Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: «Το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία»

Τσίπρας: «Το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία»

Με ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, τη ρητορική του Ζόραν Ζάεφ και το χθεσινό συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, στη Θεσσαλονίκη, άρχισε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.

«Έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής, θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφερνε αντίρρηση στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα» σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Το ίδιο απαντώ και για τα χθεσινά, παρά το γεγονός πως είχε μία ευδιάκριτη ποιοτική διαφορά σε σχέση με αυτά του Φεβρουαρίου» είπε και συνέχισε: «Πρώτον έλλειψη μαζικότητας». Επίσης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι φανερό πως χθες είδαμε το συλλαλητήριο να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μας, να τους πω βεβαίως να διαχωρίσουν τη θέση τους από μικρές ομάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να αναδείξουν ρητορική του μίσους. Κυρίως να τους πω πως στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικής σημασίας», σημειώνοντας πως αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μία μοναδική ευκαιρία στη χώρα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. «Γιατί διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη, την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, που είναι ελληνική, είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας.

Δεύτερον ανοίγει τον δρόμο στη Μακεδονία να αποτελέσει ατμομηχανή της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, στη Θεσσαλονίκη να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων, στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή.

Αναφορικά με τη ρητορική Ζάεφ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «παρακολουθούμε την ρητορική των γειτόνων μας, κατανοούμε πως βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία» και αναγνώρισε πως «ορισμένες φορές πράγματι αυτή η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα και επισημαίνουμε διαρκώς ότι θα πρέπει όλα όσα λένε να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα».

Τα πιο σημαντικά