Ο Τσίπρας ανακοίνωσε μείωση φόρων και ανάπτυξη 2%

8 Μαρτίου, 2018 2:36 ΜΜ
More videos

Παρότι ο πρωθυπουργός είχε προβλέψει ανάπτυξη άνω του 2% για το 2017, αλλά κατέληξε στο 1,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σήμερα έκανε νέες, αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.

«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας», ξεκίνησε την ομιλία του σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός.


 

«Οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί χάρη στη συστηματική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία της σ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπέρανε:

«Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%».

Με την παραδοχή ότι «η φορολογία είναι εξαιρετικά υψηλή για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες» και ότι…δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ο πρωθυπουργός παρέθεσε ενώπιον των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πτυχές του αναπτυξιακού σχεδιασμού και δεσμεύτηκε για μείωση φόρων.

«Είναι στόχος και δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στη μείωσή της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο» ανέφερε αναφορικά με την επόμενη μέρα, για να επικαλεστεί αμέσως μετά το δημοσιονομικό εκτροχιασμό επί σειρά ετών.

Ομολογία για υψηλούς φόρους

Όπως είπε, «στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29 στο 26%» και προανήγγειλε ότι στον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Ωστόσο, επεσήμανε πως: «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ενώπιον σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς που ανέφερα». Και στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε αναγκαία προϋπόθεση τη μείωση της φορολογίας για να προσθέσει ότι απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα τα οποία περνούν μέσα από έναν οδικό χάρτη.

«Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του χρέους είπε ότι «πείσαμε τους εταίρους μας ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους με τρόπο που να μην υπονομεύει άλλο πια την ανάπτυξη, κι αυτό σημαίνει ότι η φορολογία πρέπει να κατεβεί σε βιώσιμα επίπεδα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

[iefimerida] [facebook]