Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΒόμβα Βαρδινογιάννη: Πώς αγόρασε όλη την Εύβοια - Κίνηση ματ στην αγορά...

Βόμβα Βαρδινογιάννη: Πώς αγόρασε όλη την Εύβοια – Κίνηση ματ στην αγορά ενέργειας

Βαρδινογιάννης: Πώς επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο βραχίονας της Motor Oil Renewable Energy.

Έχει ενισχυθεί με την απόκτηση αδειών που ανήκαν στο παρελθόν στην Quest Αιολική. Το χτίσιμο του «πράσινου» χαρτοφυλακίου και ο στόχος του 1 GW.

Με γοργά βήματα ενισχύεται το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Motor Oil Renewable Energy, του βραχίονα του Ομίλου της Motor Oil στον οποίο έχουν περάσει, μεταξύ άλλων, και οι δραστηριότητες στις ΑΠΕ.

Διακηρυγμένος στόχος του Ομίλου είναι η δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ μέσω επενδύσεων που αφορούν είτε την απόκτηση λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων, είτε αδειών καθώς βέβαια και με την αδειοδότηση και κατασκευή νέων, έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα το χαρτοφυλάκιο του να φτάσει το 1GW συνολικής ισχύος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει το newmoney, στον έλεγχο της MORE έχουν περάσει, μεταξύ άλλων και 9 άδειες για αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 185,3 MW.

Όπως είναι γνωστό, σε περιοχές της Εύβοιας, λόγω του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού, έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται αντίστοιχες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από εγχώριους και ξένους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι 9 βεβαιώσεις παραγωγού που «ανανεώθηκαν» από τη ΡΑΕ πριν λίγες ημέρες, αφορούν σε θέσεις των Δημοτικών Ενοτήτων Μαρμαρίου και Στυρέων του Δήμου Καρύστου και για αιολικά πάρκα ισχύος από 8 MW έως 46,2 MW.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ανακοινώνονται πολλές προσφορές μεγάλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, ο ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσφέρει μηδενική (!) χρέωση κιλοβατώρας σε νέους πελάτες και η Protergia του ομίλου Μυτιληναίος ξεκινά ανταγωνιστικές προσφορές. Κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους για να πάρετε τις προσφορές ΗΡΩΝ και Protergia χωρίς καμία δέσμευση.

Οι άδειες αυτές ανήκουν πλέον στην DMX Αιολική (με διαχειριστές τα στελέχη του Ομίλου Motor Oil, Νικόλαο Κοσμαδάκη και Ζήσιμο Μαντά), ωστόσο έχουν διαγράψει μια πολύχρονη διαδρομή.

Οι περισσότερες εκδόθηκαν την περίοδο 2011 για λογαριασμό της Quest Αιολική (του Ομίλου Quest), στη συνέχεια όμως πέρασαν στον έλεγχο της Viotia Aiolos, εταιρεία που με τη σειρά της ελεγχόταν από την EDF EN Hellas, ενώ το 2018 συμμετείχε και το αμερικανικό fund Fortress (το «παρών» στο Δ.Σ. έδινε τότε και το ελληνικής καταγωγής ανώτατο στέλεχος του Fortress, Dean Dakolias).

Η Viotia Aiolos πέρασε στη συνέχεια στον έλεγχο του Ομίλου Motor Oil (με νυν πρόεδρο του Δ.Σ. τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου).

Όσον αφορά τις βεβαιώσεις παραγωγού για τα έργα στην Εύβοια, υπεβλήθησαν στη ΡΑΕ, -από τα τέλη του 2020 και τον Ιούνιο του 2021-, αιτήσεις τροποποίησης ως προς τη μεταβολή του τύπου των ανεμογεννητριών, τα όρια των γηπέδων, αλλά και την επωνυμία της κατόχου εταιρείας (από Quest Αιολική σε DMX Αιολική).

Σε κάθε περίπτωση, η MORE είναι πλέον «εξοπλισμένη» με βεβαιώσεις παραγωγού για μεγάλα αιολικά πάρκα (και) στην Εύβοια, για τα οποία βέβαια το πότε θα υλοποιηθούν θα εξαρτηθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό της και τις γενικότερες συνθήκες.

Βαρδινογιάννης: Το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου

Η Motor Oil ξεκίνησε το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, με την απόκτηση από την θυγατρική της Teforto του 85% της Στεφανέρ Ενεργειακή που διαθέτει τρία αιολικά πάρκα συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 9,4 MW.

Στη συνέχεια και μετά τη συγκρότηση του βραχίονα της MORE μέσω της Teforto τον Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε το 100% των μετοχών των εταιρειών Radiant Solar Holdings LTD και Greensol Holdings LTD έναντι 13,3 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες αυτές με έδρα την Κύπρο κατέχουν χαρτοφυλάκιο 12 εν λειτουργία εταιρειών – φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα συνολικής δυναμικότητας 47 MW, που πριν τη μεταβίβαση ανήκαν στην οικογένεια Παπαπέτρου (Όμιλος Εγνατία).

