Τσίπρας: «Ο Βαρουφάκης δεν κάνει για πολιτικός».

15 Ιουλίου, 20153:25 ΠΜ
More videos

Αν και υπερασπίστηκε την επιλογή του, όταν τοποθέτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε ότι ο οικονομολόγος έκανε λάθη και κατέληξε ότι δεν κάνουν όλοι για την πολιτική.

Μετά από την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη, αλλά και τα όσα είπε τα τελευταία 24ωρα στις απανωτές συνεντεύξεις του ο πρώην υπουργός, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ για το αν πιστεύει ακόμη ότι ο οικονομολόγος ήταν σωστή επιλογή.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια το πρώτο διάστημα. Σε μεγάλο βαθμό, η στοχοποίηση σε βάρος του έγινε αυτό. Γιατί απέναντί τους είχαν έναν οικονομολόγο που ήξερε τα οικονομικά καλύτερα από αυτούς», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έκανε λάθη. Δεν θα φορτώσω όμως τα λάθη στον Βαρουφάκη. Εγώ ήμουν ο πρωθυπουργός. Είναι προφανές ότι έγιναν λάθη. Ο Βαρουφάκης είναι μία εκπληκτική ευφυαΐα από τη μία, από την άλλη όμως το ότι κάποιος είναι εξαιρετικός οικονομολόγος, δεν σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα. «Η πολιτική έχει και άλλα στοιχεία. Να μπορεί κανείς να συγκρατείται για παράδειγμα».

Αναφερόμενος στην παραίτηση του πρώην υπουργού, έκανε λόγο για συναινετική απόφαση και τόνισε ότι διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις μαζί του για ένα βασικό λόγο, όπως είπε. «Γιατί εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και σε όσους μιλούν για δόλο του κ. Βαρουφάκη στις κινήσεις του, έπειτα από τα όσα έχει δηλώσει στις τελευταίες συνεντεύξεις του. «Για όσους λένε ότι είχε δόλο, έχω να πω ότι όλα αυτά είναι ανοησίες. Μπορεί να έκανε λάθη, όλοι κάνουμε, αλλά το κίνητρό του ήταν να υπηρετήσει την προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο που πίστευε».

Οταν επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που επέλεξε στην κρίσιμη ψηφοφορία να φύγει για την Αίγινα, δεν προσπάθησε να τον καλύψει απόλυτα. «Ο άνθρωπος αυτός, όπως όλοι μας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του για όσα έκανε και όσα κάνει τώρα. Επέλεξε να μην είναι στη βουλή, έχει προσωπική ευθύνη για αυτό. Πήρε τηλέφωνο, έστειλε επιστολή. Δεν επέλεξε να δραπετεύσει. Και εγώ και όλοι μας κρινόμαστε για όσα κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, που σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι αν χρειαστεί, θα συμβουλευτεί τον κ. Βαρουφάκη.

«Το ότι είναι εξαιρετικός οικονομολόγος και εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος δεν αλλάζει με το ότι έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση, αλλά τα λάθη αυτά τα χρεώνομαι εγώ και όχι ο Βαρουφάκης. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός», επανέλαβε.

Σε σχέση με το αν οι συνέπειες των έργων του κ. Βαρουφάκη βαραίνουν και τον λαό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν πιστεύετε ότι η στάση των δανειστών επηρεάστηκε καθοριστικά από τη συμπεριφορά ενός υπουργού, νομίζω ότι γελιόμαστε. Υπήρξε ένα πολιτικό σχέδιο προς υλοποίηση».

Πηγές: iefimerida.grΗμερησία‎

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News