Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΒασιλακόπουλος: «Το πώς θα πάμε μέχρι τις γιορτές εξαρτάται από το πώς...

Βασιλακόπουλος: «Το πώς θα πάμε μέχρι τις γιορτές εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το βράδυ του Σαββάτου και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι άπαντες θα πρέπει να πειθαρχούν στα μέτρα.

«Το πώς θα πάμε μέχρι τις γιορτές εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε. Πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού, πρέπει να γίνει την επαναληπτική δόση όσο πιο γρήγορα γίνεται», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής, σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι «δε θα πρέπει να υπάρχει ο περιορισμός του 6μηνου», ιδίως για πιο ευάλωτους ενήλικες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα.

Κατά τον ίδιο, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και «αν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ διασωληνωμένων που είχαμε την περσινή χρονιά».

Και στη συνέχεια τόνισε με νόημα: «Ο ιός που έχουμε φέτος, σε σχέση με το κύμα που είχαμε πέρσι τον Νοέμβρη, είναι 120 με 130% πιο μεταδοτικός! Διπλάσια μεταδοτικός! Διότι δεν είχε επικρατήσει ούτε το βρετανικό στέλεχος, ούτε το στέλεχος Δέλτα», για να καταλήξει: «Τώρα δεν είναι το ίδιο με πέρσι και τα περσινά μέτρα έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα γιατί απλά ο ιός είναι διπλάσια μεταδοτικός».

«Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αναφορικά με την επέκταση του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Βασιλακόπουλος τίθεται υπέρ αυτής της απόφασης.

«Έχω στοχοποιηθεί για αυτό, αλλά ναι, πρέπει να επεκταθεί ιδίως στα επαγγέλματα που υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Αυτό θα προστατεύσει και τους εργαζομένους και τους πελάτες».

Οι μεταλλάξεις της πανδημίας κάνουν επιτακτική την ανάγκη για τήρηση όλων των μέτρων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι τα Χριστούγεννα, «θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ δια σωληνωμένων που είχαμε την περσινή χρονιά».

Σχετικά με τις επιθέσεις που έχει δεχτεί ό ίδιος αλλά και συνάδελφοί του, ο καθηγητής τονίζει ότι αυτές «έχουν καταλαγιάσει» και υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της πανδημίας είναι ο κορονοϊός, όχι οι γιατροί».Τα πιο σημαντικά