Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
όνειραΒλέπετε πολύ «ζωντανά όνειρα»; Ποιες τροφές μπορούν να τα προκαλέσουν – Δεν...

Βλέπετε πολύ «ζωντανά όνειρα»; Ποιες τροφές μπορούν να τα προκαλέσουν – Δεν είναι μόνο το τυρί

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα όνειρά σας είναι τόσο ζωηρά κάποιες νύχτες σε σχέση με άλλες; Μήπως έχετε κάνει τη σύνδεση ότι βλέπετε περισσότερα και πιο «ζωντανά όνειρα» όταν έχετε καταναλώσει ορισμένα φαγητά;

Λοιπόν σύμφωνα με το oloygeia.gr αποδεικνύεται ότι αυτό που τρώμε μπορεί πράγματι να επηρεάσει τα όνειρά μας. Μια έρευνα της εταιρείας Dreams διαπίστωσε ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 64% των ανθρώπων έχουν βιώσει πιο διαυγή και πολύχρωμα, πιο «ζωντανά όνειρα» μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι, με το 57% των συμμετεχόντων να δείχνει το δάχτυλο και προς τις πικάντικες λιχουδιές.

Εν τω μεταξύ, άλλες απροσδόκητες τροφές όπως τα στρείδια και οι υπερτροφές όπως η σπιρουλίνα έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως ενισχυτικά των ονείρων από το 14% και το 29% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα. Με το hashtag #kimchi να συγκεντρώνει 6 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, είναι σαφές ότι οι καλοφαγάδες ενδιαφέρονται για τη σύνδεση μεταξύ των πιάτων και των ονείρων τους.

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα

Η ειδικός στον ύπνο, Sammy Margo, ανέλυσε το θέμα, υποδηλώνοντας ότι τα περίπλοκα θρεπτικά συστατικά και ενώσεις σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αλληλεπιδρούν με το σώμα μας με μοναδικούς τρόπους.

«Τα πολύπλοκα θρεπτικά συστατικά και ενώσεις σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το σώμα μας με τρόπους που μπορεί να ενισχύσουν, να αλλάξουν και να επεκτείνουν τις φάσεις των ονείρων μας, αναδεικνύοντας την πολύπλευρη φύση των ζωντανών ονείρων», είπε η Margo.

«Το να βιώνουμε τόσο ζωντανά όνειρα μπορεί να περιλαμβάνει οφέλη όπως συναισθηματική επεξεργασία, εδραίωση μνήμης, αυτοκατανόηση και δημιουργικότητα, αλλά μπορεί να συνοδεύεται από μειονεκτήματα όπως συναισθηματικό στρες και πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου και τη γενική υγεία. Τα αποτελέσματά τους μπορούν έτσι να κυμαίνονται μεταξύ ευεργετικών και επιζήμιων, ανάλογα με τις περιστάσεις και το πλαίσιο της εμφάνισής τους», συνέχισε.

4 τροφές που μπορεί να προκαλούν «ζωντανά όνειρα»

Η Sammy έχει εξερευνήσει τέσσερις ασυνήθιστες τροφές, παρέχοντας πληροφορίες για το πώς μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ένταση των ονείρων μας.

  1. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
  2. Αρχαία δημητριακά και υπερτροφές
  3. Φαγητά που σύμφωνα με την παράδοση προκαλούν όνειρα
  4. Ο κόσμος των ψυχεδελικών τροφών

1. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

«Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το ξινολάχανο και η κομπούχα είναι πλούσια σε προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντέρου», εξηγεί η Sammy Margo.

Αυτές οι τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ζωντανά όνειρα επηρεάζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία έχει αποδεδειγμένη σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μιας καλά τεκμηριωμένης οδού μέσω της οποίας το στομάχι επικοινωνεί απευθείας με τον εγκέφαλο.

2. Αρχαία δημητριακά και υπερτροφές

«Η ενσωμάτωση αρχαίων δημητριακών όπως η κινόα, ο αμάρανθος ή το teff, καθώς και υπερτροφές όπως η σπιρουλίνα, σε δίαιτες μπορεί να προσφέρει μοναδικά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία», προσθέτει η Margo.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν το περιεχόμενο των ονείρων μέσω των επιπτώσεών τους στη συνολική υγεία και ζωτικότητα, ενισχύοντας πιθανώς τη ζωηρότητα και την πολυπλοκότητα των αφηγήσεων των ονείρων.

3. Φαγητά που σύμφωνα με την παράδοση προκαλούν όνειρα

Μερικοί πολιτισμοί πιστεύουν στη δύναμη των παραδοσιακών φαγητών που ενισχύουν τα όνειρα ή να προκαλούν προφητικά όνειρα.

«Για παράδειγμα, η κατανάλωση τσαγιού από mugwort ή ορισμένων άγριων βοτάνων σε ορισμένους αυτόχθονες πολιτισμούς θεωρείται ότι διευκολύνει την ανάκληση των ονείρων και τις πνευματικές γνώσεις, δείχνοντας μια βαθιά πολιτιστική εκτίμηση για τους δεσμούς μεταξύ διατροφής και ονείρων», λέει η Margo.

4. Ο κόσμος των ψυχεδελικών τροφών

«Φυτά και μύκητες με ψυχοδραστικές ιδιότητες όπως μοσχοκάρυδο ή ορισμένα μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τις παραισθησιογόνες επιδράσεις τους», εξηγεί η Margo.

«Η κατανάλωσή τους μπορεί να αλλάξει βαθιά τη συνείδηση και την αντίληψη και μπορεί να οδηγήσει σε έντονα ζωντανές ή σουρεαλιστικές εμπειρίες ονείρου, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι ουσίες στην εγρήγορση συνείδηση», καταλήγει.

Τα πιο σημαντικά