Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ευεξίαΒάλτε το στη ζωή σας άμεσα: Το βóτανο που χαρiζει μακροζωiα και...

Βάλτε το στη ζωή σας άμεσα: Το βóτανο που χαρiζει μακροζωiα και καταπολεμά το στρες, την αϋπνiα και τη θλiψη

H φύση έχει φροντίσει για όλα και κρύβει σχεδόν όλες τις λύσεις. Από τα πολύ παλιά χρόνια και την αρχαία Ελλάδα και ακόμα νωρίτερα ο κόσμος γνωρίζει πως για αρκετά προβλήματα υγείας υπάρχουν βότανα τα οποία όχι απλά βοηθάνε η ανακουφίζουν αλλά και θεραπεύουν. Φυσικά χρειάζεται και προσοχή και να εμπιστευόμαστε φυσικά και την γνώμη των γιατρών.

228 640x406 1

Ένα από αυτά το βότανα είναι και το , μελισσοβότανο και κιτροβάλσαμο, ενώ κατά τον Διοσκουρίδη ήταν το μελισσόφυλλο και αναφέρεται και ως μελισόχορτο. Το βότανο της ηρεμίας και της μακροζωίας

που δρα ως φυσικό αγχολυτικό καταπολεμά το στρες & την αϋπνία. Το βότανο αυτό αυτό ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη και το χρησιμοποιούσαν για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, ενώ για εκατοντάδες χρόνια αποτέλεσε πολύτιμο συστατικό πολλών ελιξίριων ζωής ως φυτό της μακροζωίας και της νεότητας.

Μελισσόχορτο: Οι μέλισσες φτιάχνουν από τα καλύτερα μέλια

229 1042x527 1

Τα φύλλα του μοιάζουν με εκείνα της μέντας, αλλά βγάζουν ένα γλυκό και ελαφρώς λεμονάτο άρωμα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «γεννά» μικρά λευκά άνθη, γεμάτα νέκταρ, τα οποία προσελκύουν τις μέλισσες. Από τα άνθη του φυτού οι μέλισσες φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα μέλια.

Οι απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες

230 400x228 1

Η μυρωδιά του βοτάνου αυτού οφείλεται στο αιθέριο έλαιο που περιέχει κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη και γερανιόλη.

Μελισσόχορτο: Το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ελιξήρια νεότητας

231 400x266 1

Κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν το μελισσόχορτο για να φτιάχνουν ελιξίρια νεότητας.

Ήταν γνωστό στην αρχαιότητα και αναφέρεται από τους Πλίνιο, Θεόφραστο και Διοσκουρίδη με τις ονομασίες μελόφυλλον, μελίτταιον και μελίτιον. Για περισσότερο από 2000 χρόνια, το μελισσόχορτο ήταν πολύτιμο συστατικό πολλών ελιξηρίων της ζωής, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στον τον Αβικέννα, Άραβα γιατρό του 11ου αι.

Επί αιώνες ήταν δημοφιλές ως αποτελεσματική θεραπεία για τη μελαγχολία, το λήθαργο, την κακή μνήμη, αλλά και ως βοήθημα για την αποκατάσταση της νεανικής «ζωτικότητας».

Οι μοναχοί του μεσαίωνα έβαζαν μελισσόχορτο μέσα σε «τονωτικά» που «ανακούφιζαν την καρδιά», για να δυναμώσουν την καρδιά και να τονώσουν τη διάθεση.

Το νερό των Καρμελιτών, – ένα παρασκεύασμα του 17ου αι. που έφτιαχναν οι μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών για δυναμωτικό και κατευναστικό των νευρικών πονοκεφάλων και της νευραλγίας, συνδύαζε μελισσόχορτο με φλούδα λεμονιού, μοσχοκάρυδο και ρίζα αγγελικής.

Το μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα με πασαλώδη ρίζα. Προτιμά τα βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, τις σκιερές τοποθεσίες και δεν αντέχει στη ζέστη και τον ήλιο. Για το λόγο αυτό χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαίρι.

232 640x406 1

Μελισσόχορτο: Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο

Το φυτό είναι ιθαγενές της νότιας Ευρώπης και της περιοχής της Μεσογείου, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο το κόσμο. Έχει ύψος 70 με 150 εκατοστά.

Περιέχει ευγενόλη, σιτράλη Α & Β, κοπαίνη, καφεικό οξύ, θυμόλη, ουρσολικό οξύ, λιναλοόλη, λουτεολίνη, ροσμαρινικό, γερανιόλη, γερανιάλη, καρυοφυλλένιο και σιτρονέλα. Στα τελευταία τρία αποδίδεται και το άρωμά του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Οι φυτεύσεις του μελισσόχορτου πραγματοποιούνται σε δύο περιόδους, το φθινόπωρο και την άνοιξη. Η καλύτερη, όμως, εποχή είναι το φθινόπωρο ύστερα από τις πρώτες βροχές. Η φύτευση τόσο των φυτών του σπορείου όσο και των παραφυάδων γίνεται με φυτευτικές μηχανές.

Τα φύλλα του θεωρούνται ότι έχουν τονωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Το αφέψημά τους θεωρείται, επίσης, ότι δρα κατά των νευρικών παθήσεων, της υποχονδρίας, της υστερίας, των ιλίγγων, των χρόνιων καταρροών και των ρευματισμών. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιία, στην παρασκευή ηδύποτων και τελευταία ως συστατικό αναψυκτικών. Επίσης, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως αντιμικροβιοκτόνο, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα κιτράλης, στην οποία πολλοί μικροοργανισμοί είναι ευπαθείς.

Το μελισσόχορτο ακόμη και σήμερα απασχολεί την παραδοσιακή ιατρική με τις πολλαπλές ιδιότητές του, κυρίως στην αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος.

Μελισσόχορτο: Δράση κατά του έρπητα

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ ανακάλυψαν ότι το μελισσόχορτο είναι αποτελεσματικό ενάντια στην ερυθρότητα της περιοχής που βρίσκεται ο επιχείλιος έρπητας, ενώ το πρήξιμο υποχωρεί μόλις μέσα σε δύο ημέρες.

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα του έρπητα είναι άμεση και σημαντική, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερες από 10 μέρες για να υποχωρήσει.

Για το διάλυμα γεμίστε μισό βάζο με βότανο και το υπόλοιπο με αλκοόλη(ιδανική είναι η βότκα).Καλύψτε το και αφήστε το σε δροσερό,σκοτεινό μέρος.

Ανακινείστε το δύο φορές την ημέρα. Αλλάξτε βάζο. Αναμίξτε 1 δόση διάλυμα,1 δόση νερό βρασμένο που έχει κρυώσει. Έτοιμο το διάλυμα αλλά και το «φάρμακο» για τον έρπη.Το καταναλώνεται τοπικά.

Τα πιο σημαντικά