Οι εταιρείες αυτές συγχωνεύθηκαν με απορρόφηση από την Σέλευκος Ενεργειακή.

Επιπλέον, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 μέσω της Teforto αποκτήθηκε το σύνολο των μετοχών των εταιρειών Αιολικό Πάρκο Κέλλας Α.Ε. και Οπούντια Οικολογική Αιολική Α.Ε. που κατέχουν δύο αιολικά πάρκα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, συνολικής αδειοδοτημένης δυναμικότητας 43 ΜW.

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2020 η Teforto συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρίας Wired RES A.E. που διαθέτει άδεια λειτουργίας αιολικού πάρκου δυναμικότητας 24 MW στην περιοχή Θεσπιών Βοιωτίας.

Παράλληλα, μέσω της MORE προωθούνται νέα έργα ΑΠΕ, ενώ τον περασμένο μήνα η εταιρεία έκανε την είσοδό της και στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι, σε πρώτη φάση εξασφαλίστηκαν τέσσερις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 170 MW σε περιοχές της Βοιωτίας, της Φωκίδας, της Ηλείας και της Φλώρινας.

Βαρδινογιάννης: Colpo grosso! Η κίνηση που του φέρνει εκατομμύρια

Αβεβαιότητες και δυσκολίες δημιουργεί το ενεργειακό κόστος στην αγορά, εκτιμήσεις για διπλασιασμό του κόστους επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Το 2025 θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απ΄ό,τι υβριδικά τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής της NRG κ. Αναστάσιος Λωσταράκος παρουσιάζοντας το σχέδιο της εταιρείας για την ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με την επωνυμία incharge.

Σήμερα από τις πωλήσεις της νέας γενιάς αυτοκινήτων, το 70% είναι υβριδικά και το 5% ηλεκτρικά και ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει δίκτυο φόρτισης. Η θυγατρική της Motor Oil ανακοίνωσε χθες την είσοδό της στον τομέα των ταχυφορτιστών με σημείο εκκίνησης 80 σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα που καθημερινά αυξάνονται με στόχο να φτάσουν τα 1.000 την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με στελέχη της, το μέλλον στην Ευρώπη δείχνει την ηλεκτροκίνηση. Τα περίπου 1,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα θα αγγίξουν έως το 2025 τα 70 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, αναμένεται μέχρι το 2030, 1 στα 3 αυτοκίνητα που πωλούνται να είναι ηλεκτρικά, ξεπερνώντας σε αριθμό τα 300.000 οχήματα.

Οι ταχυφορτιστές τoυ δικτύου incharge που παρουσίασε χθες η εταιρεία, είναι εγκατεστημένοι σε στρατηγικά σημεία των κεντρικών αυτοκινητοδρόμων, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου και είναι ικανοί να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο 80% της δυναμικότητάς του σε λιγότερο από μισή ώρα.

Στόχος της NRG είναι να εγκαταστήσει σημεία φόρτισης σε πάνω από 100 πρατήρια έως τα τέλη του έτους, αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας που θα μπορεί να καλύψει κάθε ενεργειακή ανάγκη.

Η εταιρεία θα αναπτύξει το νέο δίκτυο αφενός μέσα από τις υποδομές των πρατηρίων καυσίμων της AVIN και της Shell αφετέρου μέσω εμπορικών συμφωνιών με αλυσίδες και επιχειρήσεις.

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανακοινωθεί μία μεγάλη συμφωνία. Για την εξυπηρέτηση των χρηστών έχει δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή η οποία προσφέρεται μέσω web αλλά και κινητών τηλεφώνων.

Βαρδινογιάννης: Με 50 ευρώ κόστος το ταξίδι από Ξάνθη – Καλαμάτα

Στις προοπτικές της ηλεκτροκίνησης αλλά και στα πλεονεκτήματα αναφέρθηκε χθες και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως δήλωσε σήμερα το ταξίδι από την Καλαμάτα στην Ξάνθη κοστίζει με ένα συμβατικό όχημα σε καύσιμα 120 ευρώ. Το ίδιο ταξίδι με ένα νέας τεχνολογίας ηλεκτρικό ΙΧ κοστίζει 50 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές. Παράλληλα υπάρχει και το περιβαλλοντικό σκέλος αφού το ένα εκλύει στην ατμόσφαιρα 240 κιλά CO2 και το άλλο 20 κιλά.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου τα κίνητρα των επιδοτήσεων και της φορολόγησης για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ έχουν προσελκύσει 7.500 χρήστες όταν στο τέλος του 2019 ήταν 700. Σε ότι αφορά την φόρτιση ο στόχος είναι να φτάσει τα 1.000 σημεία παρουσιάζοντας υπερδεκαπλασιασμό σε σχέση με το 2019 όπου δεν ξεπερνούσαν τα 80.

