Βίκος και Σαμαριά στα καλύτερα φαράγγια της Ευρώπης!

3 Ιανουαρίου, 2015 1:37 ΠΜ
More videos

Εναν εναλλακτικό ταξιδιωτικό οδηγό στα καλύτερα φαράγγια και χαράδρες της Ευρώπης δημοσιεύει η βρετανική Telegraph, στον οποίο εκθειάζονται δύο ελληνικά: αυτό του Βίκου και αυτό της Σαμαριάς.

Οπως αναφέρει στο άρθρο του ο Τζον Γουίλμοτ, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει οργώσει τα φαράγγια της Ευρώπης, τα δύο ελληνικά συγκαταλέγονται σε εκείνα με τη σπάνια φυσική τους ομορφιά.

Ιδού τα 7 ομορφότερα φαράγγια της Ευρώπης:

1. Το Φαράγγι του Gorropu, Σαρδηνία, Ιταλία

2. Η Χαράδρα του Βίκου, Ιωάννινα

Ο δημοσιογράφος της Telegraph αναφέρει για τον Βίκο πως είναι μέσα στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες γιατί διαθέτει την πιο βαθιά χαράδρα σε σχέση με το πλάτος του. Στη συνέχεια, αφού ενημερώνει τους Βρετανούς αναγνώστες για το γεγονός πως βρίσκεται κοντά στα Ζαγοροχώρια, το χαρακτηρίζει ως μια «απλή πρόκληση για πεζοπορία, καθώς και η ανάβαση και η κατάβαση είναι εκπληκτική».

Η αιτία που κάνει αυτή την πρόκληση εκπληκτική δεν είναι άλλη από το γεγονός πως είναι σε «σχήμα U», ενώ «στενεύει σε μια σχισμή στο δυτικό άκρο, όπου σχηματίζονται δυνατές πηγές στις οποίες καταλήγει ένα ποτάμι με κρυστάλλινα νερά».

3. Το Φαράγγι του Βερντόν, Γαλλία

4. Το Φαράγγι του Τάρα, Μαυροβούνιο

5. Το Φαράγγι της Σαμαριάς, Χανιά, Κρήτη

Το πρώτο πράγμα που αναφέρει ο δημοσιογράφος της Telegraph για το πιο διάσημο φαράγγι της Ελλάδας είναι ότι αν κάποιος θέλει να περάσει μια ημέρα «απόλυτα ευχάριστη», αλλά και «ταυτόχρονα εξαντλητική», τότε δεν έχει παρά να το περπατήσει.

Ωστόσο, κατά τον Γουίλμοτ «υπάρχουν δύο προβλήματα: το πρώτο είναι ότι το καλοκαίρι θα μοιραστείτε τη διαδρομή μαζί με 2.000 ακόμα περιηγητές και το δεύτερο ότι για να επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης από το σημείο όπου καταλήγει η διαδρομή, στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης, είναι πολύ μεγάλη η διαδρομή».

Τέλος, ο δημοσιογράφος συστήνει στους αναγνώστες να επιλέξουν για συνοδοιπόρο στη διαδρομή τους έναν από τους ντόπιους.

6. Το Φαράγγι της Paklencia, Κροατία

7. Το Φαράγγι του Cares, Ισπανία

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida

Ακολουθήστε μας στο facebook: