει να «κουνάει το δάχτυλο», καθώς ήταν αυτή που υπέσκαπτε διαρκώς τόσο το εμβολιαστικό πρόγραμμα όσο και τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού υποδαυλίζοντας διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Τα δε 43 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας κρίνονται λίγα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση αυτή δίνει από την πρώτη μέρα τις εξετάσεις της και θα εξακολουθήσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο και με στόχο τη στήριξη του οικονομικού και του κοινωνικού ιστού της χώρας, παρά τις οιμωγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πανδημία φαίνεται να οδηγείται σταδιακά προς μια αποκλιμάκωση. Ποιες είναι, κατά την άποψή σας, οι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα την επόμενη ημέρα; Και ποιες οι προτεραιότητες σε ό,τι αφορά το Δημόσιο;

Είναι αλήθεια ότι η εξέλιξη της πανδημίας δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία αποτυπώθηκε, άλλωστε, και στη χαλάρωση των μέτρων, που αποφασίστηκε από την Επιτροπή των Ειδικών προ λίγων ημερών. Με προσεκτικά βήματα και με στοχευμένες κινήσεις πάντα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, που συνιστά και τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Παράλληλα, εργάζεται στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να μετεξελιχθεί από τροχοπέδη σε αρωγό της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα. Μία τέτοια χαρακτηριστική μεταρρύθμιση είναι ο τομέας του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου στον οποίο έχουμε επιδείξει και θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε σημαντικό έργο. Αλλά όχι μόνο: Ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ, τον Εσωτερικό Ελεγχο, την τηλεργασία, ο νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση, ο νόμος για το lobbying, οι αλλαγές στο Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διαμορφώνουν το νέο τοπίο στη Δημόσια Διοίκηση.

Ποιο θα είναι, κατά την άποψή σας, το διακύβευμα των επόμενων εκλογών που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις ζητά και ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας;

Η κυβερνησιμότητα της χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει η πατρίδα μας σε αναπτυξιακή τροχιά. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι με τη μεθοδικότητα και την προσήλωση στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή για την ανάταξη της χώρας, συνιστά πυλώνα σταθερότητας και συνέχισης της ανάπτυξης. Το μείζον, λοιπόν, στις επόμενες εκλογές είναι να έχουμε ξανά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Τι είναι αυτό που σας κάνει να αισιοδοξείτε πως είναι εφικτό να την κατακτήσει;

Αναμφίβολα, το μέχρι σήμερα έργο μας. Εργο το οποίο αναγνωρίζεται από το σύνολο της κοινωνίας, λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι αυτό συνετελέσθη εν μέσω κοσμοϊστορικών γεγονότων, τα οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε στο πεδίο. Και αντέξαμε. Και προχωράμε. Και συνεχίζουμε να ενεργούμε σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Εχουμε πετύχει, εν μέσω, μάλιστα, πανδημίας για τρίτη συνεχή χρονιά, ανάπτυξη, σημαντική μείωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων, εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα, σημαντική συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας. Ολα αυτά, μπαίνοντας στη ζυγαριά, γέρνουν υπέρ μας, πολλώ δε μάλλον όταν επετεύχθησαν κόντρα στην ανούσια και στείρα αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις να τεθεί;

Τέτοιο ζήτημα δεν απασχολεί την κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία θα εκλεγεί αυτοδύναμη με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και στις επόμενες εκλογές, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μακριά από τα δεινά του παρελθόντος και την επόμενη τετραετία.

Πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής όσον αφορά στην αντιπολίτευση που ασκεί η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

Το ΚΙΝΑΛ έχει αρχίσει να διαγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ο πιο καλός αντιδεξιός και αντικυβερνητικός. Πλέον, όμως, αυτός είναι ένας ανταγωνισμός που δεν αφορά την κοινωνία, που περιμένει να ακούσει από την αντιπολίτευση εναλλακτικές, όχι συνθήματα, όχι τετριμμένες αναπολήσεις ενός καταστροφικού παρελθόντος.

Η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης είναι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Πότε θα γίνει πράξη;

Πρόκειται για μια σύνθετη άσκηση πάνω στην οποία εργαζόμαστε αυτήν την περίοδο προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα αποσαφηνίζει και θα ανακατανέμει τις αρμοδιότητες κράτους και Αυτοδιοίκησης όπου αυτό χρειάζεται. Στο επίκεντρο αυτής της κρίσιμης μεταρρύθμισης έχουμε θέσει την αναμόρφωση της λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Η παρέμβασή μας θα είναι συνεχής. Μάλιστα, μία πρώτη σχετική παρέμβασή μας θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Ο λαϊκισμός έχει ηττηθεί οριστικά, πιστεύετε, στις εκλογές του 2019 ή μπορεί να είναι ισχυρός αντίπαλος και το 2023;

Η Ελλάδα βίωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την επικράτηση του λαϊκισμού το 2015, που εκφράστηκε στον ύψιστο βαθμό με το δημοψήφισμα-παρωδία του κ. Τσίπρα, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου, από αυτά που θα καταργούσε με έναν νόμο και ένα άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς αποτέλεσε εκκολαπτήριο του λαϊκισμού. Η ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε αυτοδύναμη κυβέρνηση το 2019 σηματοδότησε την πρώτη νίκη κατά του λαϊκισμού και την πρώτη συντριπτική ήττα των ιδεών της Αριστεράς. Οχι όμως και την οριστική, καθώς ο λαϊκισμός συνεχίζει να ευδοκιμεί στις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αποτελεί το… καύσιμο με το οποίο έχει επιλέξει να πορεύεται, κυρίως, ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο λαϊκισμός θα γίνεται όλο και πιο έντονος. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι οι Ελληνες έχουν διαπιστώσει πλέον τα οδυνηρά αποτελέσματά του και θα τον απορρίψουν για μία ακόμη φορά.

Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί σας για την αξιολόγηση στο Δημόσιο;

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσουμε στη Βουλή τη νομοθετική μας πρόταση για την ουσιαστική αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο. Πρόκειται για μία τομή στη Δημόσια Διοίκηση που θα αντικαταστήσει το ισχύον ανεφάρμοστο σύστημα που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μετατοπίζει την αξιολόγηση από τον υπάλληλο στον προϊστάμενο του εκάστοτε τμήματος, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την επίτευξη της στοχοθεσίας του υπαλλήλου και της μονάδας του. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε τον ρόλο του προϊσταμένου, παρέχοντάς του μία πληθώρα εργαλείων τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια του ιδίου και παράλληλα θα ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους στην επίτευξή τους. Ταυτόχρονα, επενδύουμε στην εκπαίδευση και την επιμόρφωσή τους, μέσω ειδικών προγραμμάτων, τα οποία επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης στην ολότητά του φιλοδοξούμε να ανατρέψουμε ριζικά το κλίμα εξισωτισμού, που έχει καταβαραθρώσει τη λειτουργία του Δημοσίου, και να αλλάξουμε ουσιωδώς την εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News