Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: «Με την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 χάνουμε τον 59χρονο ανεμβολίαστο»

Τσίπρας: «Με την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 χάνουμε τον 59χρονο ανεμβολίαστο»

Την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα και το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό «χάνουμε τον 59χρονο ανεμβολίαστο που σκεφτόταν να εμβολιαστεί αλλά τώρα που το μέτρο δεν τον αγγίζει δεν θα το κάνει». Προέβλεψε και πάλι Χριστούγεννα με νεκρούς κάθε μέρα και ένα ΕΣΥ υπό κατάρρευση…

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, όπως έπραξε και στην περίπτωση των υγειονομικών, την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα και συνολικά οι βουλευτές του κατηγόρησαν την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δώσει από την Τρίτη τη γραμμή όταν βρέθηκε με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για οικονομικό χαράτσι, που προκαλεί διχασμό καθώς και ότι δεν είναι αναλογικό.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Flash» Δυτικής Μακεδονίας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τιμωρητικό εμβολιασμό κλείνοντας το μάτι στους ανεμβολίαστους και σημειώνοντας ότι «φοβάμαι πως θα αναζωπυρωθεί το ρεύμα της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας» προσθέτοντας πως οι ανεμβολίαστοι «θα οχυρωθούν πίσω από την άρνηση» για να καταλήξει ότι με την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 «θα δημιουργηθεί κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού όχι μόνο μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων αλλά και μεταξύ γηραιότερων και νεότερων». Κάνοντας λόγο για «απόλυτο κοκτέιλ κοινωνικής διάλυσης» έδειξε πως η δημιουργία ενός κύματος αγανάκτησης παραμένει στο σκεπτικό της Κουμουνδούρου ως μοναδική λύση για την επανάκαμψη στην εξουσία.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στην τροπολογία και στο σκεπτικό που ανέπτυξε. Χαρακτηριστικά έθεσε το ερώτημα «για τους κάτω των 60 τι μήνυμα δίνουμε; στον 58χρονο και τον 59χρονο που σκέφτονταν να εμβολιαστούν αλλά είχαν επιφυλάξεις;» για να απαντήσει ο ίδιος ότι « Δεν θα τον πείσουμε ποτέ να εμβολιαστεί τον χάσαμε» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αφού δεν τον αγγίζει το μέτρο δεν θα σπεύσει να προστατευθεί και να προστατέψει τους άλλους.

Συνέχισε όμως λέγοντας και ότι « φτωχός ηλικιωμένος που παίρνει μια σύνταξη να δώσει εκατό ευρώ το μήνα είναι απαγορευτικό» χωρίς να σημειώσει ότι στην περίπτωση που εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει με πρόστιμο. Το έθεσε όμως στη βάση μιας ταξικής λογικής αφού όπως είπε όσοι έχουν εισοδήματα μπορούν να καταβάλλουν το πρόστιμο.

«Το εμβόλιο είναι πηγή ζώής αλλά οχι μέτρο επιβολής στους αδύναμους οικονομικά» θέτοντας θέματα συνταγματικότητας. «Είναι και μια απόφαση που έχει σοβαρά, συνταγματικού χαρακτήρα, κωλύματα» σημείωσε υποστηρίζοντας πως αυτό «το λέει η πλειοψηφία των συνταγματολόγων γύρω μας» εν τούτοις δεν το έθεσε στην ομιλία του στη Βουλή ούτε και υπερψήφισε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε κατά τη συζήτηση της τροπολογίας.

Τα πιο σημαντικά