Τσίπρας: «Θα μειώνεται 2,5 μονάδες ετησίως η ανεργία»

18 Ιουλίου, 20174:49 ΠΜ
More videos

Προγράμματα επιδότησης εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς, αλλά και για τους εγκλωβισμένους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αιχμές για δικαιοσύνη. Σταθερή η μείωση της ανεργίας. Εντείνονται οι έλεγχοι.

Την επιτάχυνση των ρυθμών μείωσης των ποσοστών ανεργίας στο επόμενο διάστημα προέβλεψε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με την Εφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας.

Οι επιλογές που κάναμε, να δώσουμε την ευθύνη σε ανθρώπους που ήταν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα συμφέροντα, παράγουν αποτελέσματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και σε αυτό που εμείς ορίζουμε ως επιτυχία.

Πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στην εικονική ανάπτυξη, με δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και διαλυμένο κοινωνικό κράτος, και στην ανάκαμψη που έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων», σημείωσε.

«Για άλλους, είναι πιο σημαντική είδηση η άνοδος του Χρηματιστηρίου ή η αναβάθμιση από έναν οίκο αξιολόγησης. Για εμάς, πιο σημαντική θετική είδηση είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας», ανάφερε ο πρωθυπουργός.

«Τον Απρίλιο, η ανεργία υποχώρησε στο 21,7%. Είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμη το ποσοστό αλλά είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2012, έχοντας εμφανίσει μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εχουμε επίγνωση ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εικόνα καταστροφής στην αγορά, αλλά έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι θα μειώνεται η ανεργία πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως», τόνισε.

Θα ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι απαραίτητο και κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των εργαζόμενων. Στόχος μας είναι το σώμα αυτό να εντείνει τους ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουμε παρανομίες, στρεβλώσεις εις βάρος των εργαζόμενων».

Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, είτε όντας απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε είναι σε επίσχεση εργασίας. Πολλές φορές, το πλαίσιο και η δικαιοσύνη δεν βοηθούν, προστατεύοντας τους εργοδότες.

Σημείωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση και την επανεκπαίδευση των εργαζόμενων. Σε πρώτη φάση, θα καλύψει 50.000 εργαζόμενους, είπε.

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, θα αποκλείονται επιχειρήσεις που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση.

Επιδότηση εισφορών  

Ενα πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να επανεγγράψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Εκανε λόγο για μια παράνομη και καταχρηστική πρακτική που δεν είναι προϊόν της κρίσης. «Κάναμε το πρώτο βήμα με την κοινωνική ασφάλιση και τη δυνατότητα να διαμοιραστεί η ασφαλιστική εισφορά. Ηδη, 22.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Το δεύτερο βήμα είναι το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών που θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα», τόνισε.

Η κοινωνική ασφάλιση

«Η αύξηση της ανεργίας και η κρίση δημιούργησαν τις συνθήκες κατάρρευσης της κοινωνικής ασφάλισης. Πρέπει σε δύσκολες συνθήκες να ανατρέψουμε μια πορεία χρόνων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την αδιαφάνεια και τον ανορθολογισμό, τις ανισότητες σε εισφορές και τις ηλικιακές διακρίσεις. Η ανυπαρξία πληροφοριακών συστημάτων συνέβαλε στην αδυναμία του ελέγχου εσόδων-εξόδων».

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τις «προβλέψεις» δεν κατέρρευσε, το πλεόνασμά του το α’ εξάμηνο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και αυτό αντανακλά τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.

«Το 2009 το έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλιση ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας είναι φέτος στο 1,57 δισ. και είναι υπερδιπλάσιος από τα κονδύλια του 2015. Για το το 2018, οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 2,57 δισ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις μας αφορούν κατά βάση τρεις δράσεις: Τη μείωση της φτώχειας. Πάνω από 560.000 συμπολίτες επωφελούνται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ο αριθμός τους αναμένεται να υπερβεί τις 700.000» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτοί οι συμπολίτες μας βρίσκονταν εκτός κοινωνικού κράτους, ήταν πολίτες β’ κατηγορίας.

Η δεύτερη κίνηση του πρώτου άξονα είναι τα σχολικά γεύματα. Εχουμε ένα πετυχημένο πρόγραμμα που θα επεκταθεί για το 2017 σε σχολεία ολόκληρης της επικράτειας. Το 2019 θα έχουμε πάνω από 500.000 σχολικά γεύματα.

Η τρίτη δράση είναι το νέο κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

[real] [euro2day]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News