Βόμβα: Πουλήθηκαν τα Attica. Ποιος ο νέος ιδιοκτήτης, mega deal 100 εκατ. ευρώ

15 Ιουλίου, 20234:49 ΠΜ

Attica: Στην εξαγορά της Αττική Πολυκαταστήματα (attica) προχωρά η Ideal.

Το τίμημα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal.

H Ideal προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited, η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. (attica).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, οι πωλήσεις της Ideal αναμένεται να διαμορφωθούν στα 400 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 50 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2019 στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Πολυκαταστήματα, εκτός από τους αρχικούς μετόχους κκ. Λαμπρόπουλο, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλο, ως μέτοχοι εισήλθαν, άμεσα ή έμμεσα, και οι επιχειρηματίες κ.κ. Λασκαρίδης, Δαυίδ, Τσάκος, Σαραντίτης, το Ίδρυμα Ωνάση και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Σημειώνεται ότι η attica λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στην Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η attica διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Το 2022 παρουσίασε Κύκλο Εργασιών 190 εκατ. ευρώ, EBITDA 19,3 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 12,4 εκατ. ευρώ και είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό.

Το 1ο τετράμηνο του 2023, είχε Κύκλο Εργασιών 58,9 εκατ. ευρώ έναντι 49,4 εκατ. ευρώ το 2022, EBITDA 4,84 εκατ. ευρώ έναντι 1,14 εκατ. ευρώ το 2022, κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι ΚΠΦ -0,98 εκατ. το 2022 (όλα τα μεγέθη χωρίς την επίδραση του IFRS 16).

Η IDEAL Ηoldings, μέσα από την επενδυτική αυτή κίνηση, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail), έναν τομέα που όπως επισημαίνει έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την δυναμική του τουρισμού και της γενικότερης οικονομίας της Ελλάδας.

Το τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η IDEAL θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την IDEAL τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της IDEAL Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της IDEAL μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

«Με αυτή την συμφωνία, η IDEAL Holdings μεγαλώνει και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μετοχικό της σχήμα με νέους ισχυρούς μετόχους, με αποτέλεσμα το τελικό μετοχικό σχήμα της, εκτός από τους ιδρυτές των attica να περιλαμβάνει και γνωστά ονόματα της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η παρούσα διοίκηση της attica, που συνέβαλε στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της εταιρείας, στην ανάδειξή της ως πρωτοπόρα στον κλάδο της και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand, θα συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη διοικητική ομάδα της IDEAL», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ κ. Δημοσθένης Μπούμης σχολίασε: «Είμαστε χαρούμενοι που γινόμαστε μέρος αυτού του επιτυχημένου ομίλου και κυρίως διότι γνωρίζουμε την επενδυτική του φιλοσοφία και τον στόχο του να δημιουργεί υπεραξίες. Πιστεύουμε ότι με την συνεργασία μας και με την συμπαράσταση των μετόχων μας, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξία στους μετόχους μας και θα προχωρήσουμε ταχύτερα στα επόμενα επενδυτικά μας βήματα. Ο κοινός μας στόχος είναι να συνεχίζουμε να έχουμε το attica στην κορυφή της προτίμησης καταναλωτών, προμηθευτών και εργαζομένων».

Ο Πρόεδρος της IDEAL Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την επένδυση της attica και να καλωσορίσουμε τα στελέχη, τους εργαζόμενους και τους μετόχους στην οικογένειά μας. Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας.

Η εξαγορά της attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα € 400 εκατ. σε Κύκλο Εργασιών και τα € 50εκατ. σε EBITDA. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες στους επενδυτές μας».

Η Δικηγορική Εταιρεία Potamitis Vekris ενήργησε ως νομικός σύμβουλος για την attica και η Δικηγορική εταιρία Souriadakis Tsibris ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της IDEAL Holdings.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News