Βαρσοβία: Η πιο γοητευτική πρωτεύουσα της Ευρώπης!

8 Φεβρουαρίου, 2016 10:26 ΜΜ
More videos

Μπορεί η Κρακοβία να είναι πιο όμορφη, αλλά στην πρωτεύουσα της Πολωνίας συμβαίνει όλη η δράση. Αναγεννημένη από τις στάχτες της, η Βαρσοβία μάς καλεί να ανακαλύψουμε το μοντέρνο, νεανικό της πρόσωπο και μια γοητεία που κρύβεται μέσα σε αντιφατικές εικόνες.

Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτή η πόλη, πριν από 70 χρόνια δεν υπήρχε στο χάρτη. Κι αυτό γιατί ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διέταξε τον Ιανουάριο του 1945 να εκτελεστούν όλοι οι κάτοικοι και να ισοπεδωθεί η πόλη.

Το τέλος του πολέμου, βρήκε τους κατοίκους να παλεύουν να ξαναχαρίσουν στη Βαρσοβία την παλιά της όψη, αποκαθιστώντας την κατεστραμμένη πολιτιστική τους κληρονομιά.

Έτσι, τα πιο σημαντικά μνημεία αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με σχέδια του 18ου αιώνα, με την Παλιά Πόλη, να μοιάζει τουλάχιστον 200 ετών ενώ στην πραγματικότητα μετρά μερικές δεκαετίες ζωής. Η UNESCO δεν άργησε να την εντάξει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σήμερα, η Βαρσοβία αποτελεί μια δυναμική πρωτεύουσα που έχει αφήσει πίσω της το γκρίζο σοβιετικό παρελθόν και έχει μετατραπεί σε μια δημιουργική πόλη με εκθέσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, γοητευτικά καφέ και ατμοσφαιρικά μπιστρό.

Από τη μία, σύγχρονο design, gourmet γεύσεις και art-house cinemas, και από την άλλη, κτίρια με ρομαντικές ζωγραφιές στις προσόψεις τους και άρωμα παλιάς εποχής, μπαρόκ ναοί, θερινά καταφύγια βασιλιάδων και παλιομοδίτικες άμαξες με άλογα.

Η Παλιά Πόλη, η Stare Miasto, βρίσκεται ανάμεσα στις όχθες του ποταμού Βιστούλα και του βασιλικού κάστρου ενώ η καρδιά της χτυπά στην κεντρική πλατεία, την Rynek Starego Miasta, που είναι γεμάτη με εστιατόρια και καφέ. Τριγύρω της τα πολύχρωμα κτίρια είναι χτισμένα σύμφωνα με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική ενώ ξεχωρίζει ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη.

Στην είσοδο της παλιάς πόλης βρίσκεται το βασιλικό κάστρο, που αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των Πολωνών μοναρχών και ξαναχτίστηκε μετά την ναζιστική καταστροφή για να κηρυχθεί ιστορικό και εθνικό μνημείο.

Μπροστά του βρίσκεται η στήλη του Zygmunt του 1644, αφιερωμένο στο βασιλιά Zygmunt III Waza που μεταφέρθηκε το 1596 από την Κρακοβία στην Βαρσοβία. Από εδώ ξεκινά και ο περίφημος βασιλικός δρόμος, που οδηγούσε από την παλιά πόλη στα νότια προάστια, για να καταλήξει στην περιοχή Wilanów με το ομώνυμο παλάτι.

Η διαδρομή περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα όπως η εκκλησία της Αγίας Άννας του 1788, το νεοκλασικό παλάτι Tyszkiewicz του 1792, την εκκλησία Carmelite, το προεδρικό παλάτι με το άγαλμα του πρίγκιπα Józef Poniatowski και απέναντι του το παλάτι Potocki.

Warsaw Timelapse from R5 Films on Vimeo.

Ακολουθήστε μας στο facebook: