Η «Βίλα Αμαλίας» έγινε ξανά σχολείο έπειτα από 43 χρόνια.

10 Σεπτεμβρίου, 2016 12:08 ΠΜ
More videos

Πέρασαν 43 χρόνια από την ημέρα που χτύπησε για τελευταία φορά το κουδούνι του 2ου Γυμνασίου Αρρένων στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Χέυδεν. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα το ιστορικό κτήριο της Αθήνας, που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, έζησε πολλά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 λίγο έλειψε να κατεδαφιστεί ώστε να φτιαχτεί ένα πιο σύγχρονο σχολείο, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και για περίπου 25 χρόνια έγινε η -κατά την αστική αργκό των τελευταίων ετών- «Βίλα Αμαλίας», η πιο γνωστή κατάληψη της Αθήνας.

Μετά την εκκένωσή του από τους καταληψίες, το κτήριο ενώθηκε με το διπλανό του, ανακαινίστηκε πλήρως και την προσεχή Δευτέρα το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά προκειμένου να υποδεχτεί τους περίπου 190 μαθητές που θα φοιτήσουν στο 2ο Λύκειο, το οποίο θα ονομαστεί «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως φόρος τιμής σε έναν από τους πιο επιφανείς μαθητές του και έναν από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες παγκοσμίως.

Τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν χθες από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος μίλησε για «μια ιστορική στιγμή για την πόλη».

Το 2ο Λύκειο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της Αθήνας, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη, εργαστήριο χημείας και μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Για να δημιουργηθεί αυτό το σύγχρονο σχολείο έμειναν άθικτες μόνο οι προσόψεις. Ολοι οι εσωτερικοί χώροι γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν από την αρχή υπό την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Αδαμόπουλου.

«Το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας και με άξονα το σύνθημα «Πρώτα το Παιδί» θεσμοθετήσαμε ειδική αντιδημαρχία. Σε ύψιστη προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων τίθεται η εξασφάλιση, σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη λειτουργία των σχολείων» τόνισε ο κ. Καμίνης και συμπλήρωσε: «Είναι λάθος να μιλάμε για αυριανούς πολίτες όταν αναφερόμαστε στα παιδιά. Είναι ήδη πολίτες, με δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται».

newego_large_t_901_107034328

Η ιστορία του κτηρίου

Το 2ο Λύκειο ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα η οικεία της οικογένειας του πρέσβη Περικλή Αργυρόπουλου, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του νομικού Μιλτιάδη Ράλλη, ο οποίος ζούσε στο διπλανό οίκημα.

Χτίστηκε το 1920 και δέκα χρόνια αργότερα ενοικιάστηκε από το κράτος ώστε να στεγάσει το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το κτίριο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και λειτούργησε ξανά ως σχολείο μετά την απελευθέρωση.

newego_large_t_901_107034326

Εκτός από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, από τις τάξεις του έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός και ο πολυπράγμων Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε μας στο facebook: