Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: «Λεπτό προς λεπτό η Κως επιστρέφει στην κανονικότητα»

Τσίπρας: «Λεπτό προς λεπτό η Κως επιστρέφει στην κανονικότητα»

Επικοινωνία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερμε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον σεισμό στην Κω. Υποδεχόμενος την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «λεπτό προς λεπτό το νησί επιστρέφει στην κανονικότητα». Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο θυμάτων.

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ετοιμότητα της Επιτροπής να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

«Λεπτό προς λεπτό το νησί επιστρέφει στην κανονικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τον σεισμό στην Κω, υποδεχόμενος την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο θυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η περιοχή μας είναι περιοχή με πολλούς σεισμούς και πως πρέπει να ζήσουμε με αυτό και να υπερβούμε τις δυσκολίες.

e392805b5081ffff45e5147e5f2381b0

Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό, τη στήριξη της ΕΕ και την ετοιμότητά της να την επιδείξει με κάθε τρόπο.

Πρόσθεσε ότι το νησί ήδη έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες διαφόρων ειδών, αναφερόμενη ουσιαστικά στην προσφυγική κρίση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και έχουμε τρόπους να τις υπερβαίνουμε.

«Και είμαστε μαζί σας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το σύνολο του επιχειρησιακού μηχανισμού βρίσκεται σε επιφυλακή»

Όπως ανέφερε, εξάλλου, ο πρωθυπουργός σε αναρτήσεις του στο Twitter, «το σύνολο του επιχειρησιακού μηχανισμού βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των συνεπειών».

Αναλυτικά οι διαδοχικές αναρτήσεις του πρωθυπουργού στον λογαριασμό του:

– «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων από τον σεισμό στην Κω και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

88c6f6c653687bfa5ff0cb7f1df32e32

– Το σύνολο του επιχειρησιακού μηχανισμού βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των συνεπειών.

– Ευχαρίστησα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας για τη συμπαράστασή της αυτές τις δύσκολες ώρες.

– H Ελλάδα στηρίζει τον διεθνή ρόλο της ΕΕ στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

«Αναζητούμε μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό»

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την κ. Μογκερίνι για την επίσκεψή της και δήλωσε ότι «είμαστε ενεργοί υποστηρικτές σας και του ρόλου σας». «Είμαστε ενεργοί υποστηρικτές του διεθνούς και του περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και θέλουμε να ενισχύσουμε αυτόν τον ρόλο», σημείωσε, συγχαίροντας την ύπατη εκπρόσωπο για τα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις της αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα στο Ιράν και για τις διαπραγματεύσεις της για την κλιματική αλλαγή.
«Είναι κρίσιμο να βελτιώνουμε τον παγκόσμιο ρόλο της ΕΕ αντιμετωπίζοντας όχι μόνο παγκόσμια θέματα αλλά και ευρωπαϊκά, όπως το Κυπριακό», είπε ο κ. Τσίπρας. «Γι΄ αυτό και επισκέπτομαι επίσης ευρωπαϊκά κράτη-μέλη», είπε η κ. Μογκερίνι.

«Αναζητούμε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Αλλά την ίδια στιγμή ξέρω πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην γείτονα χώρα, είναι να στηρίξουμε την ενταξιακή της πορεία», σημείωσε.

219de94ed579553c09617f35d4548ab0

Η κ. Μογκερίνι είπε ότι «θα έχουμε έναν υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο με την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα όπου θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και όλους τους τρόπους να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες». Όσον αφορά στην Κύπρο, συνέχισε, «νομίζω ότι θα έχουμε τώρα μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε σχέση με την μέλλουσα πορεία των συνομιλιών».

Για να υπογραμμίσει: «Αλλά είμαι πολύ ευγνώμων για τον ρόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο προσωπικός σας ρόλος -ακόμα και από απόσταση- στο Κραν Μοντανά ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης θετικής λύσης για το Κυπριακό. Είναι προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και για ολόκληρη την Ένωση».

«Πρέπει να επιμείνουμε» στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιμείνουμε», συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι.

Πηγή: ALPHA TV, ERT

Τα πιο σημαντικά