Τσίπρας στη Βουλή: «Έχουμε απέναντί μας τον Πούτιν και το καθεστώς του, όχι τον ρωσικό λαό»

1 Μαρτίου, 2022 4:46 ΜΜ
More videos

Στην ομιλία του στη Βουλή για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

1. Απαιτείται εθνική σύνεση, ναι σε σκληρές κυρώσεις, αλλά η Ελλάδα να μην γίνει μέρος του πολέμου αντί για μέρος της λύσης.

2. Να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

3. Μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια πριν τον πόλεμο.

4. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών.

5. Ο Πούτιν μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει σε βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση.

6. Τεράστιο λάθος να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία για να δικαιολογήσετε κλίμα υπερεξοπλισμών χωρίς διαφάνεια και σχέδιο.

7. Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα.

8. Ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, οδηγεί σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις.

Βασικά σημεία παρέμβασης Τσίπρα:

♦ Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη – αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα – σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές.

♦ Αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται από όλους μας εθνική σύνεση.

Να αποφύγουμε την παγίδα να μετατρέψουμε μια κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία.

Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν.

Να υπάρξουν σήμερα, παρά τις διαφορές μας, κοινοί στόχοι για όλους μας, για το πατριωτικό και εθνικό συμφέρον.

♦ Κοινοί στόχοι πρέπει να είναι η ταχύτερη αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και η αλληλεγγύη μας σε όσους κινδυνεύουν σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

♦ Οφείλουμε όλοι χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και την απαράδεκτη αναθεωρητική πολιτική που βασίζεται η Ρωσία.

Να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας.

Να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά ειδικά εις βάρος και του Ρωσικού λαού

♦ Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ πρέπει να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα, προκειμένου να τερματιστεί η επίθεση και να αποχωρήσουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και να ανοίξει δρόμος διπλωματίας.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σε διαπιστώσεις. Να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και το διάλογο.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση και ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και συμμετέχουμε σ’ αυτές.

♦ Έχουμε απέναντί μας τον Πούτιν και το καθεστώς του, όχι τον ρωσικό λαό.

♦ Να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό ενεργά υποστηρίζοντας ισχυρές, στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας προκειμένου να τερματίσει την εισβολή της και να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας.

♦ Να είμαστε θετικοί στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας -προς ένταξη- χώρας στην Ουκρανία για λόγους ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς.

♦ Να αποστείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται, στον ουκρανικό λαό.

♦ Να στηρίξουμε τις προξενικές μας αρχές, προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας που κινδυνεύουν.

♦ Να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην Ανατολική Ευρώπη, που αισθάνονται ότι απειλείται η ασφάλειά τους από τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις. Παρότι ουδέποτε λάβαμε αντίστοιχη στήριξη όταν βρεθήκαμε εμείς υπό απειλή.

♦ Να πρωτοστατήσουμε για μόνιμες διόδους για τους πρόσφυγες, θέση που δεν υποστηρίζουμε αλά καρτ, την υποστηρίζουμε με συνέπεια και όταν έρχονται από τη Συρία, και όταν έρχονται από την Ουκρανία.

Είναι ντροπή να ακούγεται ότι όσοι έρχονται από την Ουκρανία είναι πρόσφυγες αλλά όταν έχουν μελαμψό χρώμα δεν είναι, ντροπή αυτές οι ρατσιστικές δηλώσεις.

♦ Να προβληματιστούμε για την ημέρα που ξημερώνει και για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο αυτό κεφάλαιο της εποχής μας

♦ Ο χειρισμός Πούτιν μας επαναφέρει πάλι σε έναν διπολικό κόσμο Δύσης και Ανατολής.

Μας επαναφέρει σε έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο μεταξύ δύο μπλοκ κρατών που θα οδηγήσει σε σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και μια βαθειά ενεργειακή και οικονομική κρίση

♦ Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες ή θα είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στη πρώτη γραμμή;

♦ Πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο της ως γέφυρας ειρήνης και συνεννόησης των χωρών ή πρέπει να αλλάξει δόγμα και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης;

♦ Πρέπει στην παγκόσμια αστάθεια να συνεχίσει να επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης; Ή να γίνει μέρος της κρίσης; Μέρος του πολέμου, αντί για μέρος της ειρήνης;

Αυτά είναι κρίσιμα διλήμματα και θέλουν βάθος στρατηγικής και όχι τσιτάτα και επικοινωνιακές κραυγές.

♦ Θέλω να εκφράσω τις βαθύτατες ανησυχίες μας για ορισμένες πρωτοβουλίες σας κε Μητσοτάκη, όχι συνολικά για τη στάση σας. Για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία.

Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων και κοινών δράσεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς.

♦ Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου.

