«Βόμβα» από τον πρόεδρο των ιατροδικαστών: «Ευρήματα ασφυκτικού θανάτου για Μαλένα και Ιριδα»

14 Μαρτίου, 2022 5:49 ΜΜ
More videos

«Το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου είναι ένα σενάριο που συνάδει πλήρως με τα ευρήματα στα δύο παιδιά (σ.σ. Μαλένα και Ιριδα) που διαπιστώθηκαν κοινά σημεία: έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, τραύματα, εκδορές και τραύματα που αφορούν τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών»

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα ενώ στη δημοσιότητα ήρθε και η χαμένη σελίδα από την ιατροδικαστική έκθεση της 6 μηνών Ιριδας που βρέθηκε νεκρή στην κούνια της. Μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της η Αγγελική Τσιόλα, αναφέρεται και σε μία πληγή που είχε το βρέφος στο στόμα του η οποία δεν αποκλείεται να έγινε προθανάτια και από αυτή να προέρχεται το αίμα στο πανάκι που είχε το παιδί. Ταυτόχρονα ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων είπε πως «το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου είναι ένα σενάριο που συνάδει πλήρως με τα ευρήματα στα δύο παιδιά (σ.σ. Μαλένα και Ιριδα) που διαπιστώθηκαν κοινά σημεία: έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, τραύματα, εκδορές και τραύματα που αφορούν τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών».

Στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα παρουσιάστηκε μία σελίδα από την ιατροδικαστική έκθεση της Ιριδας, η οποία έλειπε. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση για την Ιριδα, στο κομμάτι των ιστολογικών εξετάσεων: «σε πολλαπλές τομές από τον εγκέφαλο παρατηρείται έντονη συμφόρηση των αγγείων του παρεγχύματος και των αγγείων του υπαραχνοειδούς χώρου και περιαγγειακό οίδημα. Σε μια άλλη θέση στην αριστερά κοιλία παρατηρείται εξαγγείωση ερυθρών κυττάρων (αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας). Ορισμένοι νευρώνες του φλοιού του εγκεφάλου εμφανίζουν στοιχεία νέκρωσης».

Στη σελίδα 4 της ιατροδικαστής αναφέρεται: «σε τομή από τη γλώσσα δεν παρατηρούνται ουσιώδεις αλλοιώσεις. Σε τομές από την συσκευή του λάρυγγα δεν παρατηρούνται ουσιώδεις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις. Σε τομές από τον θύμο αδένα παρατηρείται έντονη συμφόρηση. Αναγνωρίζονται σωμάτια Hassall. Σε πολλαπλές τομές από τους λοβούς των πνευμόνων παρατηρείται η ίδια εικόνα σε όλες τις τομές, είτε έντονο οίδημα, έντονη συμφόρηση και διάσπαρτες στικτές αιμορραγικές διηθήσεις του παρεγχύματος. Αναγνωρίζονται μαρκοφάγα (σιδηροφάγα) εντός των κυψελιδικών χώρων. Σε πολλαπλές τομές που ελήφθησαν από την καρδιά και συγκεκριμένα την δεξιά κοιλία εν συνεχεία με τον δεξιό κόλπο και κοίλη φλέβα, δεν αναγνωρίζονται μικροσκοπικά ο φλεβόκομβος και κολποκοιλιακός κόμβος (Masson). Συμπέρασμα: Υποπλασία – αγενεσία ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς – πνευμονικό οίδημα».

Το τραύμα στο στόμα

Στη δεύτερη σελίδα της ιατροδικαστικής αναφέρεται: «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής/εκζεματοειδούς αντιδράσεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης). Επίσης διεπιστώθη λύση μικρή λύση της συνέχεια του στοματικού βλεννογόνου άνευ ετέρων χαρακτηριστικών. Κακώσεις εξωτερικώς στο σώμα δεν παρετηρήθησαν». Επίσης στην ίδια σελίδα αναφέρεται στο κομμάτι για τους πνεύμονες «κατά τις διατομές των πνευμόνων, οι οποίοι παρουσιάζονται συμπεφορημένοι, παρατηρείται εκροή ποσότητος αφρώδους οροαιματηρού υγρού (εικόνα πνευμονικού οιδήματος)». Στο κομμάτια για την καρδιά: «κατά τις διατομές του μυοκαρδίου δεν παρετηρήθησαν πρόσφατες ισχαιμικές αλλοιώσεις. Κατά τη διάνοιξη των στεφανιαίων αγγείων δεν παρετηρήθησαν αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις».

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Κουσουλός για το σημείο όπου η ιατροδικαστής γράφει «διεπιστώθη λύση μικρή λύση της συνέχεια του στοματικού βλεννογόνου άνευ ετέρων χαρακτηριστικών», πρόκειται για μια πληγή στο στόμα, η οποία ειδικοί θεωρούν πως είναι απίθανο να προήλθε από δόντια και τραυματισμό από τροφή και δεν αποκλείεται να προήλθε από πίεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το εύρημα είναι προθανάτιο και δεν αποκλείεται να συνδέεται με τον θάνατο της Μαλένας.

