Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΒασιλακόπουλος: «Φταίνε οι μάσκες και τα lockdowns που αρρωσταίνουμε»

Βασιλακόπουλος: «Φταίνε οι μάσκες και τα lockdowns που αρρωσταίνουμε»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι «κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 120-150 Έλληνες κάθε εβδομάδα από τον κορωνοϊό» είναι «καλύτερα από το να χάναμε 300», υποστηρίζει επίσης ότι τα lockdowns και η χρήση μάσκας για προστασία από την Covid-19 φταίνε για το ότι… συνεχίζουμε να αρρωσταίνουμε!

«Έχουμε πολλές ιώσεις, έχουμε παραπάνω απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα δύο προηγούμενα χρόνια, γιατί τα μέτρα που παίρναμε (εκτεταμένη χρήση μασκών, lockdowns, κλπ.) μείωναν τη μεταδοτικότητα των ιώσεων του αναπνευστικού, γιατί στόχος ήταν να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, που είναι πολύ πιο μεταδοτικός. Αυτό όμως οδήγησε τα δυο προηγούμενα χρόνια σαν να μην έχουμε ανοσία στον πληθυσμό για τους κοινούς ιούς και τη γρίπη, άρα να είμαστε ακόμα πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε», σημείωσε σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Υπάρχει λύση για τη γρίπη, το εμβόλιο της γρίπης. Και πρέπει να το αγκαλιάσουν οι Έλληνες λίγο παραπάνω. Ο κόσμος δεν έχει πάει όσο έπρεπε να έχει πάει. Την πρώτη χρονιά του κορωνοϊού ο κόσμος φοβήθηκε και έκανε 4 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη, τώρα δεν έχουμε φτάσει καν το 1 εκατ., είμαστε πολύ χαμηλότερα», πρόσθεσε.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19
Αναφερόμενος, κατόπιν, στην επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ο πνευμονολόγος τόνισε ότι εμβολιάζονται 6.000 άνθρωποι την ήμερα, κάνοντας λόγο για ένα απογοητευτικό νούμερο. «Όποιος έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί και έχουν περάσει τρεις μήνες, πρέπει να εμβολιαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» είπε σχετικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Σε άλλα κράτη υπήρξε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων, εμείς είχαμε καλό καιρό, όμως ήδη αυξάνεται το ποσοστό από τα “μεταλλαγμένα παιδάκια” του Όμικρον 5, το (υποπαραλλαγή) BQ.1.1 έχει φτάσει το 20%. Η μόνη σοβαρή προστασία για να αντιμετωπίσει τον Όμικρον 5 είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Τα πιο σημαντικά