♦ Σε τέτοιες ώρες εθνικής ευθύνης δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη και αν τα κίνητρά σας είναι ευγενή.

Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας.

Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Σε άλλες χώρες υπάρχει και είδαμε πού οδήγησε.

♦ Την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ιστορικό πισωγύρισμα, θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτό.

Να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του 50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές της δεκαετίας του 50.

Να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα Καραμανλή.

♦ Θεωρούμε ότι αυτό το πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Ποιος ωφελείται από τη σύγκρουση και το διπολισμό, τον ψυχρό πόλεμο; Όχι η ΕΕ, ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά.

♦ Η ευθύνη ανήκει στον Πούτιν, αλλά θα ήταν ωστόσο λάθος να προσποιηθούμε ότι δε βλέπουμε τα λάθη και τις ευθύνες και της ΕΕ, που επέτρεψαν να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ.

Την αδυναμία της να έχει έναν ισχυρό ρόλο γεωπολιτικά.

Τη παθητικότητά της σε μια σειρά από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο παρελθόν.

Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς αλά καρτ.

♦ Πού ήταν και που είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο;

Ή μήπως το ξεχάσαμε αυτό; Λες και στη Κύπρο δεν είχαμε εισβολή.

♦ Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, λοιπόν, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις Δυτικές δυνάμεις συνολικά, για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις, στο Ιρακ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία.

Όπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008, ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία.

♦ Η ΕΕ λοιπόν οφείλει να μάθει και να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα επαναλάβει.

Να αποκτήσει πραγματική στρατηγική αυτονομία. Να προασπίζει ενεργά το διεθνές δίκαιο.

Με συνέπεια και όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως φάνηκε πρόσφατα με τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο και το Αιγαίο.

♦ Η Ευρώπη πρέπει να μεσολαβήσει στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας για να σιγήσουν τα κανόνια και να υπάρξει διπλωματική λύση.

Να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ισχυρές κυρώσεις που θα επιβάλει ως εργαλείο ισχυρής, ασφυκτικής πίεσης για την ειρήνη.

Όχι ως εργαλείο για έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που θα αποβεί εις βάρος όλων.

♦ Οι παγκόσμιες εξελίξεις, η αποσταθεροποίηση και οι ανακατατάξεις που φέρνει η ουκρανική κρίση, αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε ενεργά έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με σκοπό την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

♦ Ένας διάλογος που μπορεί να πάρει ώθηση, κ. Μητσοτάκη, μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο και μόνο με την αξιοποίηση των πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Τουρκία.

♦ Είναι λάθος να επιμένετε στο ψευδο-αφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογείτε την αναβλητικη σας διπλωματία.

Είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, αντί να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς την ατζέντα στην γείτονα.

Μην λειτουργούμε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία συγκρούσεων στο Αιγαίο.

♦ Είναι λάθος, τεράστιο λάθος και ανευθυνότητα να επιχειρείτε να μετατρέψετε τη κρίση σε ευκαιρία για μικροκομματικές επιδιώξεις.

Να θέλετε μέσω της Ουκρανικής κρίσης να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες.

Και να μα ζητάτε εκ νέου και λευκή επιταγή στα εξοπλιστικά.

♦ Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτήν τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε να δημιουργήσετε ένα κλίμα υπερεξοπλισμών, χωρίς διαφάνεια και προγραμματισμό, πέρα από τη λογική της επαρκούς άμυνας που έχει ανάγκη η χώρα.

♦ Για να τελειώνει η πολιτική κερδοσκοπία: Για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Είναι η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας. Οι εξοπλισμοί είναι ένα μόνο μέσο για να πετύχουμε το σκοπό μας.

Τα άλλα είναι η διπλωματία, η ισχυρή οικονομία, η εξωτερική πολιτική, η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

♦ Μιας και μίλησα για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια και τις επιλογές σας που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

♦ Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ, εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στην λήψη μέτρων και εξαιτίας των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων.

♦ Δεν χωρεί καμία δικαιολογία για την ακριβότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, για τις υψηλότερες τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αυτά ήταν πολιτικές επιλογές σας κ. Μητσοτάκη.

♦ Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ασύμβατη με την ενεργειακή φτώχεια, και η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

♦ Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και την ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μας είπατε ότι θα συνεχιστεί η ακρίβεια, συνεχίζετε να επιδοτείτε την ακρίβεια.

♦ Αν αποφασίσετε να κρυφτείτε πίσω από τον πόλεμο για να καλύψετε τις επιλογές σας, μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες.

♦ Ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, οδηγεί σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση.

Η κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις, που αν δεν θέλει και δεν μπορεί να τις πάρει η σημερινή κυβέρνηση, οφείλει να δώσει την ευκαιρία να τις πάρει ο λαός προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Δείτε την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: