Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2024
Ελλάδα«Βóμβα» από Τάσο Αρνιακό για τις πλημμύρες: «Tα επόμενα χρόνια θα...»

«Βóμβα» από Τάσο Αρνιακό για τις πλημμύρες: «Tα επόμενα χρόνια θα…»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη παραχώρησε ο Τάσος Αρνιακός. Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 ρωτήθηκε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη Θεσσαλία το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα τις πρωτοφανείς και φονικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, ο ίδιος πέταξε «βόμβα», αναφέροντας πως αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο συχνά τα επόμενα χρόνια.

«Το κύµα κακοκαιρίας Daniel ήταν ένα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα φαινόµενο, που έφερε εξωπραγµατικά ύψη βροχής, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα από τότε που µετράµε µετεωρολογικά στοιχεία. ∆ηλαδή από το 1890. Στη Ζαγορά του Πηλίου µετρήθηκαν 1.000 τόνοι νερό το στρέµµα, δηλαδή όσο νερό πέφτει 2,5 χρόνια στην Αθήνα», δηλώνει ο Τάσος Αρνιακός. Παράλληλα, έχουμε και καιρικό «κοκτέιλ» από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο – «Από το απόγευμα του Σαββάτου θα ενισχυθούν» (video)

«Στην Ελλάδα δεν έχω ξαναδεί τόσο έντονα φαινόµενα όπως αυτά των προηγούµενων ηµερών. Αυτά τα φαινόµενα, ωστόσο, αν παρακολουθήσουµε προσεκτικά, συµβαίνουν σε όλο τον κόσµο και θα συµβαίνουν όλο και πιο συχνά τα επόµενα χρόνια», επισημαίνει ο έμπειρος μετεωρολόγος σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

67259d tasos arniakos kairos

Πώς εξηγούνται οι τόσο µεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το φαινόµενο;

«Λόγω της µεγάλης βροχόπτωσης που επικράτησε, ειδικά στη Θεσσαλία, µε 400, 500 τόνους το στρέµµα. Ακόµα περισσότερο νερό έπεσε στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, µε 4-5 παραποτάµους, σε πολύ χαµηλά υψόµετρα, 80 µε 90 µέτρα. Αυτό είχε ως συνέπεια να φουσκώσουν οι παραπόταµοι και ο Πηνειός και να δηµιουργηθεί πληµµύρα σε επιφάνεια 720.000 στρεµµάτων.

Το νερό της γης διεκδικεί πίσω δύο πράγµατα που βίαια του πήραµε: τον δρόµο που αιώνες περνούσε (ρέµατα και ποτάµια), αλλά και τον χώρο όπου στεκόταν (λίµνες). Όπως συνέβη στη Θεσσαλία, µε την αποστράγγιση της Κάρλας και τις αλλαγές της ροής των ποταµών», απαντά χαρακτηριστικά ο Τάσος Αρνιακός.

Τα πιο σημαντικά