Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε μία σειρά από ερωτήσεις αναφορικά με τις κινήσεις του σε περίπτωση που το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα είναι «ναι» καθώς επίσης και στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», όπως επίσης στις κλειστές τράπεζες, το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά στο ΦΠΑ για τα νησιά:
«Η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα, η έκπτωση του 30% στα νησιά έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι στα νησιά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία, το κόστος είναι πιο ακριβό», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Μέχρι τώρα σας περιέγραφα τις διαφορές μας με τους δανειστές που πράγματι στο κομμάτι το δημοσιονομικό δεν είναι μεγάλες, καλύψαμε τις απαιτήσεις των δανειστών με ισοδύναμα μέτρα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο ζητήματα το χρηματοδοτικό και το θέμα χρέους και επισήμανε την έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Μόλις πριν από λίγο ενημερώθηκα ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι για να μπορέσει να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζεται 30% κούρεμα και 20ετη περίοδο χάριτος. Αυτά που λέει σήμερα το ΔΝΤ για το χρέος δεν τα είπε σε εμάς όταν διαπραγματευόμαστε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Μόλις ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα υπήρξαν προτάσεις. Το είπα δημοσίως ότι το δημοψήφισμα και το όχι του ελληνικού λαού είναι η συνέχεια του δημοψηφίσματος με άλλους όρους», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
Οι κλειστές τράπεζες
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε επίσης για τις κλειστές τράπεζες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και άφησε ευθέως αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων.
«Είναι εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Συμβαίνει αυτό διότι η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα. Συνέβη αυτό επειδή το Eurogroup απέρριψε το αίτημα της ολιγοήμερης παράτασης» δήλωσε και «Αυτό που βλέπουμε να γίνεται είναι ένα όριο παρεμβάσεων».
Ανέφερε επίσης πως δεν «υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα είναι μια απόφαση που δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία». Είναι πολύ σημαντικότερο να βρούμε μια βιώσιμη λύση για να μπορούν οι συνταξιούχοι των ΑΤΜ να μπορούν να ζήσουν με μια αξιοπρεπή δήλωση και όχι φιλοδώρημα.
«Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία» ανέφερε επίσης.
Η περίπτωση της Κύπρου
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Κύπρο:
«Στην Κύπρο έγινε κούρεμα καταθέσεων όχι λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά επειδή οι κυπριακές τράπεζες δεν είχαν εχέγγυα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Απόλυτη προτεραιότητα μας είναι να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των ανθρώπων, των πολιτών στις τράπεζες και να φτάσουμε στο δημοψήφισμα πριν την τελική συμφωνία. Όσο πιο ισχυρό είναι το όχι στο δημοψήφισμα τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας και τόσο καλύτερη συμφωνία θα επιτύχουμε την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δίνει τη δυνατότητα σε έναν ολόκληρο λαό να παρέμβει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».
«Κάποιοι στο σκληρό πυρήνα των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης επιδιώκουν ένα τιμωρητικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά δεν είναι μόνοι τους», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και δήλωσε «ανοιχτός σε παραχωρήσεις αρκεί η συμφωνία να οδηγήσει σε προοπτική».
Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία. Αν υπερισχύσει το όχι, την επόμενη ημέρα θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία» .
«Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη με μια βιώσιμη συμφωνία» «το ευρώ δεν είναι βιώσιμο με την καταστροφή των Μνημονίων», είπε ακόμη.
«Ο ελληνικός λαός δεν θα υποκύψει στην εκστρατεία κατατρομοκράτησης. Το παλιό πολιτικό κατεστημένο που δημιούργησε τα χρέη είναι απέναντί μας», ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Η επόμενη μέρα
Ερωτηθείς εάν επικρατήσει το ναι και κατά πόσο αυτό θα είναι πλήγμα στη λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «θα έχουμε μια προοπτική και μια συμφωνία που θα δώσει διέξοδο».
«Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
«Εάν αυτό επιλέξει ο λαός, εγώ θα παραμείνω εκ του ρόλου μου ο θεσμικός εγγυητής του Συντάγματος και θα κινήσω τις απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπονται το Σύνταγμα», τόνισε.