Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΒατικανό: Βραβεύτηκαν για τον ηρωισμό τους ο Άγγελος και ο Ανδρέας που...

Βατικανό: Βραβεύτηκαν για τον ηρωισμό τους ο Άγγελος και ο Ανδρέας που έσωσαν 26 ανθρώπους στα Τέμπη

O 21χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης και o 19χρονος Άγγελος Τσιαμούρας βραβεύτηκαν χτες, Τετάρτη 11/10, στο Βατικανό, για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αμέσως μετά το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς διέσωσαν συνολικά 26 ανθρώπους.

Τους δύο νεαρούς βράβευσαν με το βραβείο Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου και ο Δρ. Επικοινωνίας Andrea Cicini, με το κοινό της κατάμεστης αίθουσας Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana να χειροκροτεί όρθιο τους δύο ήρωες των Τεμπών. Από ελληνικής πλευράς βραβεύτηκαν, επίσης, ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος, με το Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης, καθώς και ο εκλιπών Φώτης Πονηρός, ως δημιουργός έργων υψηλής κοσμηματοποιίας και για την συμβολή του στον θεσμό των βραβείων Sciacca.

«Είναι μεγάλη τιμή για την Προεδρία και τη Γενική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων Vexillum Sciacca να υποδεχτούμε και να βραβεύσουμε εμβληματικές προσωπικότητες από το διεθνές επιστημονικό, πολιτισμικό και κοινωνικό στερέωμα, άνθρωποι αλτρουιστές που συμβάλλουν τα μάλα για την πρόοδο της ανθρωπότητας», δήλωσε σχετικά η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη, με τη συνδρομή της οποίας απονεμήθηκε από τον καρδινάλιο Leo Burk το Απόλυτο Βραβείο του θεσμού στη 19χρονη Sofia Tomov. Η νεαρή επιστήμονας με καταγωγή από τη Βουλγαρία τιμήθηκε για το λογισμικό «Qardian Labs» που εφηύρε, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της διάγνωσης αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, κύρια αιτία θανάτου των αθλητών, καθώς επίσης για τη δημιουργία ενός αλγορίθμου δικής της εφεύρεσης, ο οποίος επιλέγει προληπτικά τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή, αποφεύγοντας τις παρενέργειες, που κατατάσσονται στην τέταρτη θέση στην προέλευση των θανάτων στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν 21η χρονιά που πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή βράβευσης των Διεθνών Βραβείων Vexillum Giuseppe Sciacca, με προσωπικότητες, αλλά και καθημερινούς ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο να τιμώνται για την προσφορά τους στην επιστήμη, την έρευνα, τον πολιτισμό, την τέχνη, το πλούσιο έργο τους, καθώς και την εθελοντική τους δράση.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
Τα πιο σημαντικά