Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΒαγγέλης Ρωχάμης: Η απóδραση με κοστούμι από την μπροστινή πύλη και η...

Βαγγέλης Ρωχάμης: Η απóδραση με κοστούμι από την μπροστινή πύλη και η δίκη του Νάσιουτζικ

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης αποτυπώθηκε ομολογουμένως στη μνήμη του κόσμου για τις αποδράσεις του.

Ομολογουμένως ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ή αλλιώς ο «Πεταλούδας», έχει γίνει συνώνυμο των αποδράσεων, συντηρώντας κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 τον μύθο ότι «καμία φυλακή δεν μπορούσε να τον κρατήσει». Είχε γίνει ένα είδος «λαϊκού ήρωα».

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 73 ετών, καθώς νοσηλευόταν σε κλινική και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια και ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. Από τα 16 του χρόνια ξεκίνησε να εργάζεται για να τη συντηρήσει.

Η δράση του ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 20 ετών, το 1971. Τότε, υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία στη Σύρο, δεν τού δόθηκε άδεια για να δει τη νεογέννητη κόρη του. Έτσι απέδρασε από το στρατόπεδο για να τη δει.

Μάλιστα, κατηγορήθηκε για κλοπή μοτοποδηλάτου, για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση τρεισήμισι μηνών στον Κορυδαλλό.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1976, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για κλοπή στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70, αφότου πήρε άτυπο διαζύγιο, έζησε για λίγους μήνες στην Κύπρο.

Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε για μία ακόμα φορά στον Κορυδαλλό.

Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές Κέρκυρας διατυπώνοντας διεκδικήσεις. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε το 1986 σε 27 μήνες φυλακή.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Ρωχάμης καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Πραγματοποίησε πάνω από 10 αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού, με τη βοήθεια φίλων του, ενώ κρυβόταν με την αρωγή διαφόρων γυναικών.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, όμως ο Βαγγέλης Ρωχάμης… διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο. Κανείς δεν τον κατέδωσε.

Τελικά ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζούσε στο Λευκαντί της Εύβοιας. Παρέμεινε συνολικά στη φυλακή 22 χρόνια και έζησε 31 χρόνια κυνηγητού και παρανομίας

Κατά την εγκληματική του δράση ποτέ δεν αφαίρεσε ανθρώπινη ζωή. «Να αφαιρέσεις ανθρώπινη ζωή δεν έχει νόημα», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του και είχε αποκαλύψει πως η λεία από τις ληστείες που είχε κάνει ξεπέρασε τα 60 εκατομμύρια δραχμές από τα οποία δεν του έμεινε… μία.

«Τα έτρωγα, τα έδινα σε όσους είχαν ανάγκη και είχα πολλούς ανθρώπους που έπρεπε να πληρώνω ανθρώπους για να μου φέρουν όπλα, αυτοκίνητα, να μου νοικιάζουν σπίτια».

Η απόδραση με κοστούμι από την μπροστινή πύλη των φυλακών και η «γριούλα» στη δίκη του Νάσιουτζικ

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε περίπτωση. Με όλη την έννοια. Απέδρασε για παράδειγμα σαν κύριος από την μπροστινή πύλη του Κορυδαλλού. Όπως έχει γράψει ήδη το Reader, τον Απρίλιο του 1986 ο Βαγγέλης Ρωχάμης βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τον είχαν μεταφέρει εκεί από τις φυλακές Κέρκυρας μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Περίπου δυο μήνες πριν δηλαδή, προκειμένου να είναι παρών σε μια από τις (πολλές) δίκες που είχε. Στις 7 Απριλίου δέχθηκε επισκεπτήριο από τον κουνιάδο του.

Όταν το επισκεπτήριο τελείωσε οι συγγενείς και οι φίλοι πήραν τον δρόμο της εξόδου ενώ οι κρατούμενοι πήραν τον δρόμο της επιστροφής στα κελιά τους. Όλοι; Όχι βέβαια. Ο Ρωχάμης μπήκε στη σειρά των επισκεπτών και βγήκε από τις φυλακές. Έτσι.

Τι είχε συμβεί και οι φύλακες δεν τον κατάλαβαν; Ο Βαγγέλης Ρωχάμης βγήκε από τις φυλακές σαν κύριος. Φορώντας κοστούμι και όχι φόρμα όπως φοράνε σχεδόν στο σύνολό τους οι κρατούμενοι.

Προφανώς και είχε σχεδιάσει την απόδρασή του η οποία ήταν τόσο εύκολη αλλά και τόσο δύσκολη. Θέλει «κότσια» για να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να μη φαίνεσαι διαφορετικός από όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Αλλά ο «Πεταλούδας» δεν τρόμαζε από τους αστυνομικούς. Ακόμα και σαν δραπέτης πήγαινε εκεί που βρισκόντουσαν μαζεμένοι οι ένστολοι. Όπως για παράδειγμα τότε που μπήκε μέσα στο δικαστήριο που δικαζόταν ο Θανάσης Νάσιουτζικ.

Κάτω από τη μύτη των αστυνομικών, μία «γριούλα» πλησίασε τον φρουρούμενο Νάσιουτζικ και του είπε πως έχει έτοιμο σχέδιο διαφυγής! «Αν θες σε παίρνω τώρα και φεύγουμε. Έχω τέσσερις – πέντε απ’ έξω», είπε μία ηλικιωμένη γυναικούλα στον Νάσιουτζικ ο οποίος σάστισε. «Δεν μπορώ να σε ακολουθήσω αλλά σε ευχαριστώ», του είπε.

Όπως η «γριούλα» μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα με τους δεκάδες αστυνομικούς, έτσι κι έφυγε. Ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Και όταν, πλέον, είχε φύγει ο «Πεταλούδας» ο Νάσιουτζικ κάλεσε κοντά του τις κόρες του και τους είχε πει τι είχε συμβεί. Ούτε καν στους δικηγόρους του δεν το είπε και η ιστορία αυτή έγινε αργότερα γνωστή.

Πηγή: reader.gr

Τα πιο σημαντικά