Το milestone της διαδρομής σύμφωνα με την Γενική Γραμματέας είναι 1 στα 3 αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά ως το 2030, στόχος που στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου πρόσφατα η ΕΕ διπλασίασε τον στόχο της για την ηλεκτροκίνηση, κάνοντας λόγο για 3.500.000 σημεία φόρτισης ως το 2030 και 80 δις. επενδύσεις για όλες τις αναγκαίες υποδομές.

Επόμενος σταθμός για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα είναι η δημιουργία ενός επαρκούς και προσβάσιμου δικτύου υποδομών φόρτισης σε όλη την επικράτεια, project για το οποίο θα αξιοποιηθούν πόροι 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον τομέα αυτό να είναι καταλυτικός.

Βαρδινογιάννης: Για την αγορά ενέργειας

Η ασταθής πορεία της αγοράς ενέργειας κρύβει μεγάλη αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον κ. Λωσταράκο και οφείλεται εν πολλοίς στις τιμές του φυσικού αερίου.

Όπως είπε, η έκβαση αυτή της μάχης θα κριθεί από την πορεία του Nord Stream 2 και την δυνατότητα της ΕΕ να αποκτήσει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου. Aν δεν βρεθεί λύση σε αυτό το επίπεδο, τότε θα πρέπει να προβληματιζόμαστε, είπε και τόνισε ότι ακόμη και αν η αγορά ισορροπήσει δεν θα είναι όπως πριν την κρίση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπαίνουμε στην πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου που η ζήτηση αυξάνεται λόγω του κρύου. Αυτό όπως τόνισε θα γεννήσει και πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης που μπορεί να απορροφήσουν επιπλέον 400 εκ. ευρώ απ’ όσα ανακοινώθηκε μέχρι σήμερα ότι θα δοθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο ο κ. Λωσταράκος δεν δίστασε να μιλήσει για τις ανθρώπινες δυσκολίες που θα συναντήσουν οι καταναλωτές στην αποπληρωμή των οφειλών.

Το στέλεχος της Motor Oil ερωτηθείς είπε ότι τα περιθώριο της προμήθειας είναι περιορισμένα για εκπτωτική πολιτική και ότι οι δυσκολίες ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο με το target model και συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση.

Για τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην αγορά ανέφερε ότι είναι υπαρκτά αλλά εκτίμησε ότι για το καλό της οικονομίας και της αγοράς δεν πρέπει να κλείσει κάποια εταιρεία. Η αγορά δήλωσε μπορεί να αντέξει τους τριγμούς και θα βρει τρόπο και λύσεις λέγοντας ότι «τα κανόνια δεν τα θέλουμε».

Ιδιαίτερα μεγάλο χαρακτήρισε το πρόβλημα στην Μέση Τάση λέγοντας ότι έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη στήριξη από την κυβέρνηση.

Όπου υπάρχουν είπε προσωπικές επιχειρήσεις στηρίζονται οι επιχειρήσεις ανέφερε ο κ. Λωσταράκος ωστόσο όλα έχουν κάποιο όριο.

Κρητική άσκησε το στέλεχος της NRG και για τους διαχειριστές με τα εγγυημένα έσοδα, λέγοντας ότι απολαμβάνουν μηδενικό ρίσκο σε αυτή την καταιγίδα καθώς εισπράττουν τα τέλη χρήσης χωρίς αμοιβή από τους προμηθευτές και έχουν την υποχρέωση να τους αποδίδουν χωρίς καθυστερήσεις.

Βαρδινογιάννης: Η κίνηση που όλοι περίμεναν

Σε ριζική αναβάθμιση του νέου βραχίονα MORE προχωρά ο Όμιλος της Motor Oil, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αποδίδεται στη συγκεκριμένη θυγατρική στρατηγική προτεραιότητα, ενώ υπάρχουν φιλόδοξα πλάνα για το άμεσο μέλλον.

Τούτο συνάγεται, άλλωστε, από τη μέχρι τώρα σύντομη, αλλά εξαιρετικά δυναμική παρουσία του το τελευταίο διάστημα, καθώς από τον μετασχηματισμό της «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου» σε Motor Oil Renewable Energy (MORE) έχουν ήδη κλειστεί μεγάλα deals και φαίνεται ότι έπονται ακόμη μεγαλύτερα…

Προς αυτή την κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης και ισχυροποίησης υπήρξαν -όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney– ριζικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση.

Έτσι, από τις 20 Αυγούστου ανέλαβε τα ηνία νέο δεκαμελές (έναντι του μέχρι τότε πενταμελούς) Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη (Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Motor Oil) και μέλη τους Πέτρο Τζαννετάκη (Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου), Γιάννη Κοσμαδάκη (Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου), Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, Μιχαήλ – Ματθαίο Στειακάκη, Γεώργιο Προυσανίδη, Θεοφάνη Βουτσαρά, Νικόλαο Γιαννακάκη, Αναστασία Κασαπάκη και Βασίλειο Βυζηργιαννάκη.

Τα πιο σημαντικά