Τζανάκης: «Να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομού στους ανεμβολίαστους»

5 Οκτωβρίου, 202110:31 ΠΜ
More videos

Πιο κοντά στην παλιά τους καθημερινότητα προ Covid εποχής θα επιστρέψουν οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό τους, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει αύριο την επέκταση της κινητικότητας τους, ακόμη και αυτών που ζουν σε «κόκκινες» περιοχές, όπου εφαρμόζονται οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Από την άλλη, τα περιοριστικά μέτρα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για όσους επιλέγουν να μην εμβολιάζονται.

«Το μέτρο είναι σωστό, υπό την έννοια ότι οι εμβολιασμένοι και δύσκολα μεταδίδουν και δύσκολα μολύνονται και έχουν γενικώς χαμηλό δείκτη συμμετοχής στην πανδημία. Οπότε είναι ένα μέτρο λογικό. Το θέμα είναι, πώς θα εφαρμοστεί και πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί», σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iatropedia.gr, σχετικά με τις νέες θετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους.

Ωστόσο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξέφρασε και την επιφύλαξή του στο θέμα της εστίασης, σημειώνοντας πως αν εφαρμοστεί το μέτρο της ελεύθερης κινητικότητας των εμβολιασμένων στην εστίαση στις κόκκινες περιοχές, το προσωπικό σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να είναι ανεμβολίαστο.

«Αυτό σημαίνει πως και η εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο με εργαζόμενους εμβολιασμένους. Πώς θα γίνει αυτό, όταν η εστίαση το 30% με 40% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι;», αναρωτήθηκε.

Ο καθηγητής Τζανάκης προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την απαγόρευση των διανομαρχιακών μετακινήσεων στις «κόκκινες» περιοχές, όσων δεν είναι εμβολιασμένοι.

«Στη Θεσσαλονίκη και στις “κόκκινες περιοχές” στη βόρεια Ελλάδα καλό θα ήταν να περιοριστούν οι διανομαρχιακές μετακινήσεις. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα ήταν καλό. Ιδιαίτερα οι μετακινήσεις από επιβαρυμένους νομούς προς τους νομούς με χαμηλό ιικό φορτίο. Αν θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί να απαγορεύονται μόνο στους ανεμβολίαστους, αυτό θα ήταν καλό. Οι εμβολιασμένοι να μπορούν να περνάνε», εξήγησε ο καθηγητής.

Τζανάκης: «Ναι» στις παρελάσεις, προσοχή στις δοξολογίες

Σχετικά με τη βόρεια Ελλάδα αλλά και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητική αλλά δε σημειώνεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Εκτίμησε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν οι εορτασμοί αλλά να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην εκτραχυνθεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Φοβόμαστε δε φοβόμαστε, πρέπει να το περάσουμε κι αυτό. Τι να κάνουμε τώρα; Όλοι ξέρουν τα μέτρα, όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν τα εμβόλια, δεν μπορούμε να είμαστε μονίμως κλεισμένοι σε μία γυάλα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να ανασυστήσουμε τη ζωή μας, ζώντας με τον ιό», τονίζει.

Ο καθηγητής Τζανάκης δήλωσε θετικός στο να γίνουν οι παρελάσεις, εφόσον είναι σε ανοιχτούς χώρους και «με μια σχετική προσοχή, με τη χρήση μάσκας και αποστάσεις» δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης. «Οι εκκλησιασμοί, όμως, που είναι σε κλειστούς χώρους και οι δοξολογίες, αυτά θα πρέπει να τα προσέξουμε», κατέληξε ο κ. Νίκος Τζανάκης.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News