Το πνευμονικό οίδημα και η ασφυξία

Ο Γρηγόρης Λέων ανέφερε πως «διαπιστώνεται πράγματι ένα μικρό τραύμα εντός του στόματος το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα ευρήματα της έκθεσης και να δούμε αν αυτό το τραύμα ήταν η πηγή της αιμορραγίας που είχε το πανάκι ή το έντονο πνευμονικό οίδημα. Σε κάθε περίπτωση για να έχει αίμα το πανάκι θα ήταν εντός της στοματικής κοιλότητας. Η μητέρα έχει πει πως υπήρχε ένα πανάκι με αίμα. Εδώ η πηγή της αιμορραγίας είναι είτε το τραύμα αλλά ακόμα και να μην προέρχεται από αυτό αλλά από υγρό των πνευμόνων, το απλό που λέει η λογική, αυτό το πανάκι πρέπει να έχει μπει στο στόμα».

«Από μόνο του κανένα εύρημα δεν μπορεί να δείξει τον θάνατο. Επειδή τυγχάνει και έχω συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή επιτροπή για τους νεογνικούς θανάτους θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα τα παιχνίδια έχουν αυστηρές προδιαγραφές, έχουν συγκεκριμένες ηλικίες που πωλούνται. Δηλαδή μία πιπίλα δεν μπορεί να κάνει τραύμα σε παιδί, δεν θα έπρεπε να πωλείται. Ενα εύρημα από μόνο του δεν δίνει αιτία θανάτου. Θα πρέπει να γίνει συνεκτίμηση. Εδώ έχουμε εκκωφαντικά ευρήματα. Για παράδειγμα η ανοξυγοναιμία είναι ένα εύρημα στον εγκέφαλο ξεκάθαρο που σημαίνει έλλειψη οξυγόνου. Θα γίνουν διάφορα σενάρια, ένα θα είναι το αληθές» είπε ο κ. Λέων. «Το πνευμονικό οίδημα είναι ένα μη ειδικό εύρημα. Το έντονο πνευμονικό οίδημα αρχίζει και γίνεται ένα λιγότερο μη ειδικό εύρημα αλλά το έντονο πνευμονικό οίδημα, με την έντονη συμφόρηση με την ανοξυγοναιμία νομίζω μας δίνουν απάντηση», ισχυρίστηκε ο ιατροδικαστής.

Η ανακοίνωση του δικηγόρου: Η οικογένεια είναι αγανακτισμένη

Νωρίτερα ο δικηγόρος της οικογένειας Απόστολος Λύτρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Η οικογένεια των τριών παιδιών που απεβίωσαν, είναι τουλάχιστον αγανακτισμένη με τον τρόπο που προσεγγίζεται η υπόθεση από κάποια Μ.Μ.Ε καθώς και από διάφορους “αυτόκλητους ειδήμονες”. Υπενθυμίζεται ότι οι μόνοι αρμόδιοι να τοποθετηθούν επί του ζητήματος είναι οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς των παιδιών και έχουν ήδη συντάξει τις σχετικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα τα δεδομένα εξετάζονται από Επιτροπή εμπειρότατων Ιατροδικαστών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας που είχε στα χέρια της τον πλήρη ιατρικό φάκελο. Υπό αυτά τα δεδομένα είναι αδιανόητο να εμφανίζονται τηλεοπτικά και να τοποθετούνται δημόσια ιδιώτες ιατροδικαστές, χωρίς να έχουν στην διάθεση τους στοιχεία και δίχως να έχουν διενεργήσει την νεκροψία- νεκροτομή, με μόνο σκοπό την προβολή τους και την εκμετάλλευση για ιδίον όφελος του αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Αγνοώντας μάλιστα, οι εν λόγω, όχι μόνο την οικογένεια που ουδέποτε τους έδωσε την όποια εντολή να ασχοληθούν με την υπόθεση, αλλά και την ιατροδικαστική υπηρεσία που ευθέως τους κατηγόρησε για “πρόκληση σύγχυσης και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης”. Ομοίως, ορισμένοι δημοσιογράφοι με το πρόσχημα της ανάδειξης της αλήθειας, η οποία όμως ουδόλως τους ενδιαφέρει και με σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις των εντύπων τους και να τις ανασύρουν από τις τελευταίες θέσεις κυκλοφορίας δεν δίστασαν όχι μόνο να μεταδίδουν κάθε είδους ανακρίβεια και να παρουσιάζουν ως δήθεν ειδησεογραφικά ντοκουμέντα ανυπόστατες φήμες, αλλά έφτασαν στο σημείο να δημοσιεύσουν φωτογραφίες των παιδιών από το Νεκροτομείο.

Ποια αλήθεια εξυπηρετεί η εικόνα των νεκρών παιδιών; Εκτός αν οι “αυτόκλητοι πραγματογνώμονες”, θα γνωμοδοτήσουν από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε φυλλάδες. Έχει καταπατηθεί κάθε έννοια δεοντολογίας, σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των θεσμών της Δικαιοσύνης και κυρίως της μνήμης των τριών παιδιών. Ας αφήσουμε τους ειδικούς και τις αρχές να πράξουν το έργο τους. Με μια τελευταία υπενθύμιση.

Κανείς δεν φέρει την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην συγκεκριμένη υπόθεση».