Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: «Τον Αύγουστο παίρνουμε τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου από τους δανειστές»

Τσίπρας: «Τον Αύγουστο παίρνουμε τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου από τους δανειστές»

«Τον Αύγουστο του 2018 θα πάρουμε τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου από τους δανειστές». Αυτό είχε τονίσει τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, μολονότι θα παραμείνει υπό επιτροπεία θα μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη οικονομική πολιτική αφού θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και θα μπορεί να παράγει πλέον δικό της Δίκαιο.

Προσθέτει δε χαρακτηριστικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση του προέδρου της ΕΕ Ντ. Τουσκ να καταργηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

Πρόκειται για μία πρόταση η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του που θα μεταδοθεί απόψε από την ΕΤ3 και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει η υπάρχουσα συμφωνία.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ. Είναι πρόσφατες είπε και οι δηλώσεις του Γ.Νταϊσελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία.

Επίσης ανέφερε πως μέσα στο 2015 στην καρδιά της κρίσης η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β.Π.Π.

Επιδιώκω και επιθυμώ στις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 η εκλογική αναμέτρηση να αφορά την επόμενη ημέρα της χώρας και να κριθούμε με βάση τα αποτελέσματα και τις προτάσεις μας τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα».

Ο πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος την επιτυχία της κυβέρνησής του είπε ότι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι. «Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά εμείς πετύχαμε».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια «ανεργία στο 27% και στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%. Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης, και είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της και διεθνή αναγνώριση, μια χώρα που θα αποτελεί παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αμερικανική παρέμβαση για το Σκοπιανό – Τι συζήτησαν χτες Τσίπρας και Πενς στο τηλέφωνο

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε τηλεφωνική επικοινωνία  λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Αλέξης Τσίπρας, με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα τη διμερή διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, επανέλαβε στον Μάικλ Πενς ότι η Αθήνα επιδιώκει λύση επίλυσης της διμερούς διαφοράς και το κλειδί βρίσκεται στην εξεύρεση ονομασίας, που θα αποδεχθούν και οι δυο πλευρές αλλά προς τη χρήση θα είναι erga omnes.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Αθήνας για εξεύρεση λύσης αλλά και συνολικά για το ρόλο της για την σταθερότητα και το μέλλον της περιοχής.

Τόνισε δε πως υποστηρίζει τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης.

Η τελευταία λεπτομέρεια αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να διατηρηθεί ζωντανή και σε τροχιά επίλυσης η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων, με δεδομένο πάντα ορόσημο το τέλος του Ιουνίου (Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΝΑΤΟ) παρά την απόρριψη από την ελληνική πλευράς την ονομασία Ιλιντεν.

 

Τα πιο σημαντικά