Βήμα βήμα από τον Ιούλιο τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους – Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

20 Ιουνίου, 2021 8:09 ΜΜ
More videos

Άρση των περιοριστικών μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους στα γυμναστήρια και στους κλειστούς κινηματογράφους.

Η αύξηση του αριθμού των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών που ξεπέρασαν το 30%, η συνεχιζόμενη μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων με τον δείκτη θετικότητας να έχει πέσει κάτω από το 1% αλλά και οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, οδηγούν την κυβέρνηση αλλά και τους λοιμωξιολόγους να συζητούν για πρώτη φορά σοβαρά το ενδεχόμενο της άρσης της υποχρεωτικότητας της μάσκας για τους εξωτερικούς χώρους.

“Στην περίπτωση που εξελιχθούν όλα ομαλά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους”, είπε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι ειδικοί οι οποίοι ανησυχούν για την (ινδική) μετάλλαξη “Δέλτα” του κορονοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να ανάψουν το “πράσινο φως” για να βγάλουμε τις μάσκες στα μέσα Ιουλίου. Στόχος είναι το ποσοστό των πολιτών που είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση να φτάσει το 70%. Ένας στόχος που πιθανότατα θα επιτευχθεί μέσα στον επόμενο μήνα καθώς μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί κατά το ήμισυ περίπου 50% δηλαδή 4,5 εκ άτομα.

“Ίσως και λίγο νωρίτερα από ένα μήνα θα μπορέσουμε να πούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους… Ίσως και νωρίτερα από μέσα Ιουλίου”, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Βήμα – βήμα τα προνόμια

Το Μαξίμου σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους ανακοινώνει με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο τις “διευκολύνσεις” όπως τις χαρακτηρίζει για τους εμβολιασμένους. Από την στιγμή που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών που έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ήδη έχει ανακοινωθεί πως δεν θα υπόκεινται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self – test) που είναι υποχρεωτικό για την εργασία τους. Η δεύτερη άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά τα γυμναστήρια. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν πλέον να εισέρχονται χωρίς μάσκα και έχοντας ανά χείρας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στις αρχές Ιουλίου με την απελευθέρωση του ωραρίου αναμένεται να ανακοινωθούν νέα “προνόμια” τα οποία θα αφορούν την ελεύθερη είσοδο, χωρίς τεστ, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρα και συναυλίες). Στους κλειστούς κινηματογράφους που θα ανοίξουν την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα με πληρότητα 50% θα μπορούν να εισέρχονται με την επίδειξη του πιστοποιητικού. Στην συνέχεια και ανάλογα με το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ανακοινωθούν επιπλέον διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πιέσει εκείνους που ακόμα είναι επιφυλακτικοί και δεν προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Ιωάννινα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους και απηύθυνε νέα έκκληση κυρίως προς τους νέους να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την “ελευθερία”.

“Όλοι θα αντιληφθούμε ότι πρέπει να κάνουμε το σωστό, το σωστό για τους εαυτούς μας, το σωστό για τις οικογένειές μας, ειδικά για τη νεολαία η οποία θα θελήσει και το καλοκαίρι να ξανακάνει όλα αυτά τα οποία δεν μπόρεσε να κάνει τόσο καιρό, να βγει, να διασκεδάσει, να περάσει έτσι ελεύθερα και χαλαρά, θα αισθανθούν όλοι πολύ πιο ασφαλής εφόσον είναι εμβολιασμένοι”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.