Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΤζανάκης: «Θα δούμε και πάνω από 4.000 ημερήσια κρούσματα - Φόβος για...

Τζανάκης: «Θα δούμε και πάνω από 4.000 ημερήσια κρούσματα – Φόβος για διασωληνώσεις»

Για Μύκονο: Αν άφηνε αυτήν τη διασπορά, θα μπορούσαμε να είχαμε μέχρι και 5.000 ενεργά κρούσματα

Ο Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε ομαλή και αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη (20/07), λέγοντας πως παρά το μεγάλο τους νούμερο «δεν βλέπουμε την εκτίναξη των πρώτων ημερών».

«Είναι μία σχετικά καλή εξέλιξη, ότι δεν πήγαμε στα 4.000 – 4.500 κρούσματα», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι το καλό σενάριο είναι να έχουμε μέσο κυλιόμενο αριθμό 3.500 κρουσμάτων ανά ημέρα ενώ υπογράμμισε ότι «θα δούμε και ημέρες με πάνω από 4.000 κρούσματα».

Αναφορικά με τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, ο καθηγητής δήλωσε: «θα πάμε κατά πάσα πιθανότητα στις 300 ημερήσιες απλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το επίπεδο των διασωληνώσεων σταθεροποιείται, δεν μειώνεται περαιτέρω.

Οι νέες διασωληνώσεις ισοφαρίζουν τις αποσωληνώσεις, τα εξιτήρια από τις μονάδες και τους θανάτους».

Τα κρούσματα της Μυκόνου

Μιλώντας για το παράδειγμα της Μυκόνου, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι στο νησί καταγράφονται 40-50 κρούσματα ανά μέσο όρο αλλά ο πληθυσμός αναφοράς δεν είναι οι 10.431 κάτοικοι που είναι οι μόνιμοι.
«Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε 150-160.000 άτομα που είναι στο νησί αυτήν την στιγμή. Τα νούμερα είναι πολλά αλλά όχι υπερβολικά».

Σχολιάζοντας, τα μέτρα που πάρθηκαν το περασμένο Σάββατο στο νησί, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «κανένας υπουργός δεν θα μπορούσε να μην πάρει αυτό το μέτρο» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Αν άφηνε αυτήν τη διασπορά, θα μπορούσαμε να είχαμε μέχρι και 5.000 ενεργά κρούσματα που έπρεπε κάπου να τα φιλοξενήσουμε και να τα διαχειριστούμε».

Κατέληξε λέγοντας, ότι εάν οι επιχειρηματίες και οι ντόπιοι εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα, τότε καλώς να αρθούν τα μέτρα ενώ συμπλήρωσε πως η Κρήτη έχει δέκα φορές μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο από το νησί της Μυκόνου.

Τα πιο σημαντικά