Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΗ μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία χρωμάτων μεταφέρει την παραγωγή από την Τουρκία στην...

Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία χρωμάτων μεταφέρει την παραγωγή από την Τουρκία στην Ελλάδα

Μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά μετά την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ της Παπαστράτος Phillip Morris International έρχεται να δώσει η Vivechrom, – μέλος του Ολλανδικού ομίλου AkzoNobel. Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία αποφάσισε να φέρει στην Ελλάδα μια γραμμή παραγωγής βερνικιών, τα οποία έως τώρα παράγονταν στην τουρκική Marshal, επίσης μέλος του ίδιου ομίλου.

72e874463004be6e4b2e1779f332d61d

Επιβεβαιώνοντας την άρτια οργάνωση στη λειτουργία της και τις οικονομίες κλίμακος, η ελληνική εταιρεία Vivechrom θα επενδύσει περίπου 1 εκατ. ευρώ για την μεταφορά της γραμμής παραγωγής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017 και μέσω αυτής θα ενισχύσει κατά 15% τις θέσεις εργασίας (η Vivechrom απασχολεί σήμερα 225 εργαζόμενους που απασχολεί).

Όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Vivechrom, Μάκης Προβατάς, η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική θυγατρική, σε συνέχεια των πολύ καλών αποτελεσμάτων που εμφανίζει διαχρονικά, παρά το πλήγμα που δέχεται τον τελευταίο καιρό ο κλάδος των κατασκευών λόγω κρίσης.

AdTech Ad

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η διοίκηση της Vivechrom ανέφερε ότι το 2017 έχει μπει εξαιρετικά άσχημα για όλη την οικοδομική δραστηριότητα, ακολουθώντας το κάκιστο momentum του τελευταίου τετραμήνου του 2016, που επίσης έπληξε το σύνολο της αγοράς.

Παρόλα αυτά αξίζει να αναφερθεί πως στα οικονομικά αποτελέσματα της Vivechrom για το 2016, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15,8% και ανήλθαν σε 51,5 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κατά 33,1% κινήθηκε και η κερδοφορία της εταιρείας που έφτασε στα 9,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 33,1% έναντι του 2015. Όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς ο κλάδος των οικοδομικών χρωμάτων, παρουσίασε το 2016 οριακή ανάπτυξη της τάξης του 2%.

Πέρα από την εξαιρετική πορεία της εν μέσω κρίσης η Vivechrom κατάφερε να βελτιώσει και τις εξαγωγές της ενώ με το κατάλληλο marketing κατάφερε να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις ανακαινίσεις, εξισορροπώντας τις αρνητικές επιπτώσεις από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία Vivechrom έχει μακρά ιστορία στη χώρα μας. Ιδρύθηκε το 1932, ενώ από το 1990 το 80% ανήκει στον κορυφαίο όμιλο χρωμάτων στον κόσμο, την Ολλανδική AkzoNobel ενώ το υπόλοιπο 20% διατηρούν οι παλαιοί μέτοχοι της εταιρείας.

a43683d33b40f413228d54e3c6ed4a2f 4

Η εταιρεία, ηγέτιδα στον τομέα της στην Ελλάδα, παρουσιάζει μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% -στη 2η θέση βρίσκεται η Vitex με μερίδιο αγοράς 17-18%, ενώ όλες οι υπόλοιπες παρουσιάζουν αρκετά μικρότερα ποσοστά.

Η καλύτερη – ιστορικά – χρήση της εταιρείας ήταν το 2008 όταν – στο… πικ της οικοδομικής δραστηριότητας – σημείωσε κύκλο εργασιών 78 εκατ. ευρώ με κέρδη 17 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, η χειρότερη (στη σύγχρονη εποχή) χρήση ήταν το 2012 όπου ο τζίρος κατήλθε στα 42 εκατ. ευρώ με τα κέρδη μόλις στα 3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Vivechrom είναι σταθερά εδώ και χρόνια εστιασμένη στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη έχοντας τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε οικολογικά προϊόντα, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σ’ όλες τις «γραμμές» λειτουργίας της. Η Vivechrom, στα πλαίσια της Κοινωνικής της Υπευθυνότητας, είναι η πρώτη βιομηχανία χρωμάτων στην Ελλάδα που εφάρμοσε συστήματα διαχείρισης για την Ποιότητα, το Περιβάλλον και την Υγιεινή & Ασφάλεια στην εργασία, ενώ είναι από τα πρώτα κύρια μέλη του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

[insider] [kathimerini]

Τα πιο σημαντικά