Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΒασιλακόπουλος: «Η 3η δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95%»

Βασιλακόπουλος: «Η 3η δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95%»

Τι είπε ο καθηγητής σχετικά με τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σε επιστημονικά δεδομένα που πιστοποιούν την σημασία της τρίτη δόσης και στις πρώτες ενδείξεις για την «συμπεριφορά» της παραλλαγής Όμικρον αναφέρθηκε, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι βάσει μελετών του πιο έγκριτου περιοδικού της Ιατρικής, το New England Journal of Medicine, αποδείχθηκε ότι η 3η δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95%, ενώ ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει ο καθένας ,μειώνει την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό κατά 15-20 φορές. «Η 3η δόση είναι το απόλυτο εργαλείο για να μην βλέπετε ανθρώπους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, να μην βλέπετε παρά ελάχιστους νεκρούς και να πλήρως η εμπιστευθεί πλήρως ο κόσμος το εμβόλιο», σημείωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, εξήγησε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ από την άλλη τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση, με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια .

«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σε 2-3-4 εβδομάδες, βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο. Ο ιός καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός , αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι σιγά σιγά θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις. Ανέφερε δε ότι με βάση τον ΠΟΥ θα υπάρχουν επαρκή εμβόλια για όλο τον πληθυσμό του πλανήτη μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2022.

Για την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με «κλειστές» ΜΕΘ για VIP πρόσωπα , είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τέτοια περιστατικά στο δικό του νοσοκομείο, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από την στιγμή που κάποιος διασωληνώνεται και oι ότι δικλίδες ασφαλείας είναι πάρα πολλές και λειτουργούν.

Τα πιο σημαντικά