Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΤζέισον Αντιγόνη: «Γιατί θέλω να με αποκαλούν «Το» και να μην έχω...

Τζέισον Αντιγόνη: «Γιατί θέλω να με αποκαλούν «Το» και να μην έχω φύλο»

Για την παιδική του ηλικία, την ζωή του ως φοιτητής και την απόφασή να μην έχει φύλο μίλησε το Τζέισον- Αντιγόνη στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη Μετά τα Μεσάνυκτα, στον Alpha.

Μεταξύ άλλων, εξήγησε γιατί θέλει να τον αποκαλούν «Το»: Οπως είπε, το «Το» σημαίνει «το άτομο» και για αυτό είναι επιλογή του να αποκαλείται έτσι.

Το Τζέισον-Αντιγόνη Dane έγινε γνωστό στα media όταν την 1η Νοεμβρίου του 2017 βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα του Ειρηνοδικείου του Αμαρουσίου, ώστε να διεκδικήσει τη διαγραφή του φύλου του, από τα επίσημα αρχεία του κράτους.

Ηταν μάλιστα η πρώτη φορά στην ιστορία που εκδικάστηκε αίτημα για διαγραφή ταυτότητας φύλου ενός ανθρώπου από τη ληξιαρχική πράξη της γέννησης του, καθώς δεν αυτοπροσδιορίζεται με το δίπολο φύλων, άντρας – γυναίκα.

Εν τέλει το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου δέχθηκε να εισαγάγει το όνομα Αντιγόνη δίπλα στο ήδη δοσμένο του όνομα, αλλά δεν ικανοποίησε το σκέλος του αιτήματος που αφορούσε σε πλήρη διαγραφή του καταχωρισμένου του φύλου από τα νομικά του έγγραφα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να βρίσκεται σε έφεση, προκειμένου να διορθωθεί η αντίφαση της απόφασης αυτής.

Οσο για το δεύτερο όνομά του, το Τζέισον Αντιγόνη ανέφερε πως το διάλεξε επειδή η Αντιγόνη είναι το σύμβολο της αντίστασης του παιδιού και αυτό τον  εξέφραζε.

Το Τζέισον Αντιγόνη μίλησε ακόμη για τα δύσκολα παιδικά το χρόνια: «Το bullying φορέθηκε έτσι εύκολα, γιατί δεν ήθελα να αποδείξω πόσο άνδρας είμαι. Το bullying το κρατούσα μέσα μου και δεν το μοιραζόμουν τότε», είπε, συμπληρώνοντας πως σήμερα έχει ακούσει πολλά για την εμφάνισή του, αλλά δεν απαντά ποτέ.

Κατά τα λεγόμενά του, απελευθερώθηκε όταν πήγε στο Πανεπιστήμιο, καθώς τότε όχι μόνο άρχισε να νιώθει πως πραγματικά μορφώνεται, αλλά και πως μάχεται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, των τρανς, των βίγκαν, των άθεων και να πολεμά καθετί φασιστικό και ομοφοβικό.

Ο ακτιβιστής αποκάλυψε στην Ελεονόρα Μελέτη πως πάντα ήθελε να κάνει ένα παιδί.

«Το παιδί μου θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με τόσο αγάπη. Εγώ προσωπικά θα κάνω τα πάντα για να ζήσει όσο πιο καλά γίνεται και θα τον υποστηρίξω. Όσο για το πως θα το προστάτευα… η ίδια συζήτηση είναι περίπου για το αν το παιδί θα ήταν χοντρό. Ακόμη και οι ετερόφυλες οικογένειες γεννούν παιδιά που θέλουν στήριξη και ποτέ δεν γυρνούν να τους την δώσουν», ανέφερε το Τζέισον- Αντιγόνη.

Τέλος, το Τζέισον Αντιγόνη μίλησε και για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. «Ο Ζακ δεν θα γυρίσει πίσω αλλά πρέπει να δικαιωθεί η μνήμη του. Πιστεύω ότι μπήκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο για να σωθεί».

Πρώτο μέρος

Δεύτερο μέρος

Τα πιο σημαντικά