Βορίδης για πλημμύρες: «Ο Βόλος ήταν εντυπωσιακά άτυχος- Οι υποδομές που είχαν καταστραφεί στον Daniel, δεν είχαν αποκατασταθεί όλες»

28 Σεπτεμβρίου, 20234:31 ΜΜ

Οι επιπτώσεις του νέου κύματος κακοκαιρίας -η είδηση για την πτώση ελικοπτέρου δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή- απασχόλησαν, κυρίως, τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι -και μαζί οι αποζημιώσεις και η επόμενη ημέρα. Όπως, βέβαια, η ακρίβεια, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και η σύγκρουση με τον Νίκο Ανδρουλάκη την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο.

Εν πρώτοις, ο Βόλος ήταν “εντυπωσιακά άτυχος”, υπό την έννοια ότι “πάλι είχαμε πολύ εκτεταμένο καιρικό φαινόμενο. Παρ’ ότι δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή του όγκου του νερού, οι πρώτες μετρήσεις μιλάνε για νερό που ήταν μεγαλύτερο από τον “Ιανό”, κάτι λιγότερο από τον “Daniel”. Και, απολύτως εστιασμένο, πάνω από τον Βόλο”, ανέφερε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση, “ο υπουργός, ο Βασίλης Κικίλιας είναι εκεί, οι άνθρωποι που παλεύουν να επαναφέρουν τα πράγματα στην κανονικότητα είναι εκεί”. Εξ άλλου, συνέχισε, το γεγονός ότι είχε πληγεί προσφάτως, δεν επέτρεψε να έχουν γίνει όλα τα έργα αποκατάστασης. Αυτά τα έργα, που ήταν δυνατόν να έχουν γίνει από το προηγούμενο πέρασμα της κακοκαιρίας, αυτά έχουν γίνει διαβεβαίωσε.

Ειδικώς για τις Ροβιές, με αφορμή προηγούμενη παρέμβαση στο σταθμό του δημάρχου της περιοχής, ο υπουργός ανέφερε πως με βάση την πρώτη εικόνα που έχει, “έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά και ότι πέρασε νερό, αλλά όχι ότι έχουμε κάποια πολύ μεγάλη καταστροφή”.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, τόνισε πως, βάσει της εισήγησης των επιστημόνων, “θα πρέπει να γίνει μια προβολή ποια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να σχεδιάσουμε”. Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, “η μεγάλη συζήτηση είναι αυτή της αντιπλημμυρικής προστασίας, εν γένει της πολιτικής προστασίας. Δεν υπάρχει προηγούμενο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, το οποίο να έχει δεσμεύσει 1,8 δισ. και το οποίο είναι σε εξέλιξη“.

Ευκαιρίας δοθείσης δε, σημείωσε πως “απολύτως μόνος δεν είσαι όταν έχεις κάνει χιλιάδες διασώσεις, όταν έχουν ήδη μπει ποσά για την οικοσκευή […] Η Πολιτεία στις κρίσεις είναι εκεί, η Πολιτεία είναι που δίνει 6.600 στις οικοσκευές, η Πολιτεία είναι που θα δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις και την αγροτική παραγωγή, η Πολιτεία είναι που τα κάνει όλα αυτά”.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News