Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΈλληνεςΤζορτζ Παπαδόπουλος: Ο Έλληνας σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Τζορτζ Παπαδόπουλος: Ο Έλληνας σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από είκοσι χρόνια, ο ελληνοαμερικανός Τζορτζ Στεφάνοπουλος συμβούλευε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε θέματα Πολιτικής και Στρατηγικής. Σήμερα, ένας άλλος Τζορτζ, ο ελληνοαμερικάνος Τζορτζ Παπαδόπουλος, όντας δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε καθοριστικά στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

papado-png

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Κατέχει διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του ινστιτούτου Hudson.

Πριν τον επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Παπαδόπουλος κατείχε θέση συμβούλου στην προεκλογική καμπάνια του Μπεν Κάρσον, ο οποίος αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Τραμπ.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ανέλαβε τη θέση του συμβούλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας παρείχε τις συμβουλές του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Πρόσφατα, η επαγγελματική του δράση επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τη σύναψη μίας ενεργειακής συμμαχίας, ενώ στο παρελθόν πραγματοποίησε δημόσια παρέμβαση προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

ht_george_papadopoulos_er_160321_4x3_992

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος υπερθεμάτισε για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Στα γραπτά και στα προφορικά υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο γιγαντιαίο οικόπεδο Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο για να χτίσει γέφυρες με την  Ελλάδα και την Κύπρο και να αποφύγει την ενασχόληση με την Τουρκία. Προτείνει την αποστολή του αερίου στην Αίγυπτο, η οποία έχει ήδη εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του αερίου.

Επίσης, καλεί το Ισραήλ να διευθετήσει θέματα ανταγωνισμού όσον αφορά τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου – με την «παροχή της ρυθμιστικής βεβαιότητας», έτσι ώστε σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο σύντομα.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έγραψε στη Haaretz ότι «οι ενεργειακές εξαγωγές του Ισραήλ μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως βάση για την πολιτική και την ασφάλεια της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου και ο πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ήταν εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο  Διεθνές Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών το 2012 στη Γενεύη.

«Η Αμερική θυμάται τους συμμάχους»

«Η Ελλάδα είναι ένας επί μακρόν σύμμαχος της Αμερικής. Η γεωστρατηγική θέσητης στην ανατολική Μεσόγειο την τοποθετεί ξεκάθαρα στα καυτά σημεία. Η ναυτική βάση της Σούδας είναι βασικός άξονας για την προέκταση της (αμερικανικής) ισχύος και η αξία της μόνο θα αυξηθεί», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2016 ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

papadopoulos-thumb-large

«Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη επίσης είναι σημαντική. Μέσω του αγωγού ΤΑΡ και επενδύσεων στους σταθμούς φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα είναι τοποθετημένη για να γίνει ο βασικός αγωγός μεταφοράς στην Ιταλία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα αερίου της Κασπίας, ώστε να διαφοροποιηθούν τόσο οι οδοί όσο και οι προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη», τόνιζε.

Όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «ο κ. Τραμπ έχει σημειώσει πολλές φορές ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει τους συμμάχους που είναι πάντα στο πλευρό της. Ακόμη και μέσα σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να δει μια τελική λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας, σε συντονισμό με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Τραμπ δεν θεωρεί ταμπού την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς «προτιμά το έθνος-κράτος από τον διεθνισμό». Αν και δεν έχει λάβει θέση υπέρ ή κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως ο κ. Τραμπ προβλέπει ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν την έξοδο από την Ε.Ε.

upl58284a00d8591

«Η στρατηγική σχέση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ είναι, από πολλές απόψεις, ένα μοντέλο επιτυχημένης περιφερειακής συνεργασίας, μία δομή όπου φιλοδυτικές δημοκρατίες συνεργάζονται για να προωθήσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την τελική αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην παγκόσμια αγορά. Θα είναι το πιο επείγον ζήτημα για τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι σύμμαχοι της Αμερικής θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να ενσωματώνουν και άλλες φιλοδυτικές χώρες, κυρίως την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ώστε να συνεχίσουν να περιορίζουν και να αντιμάχονται την επέκταση του ριζοσπαστικού τζιχαντισμού. Η συνεργασία ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας και Αιγύπτου έχει θετικές συνέπειες στην πολιτική, στην ασφάλεια και στην ενέργεια όχι μόνο για την περιοχή, αλλά επίσης για την Ευρώπη», πρόσθεσε ακόμη.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί την Τουρκία σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ και ποιος είναι ο ρόλος της γείτονος στην εξωτερική του πολιτική, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αναγνωρίζει τον γεωγραφικό της ρόλο, ωστόσο επικρίνει τη στάση της έναντι του ISIS αλλά και της Ελλάδας.

1

linkedin

Οπως είχε δηλώσει, «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ έχει κατ’ εξακολούθηση σημειώσει ότι το ΝΑΤΟ συνολικά χρειάζεται αναδιάρθρωση προκειμένου να ανταποκριθεί στα σημερινά παγκόσμια προβλήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος-προμαχώνας του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει τη ροή τζιχαντιστών από και προς τα πεδία των μαχών, ή να αποτρέψει το παράνομο εμπόριο πετρελαίου που πυροδοτεί την άνοδο του ISIS. Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να δει μια Τουρκία κοσμική, με δυτικό προσανατολισμό, που να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές».

Οσο για τη στάση που θα κρατήσει στις ελληνοτουρκικές διαφορές, επεσήμανε ότι «αερομαχίες στο Αιγαίο με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα δεν βοηθούν στο να καλλιεργηθεί αυτό το θετικό κλίμα. Η μάχη είναι στη Συρία και στο Ιράκ, και δεν θα έπρεπε να είναι με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της Αμερικής».

Τέλος, επιβεβαίσε τον ρόλο που βλέπει για τη Ρωσία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κ. Τραμπ πιστεύει πως υπάρχουν δίοδοι συνεργασίας με τη Ρωσία, κυρίως για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πληγής του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να μάχεται ταυτόχρονα το ISIS και τη Ρωσία στη Συρία. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργασθούν ώστε να σταματήσουν τη ροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, εναντίον της πειρατείας και για να αποτρέψουν την άνοδο του Ιράν σε περιφερειακή δύναμη με πυρηνική ομπρέλα και της Κίνας σε μια υπερδύναμη».

[newpost] [linkedin]

Τα πιο σημαντικά